Gender and democracy in indonesia: A comparative analysis of women's political participation and representation in historical and contemporary contexts, with a focus on Jakarta and Madura
Endonezya'da toplumsal cinsiyet ve demokrasi: Jakarta ve Madura odaklı, tarihsel ve çağdaş bağlamlarda kadınların siyasi katılımı ve temsilinin karşılaştırmalı analizi
- Tez No: 982162
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZLI ÇAĞIN BİLGİLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Demokrasi, Kadınların Siyasi Katılımı, Jakarta, Madura, Siyasi Temsil, Toplumsal Cinsiyet Kotaları, Endonezya, Gender, Democracy, Women's Political Participation, Jakarta, Madura, Political Representation, Gender Quotas, Indonesia
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Endonezya'da toplumsal cinsiyet ve demokrasi arasındaki karmaşık ilişkiyi, kadınların siyasi katılımı ve temsili açısından Jakarta ve Madura gibi birbirinden farklı iki bölgeyi karşılaştırarak incelemektedir. Tarihsel olarak, Endonezya siyasetinde kadınların rolleri, sömürge öncesi gelenekler, sömürge etkisi ve bağımsızlık sonrası reformlarla şekillenmiş çeşitli evrelerden geçmiştir. Çalışma, toplumsal cinsiyet eşitliğinin hem gerçek bir demokrasinin göstergesi hem de itici gücü olduğunu vurgulamakta ve yerel kültürel normlar, dini değerler ve sosyo-politik yapıların kadınların siyasi etkinliği üzerindeki etkilerini araştırmaktadır. Nicel karşılaştırmalı bir yöntemle yürütülen araştırmada, Jakarta ve Madura bölgelerinde eşit sayıda toplam 60 katılımcıdan veri toplanmıştır. Kadınların siyasi katılımına yönelik algılar, kadın temsiline verilen destek ve toplumsal cinsiyet kotası politikalarına yönelik tutumlar ölçülmüştür. Tanımlayıcı analizler, güvenilirlik ve geçerlilik testleri ile Mann–Whitney U ve bağımsız t-testi gibi karşılaştırmalı istatistiksel araçlar kullanılarak iki bölge arasındaki anlamlı farklılıklar belirlenmiştir. Bulgular, Jakarta'nın daha kapsayıcı ve destekleyici bir ortam sunduğunu, buna karşılık Madura'nın ataerkil ve dini gelenekler nedeniyle kadınların siyasi rollerini sınırlayan daha kısıtlayıcı bir yapıya sahip olduğunu göstermektedir. Hukuki reformlar ve toplumsal cinsiyet kotası politikaları yoluyla ulusal düzeydeki çabalara rağmen, özellikle Madura gibi kırsal bölgelerde önemli engeller devam etmektedir. Araştırma, Endonezya'da kadınların siyasi katılımını artırmak için yalnızca kurumsal reformları değil, aynı zamanda derin kültürel tutumları da dikkate alan bağlama duyarlı stratejilere ihtiyaç duyulduğunu ortaya koymaktadır. Bölgeye özgü analizler sunarak bu çalışma, daha kapsayıcı bir demokrasi anlayışına katkı sağlamakta ve politika yapıcılar için toplumsal cinsiyet duyarlı yönetişimin ve eşit siyasi fırsatların güçlendirilmesine yönelik önerilerde bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the complex relationship between gender and democracy in Indonesia by comparing women's political participation and representation in two contrasting regions: Jakarta and Madura. Historically, women's roles in Indonesian politics have evolved through phases shaped by pre-colonial customs, colonial influence, and post-independence reforms. The study highlights how gender equality is both a benchmark and a driving force for a truly democratic society, and explores how local cultural norms, religious values, and socio-political structures continue to influence the political agency of women. Using a quantitative comparative approach, the research collected data from 60 respondents equally divided between Jakarta and Madura. It measured perceptions of women's political participation, support for female representation, and attitudes toward gender quota policies. Statistical tools such as descriptive analysis, reliability and validity testing, and comparative tests (Mann–Whitney U and independent t-tests) were used to identify significant differences between the two regions. The findings reveal that while Jakarta presents a more inclusive and supportive environment, Madura remains more constrained by patriarchal and religious traditions, which inhibit women's political roles. Despite national efforts through legal reforms and gender quota policies, significant barriers remain especially in rural areas like Madura. The research concludes that advancing women's political participation in Indonesia requires context-sensitive strategies that address not only institutional reforms but also deeply embedded cultural attitudes. By offering region-specific insights, this study contributes to a more inclusive understanding of democracy and provides recommendations for policymakers to strengthen gender-sensitive governance and equal political opportunities.