Grup sheep breeding schemes models for sheep breeding in Western Anatolia
Batı Anadolu koyunculuğu için grup koyun yetiştirme programı model tasarımları
- Tez No: 98212
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN KARACA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Koyun, Açık çekirdek, Simulasyon, Batı Anadolu, Sheep, Open nucleus, Simulation, Western Anatolia ui
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET BATI ANADOLU KOYUNCULUĞU İÇİN GRUP KOYUN YETİŞTİRME PROGRAMI MODEL TASARIMLARI ATAY, Okan Doktora Tezi, Zootekni Anabi lim Dalı Tez Danışmam: Prof. Dr. Orhan KARACA Aralık 2000, 68 sayfa Bu simulasyon çalışmasında. Batı Anadolu koşullarında açık çekirdek sürü oluşumuna dayalı grup yetiştirme programlan oluşturulurken, tabandan çekirdeğe aktarılan dişilerin oranları, çekirdek büyüklüğü ve farklı yaş gruplarının genetik ilerleme ve genetik geri kalma üzerine etkileri araştırılmıştır. Simulasyon modelinde çekirdek İM farklı yaklaşımla oluşturulmuştur: 1. Toplam populasyonun bir kısmı çekirdek olarak varsayılmıştır. 2. Çekirdek çeşitli büyüklükteki populasyonlardan seçilerek oluşturulmuştur. Birinci yaklaşımda; genetik ilerlemenin en yüksek oranına göre tüm çekirdek büyüklüklerinde tabandan aktarılan dişilerin % 40 oram en uygun değer olarak bulunmuştur. Genetik geri kalma tabandan çekirdeğe aktarılan dişilerin % 20-30 olması durumunda en yüksek çıkmıştır. Genetik ilerlemeye göre en uygun çekirdek büyüklüğü tabandan çekirdeğe aktarılan dişilerin ve yaş gruplarının hesaplandığı durumlarda % 15 (p=0.15) olarak bulunmuştur. En yüksek genetik geri kalma ise çekirdek büyüklüğü % 5 (p=0.05) olduğunda gerçekleşmiştir. Çekirdek ve taban sürüde koyunların 3 yaş grubundan, koçların 2 yaş grubundan olması durumunda en yüksek genetik ilerleme elde edilmiştir. Genetik geri kalma çekirdek koyun ve koçların 2 yaş grubunda, taban koyunlarında 6 yaş grubunda, taban koçlarında 5 yaş grubunda en yüksek çıkmıştır. İkinci yaklaşımda, çekirdeğin oluşturulduğu tüm populasyon büyüklüklerinde, genetik ilerleme ve genetik geri kalma en yüksek değerlerini tüm çekirdek büyüklüklerinde, tabandan aktarılan dişilerin %5 oranında almıştır. En uygun çekirdek büyüklüğü % 5'lik çekirdek olarak belirlenmiştir. En yüksek genetik geri kalma yine % 5'lik çekirdekte gerçekleşmiştir. Çekirdekteki erkek ve dişiler için en uygun yaş grubu 2 yaş grubu, taban dişileri için 3 yaş grubu, taban erkekleri için 2 yaş grubu olarak belirlenmiştir. Genetik geri kalma çekirdek erkek ve dişilerinde 2 yaş grubunda, taban dişilerinde 6 yaş grubunda, taban erkeklerinde 5 yaş grubunda gerçekleşmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GROUP SHEEP BREEDING SCHEMES MODELS FOR SHEEP BREEDING IN WESTERN ANATOLIA ATAY, Okan PhD, Animal Science Supervisor: Prof. Dr. Orhan KARACA December 2000, 68 pages This simulation study was carried out to determine the effects of the migration rates, age groups and nucleus size on genetic gain and lag while established group breeding schemes on open nucleus flock in sheep breeding in Western Anatolia conditions. In simulation model, nucleus was established by two different method. 1. The nucleus was supposed a traction of total population, 2. The nucleus was selected from populations that are various sizes. In first method; optimum migration rates with respect to highest rate of genetic gain were found as 40% (x=0.4) in all nucleus sizes (introduction of the females replacement from the base). Genetic lag was maximum when migration rates was 20-30% (x=0.2-0.3).Optimum nucleus size with respect to genetic gain was found as 15% (p=0.15) in all migration rates and age groups. Genetic lag was maximum when nucleus size was 5% (x=0.5) in all migration rates and age groups. Optimum age groups with respect to genetic gain were found as 2 rams and 3 ewes age groups in nucleus and base. Genetic lag were found maximum when 2 rams and 3 ewes age groups in the nucleus and 5 ram and 6 ewes age group in the base. In second method; in all populations, genetic gain and lag were found maximum when migration rate was 5% (x=0.05) in all nucleus sizes. Optimum nucleus size with respect to highest genetic gain was 5% (p=0.05), genetic lag was maximum when nucleus size was 5% (p=0.05) in all migration rates and age groups. Optimum age groups with respect to genetic gain were found as 2 rams and 2 ewes age groups in the nucleus and 2 rams age group and 3 ewes age group in the base. Genetic lag were found maximum when 2 rams and 2 ewes age groups in the nucleus and 5 ram and 6 ewes age group in the base.