Farklı sürelerde süt içirmenin siyah alaca buzağıların gelişim performansına etkileri
The Effect of the various milk feeding periods on the growth performance of black pied calves
- Tez No: 98218
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZEL ŞEKERDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Siyah Alaca buzağı, muhtelif sütle besleme periyodu, gelişim performansı, Black Pied calf, various milk feeding periods, growth performance
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET FARKLI SÜRELERDE SÜT İÇIRMENİN SİYAH ALACA BUZAĞILARIN GELİŞİM PERFORMANSINA ETKİLERİ Bu çalışmada, Hatay Tarım İşletmesinde yetiştirilen Siyah Alaca buzağılar, 60., 75. ve 90. günde sütten kesilmişlerdir. Erkek buzağılara ait 6. ay canlı ağırlık ortalamaları sırasıyla 134.1+20.84 kg, 143.6±16.19 kg ve 144.6+19.13 kg, dişi buzağılarda yine sırasıyla 129.3+16.60 kg, 134.9+16.14 kg ve 135.6+12.67 kg olarak tespit edilmiştir. Süt içirme süresinin 6. ay canlı ağırlık üzerine etkisi tüm gruplarda önemsiz (P>0.05) bulunmuştur. Süt içirme süresinin 6. ay incik çevresine etkisi erkek buzağılarda çok önemli (P0.05); diğer vücut ölçülerine etkisi ise tüm gruplarda önemsiz (P>0.05) bulunmuştur. Yapılan ekonomik analize göre ise 1. grup buzağıların içtiği sütün maliyeti, 2. ve 3. gruba göre sırasıyla % 28.6 ve % 42.9 daha düşük gerçekleşmiştir. 2000, 63 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF THE VARIOUS MILK FEEDING PERIODS ON THE GROWTH PERFORMANCE OF BLACK PEED CALVES In this research, Black Pied calves reared, Hatay State Farm were weaned at the 60., 75. and 90. days. The average sixth month weights determined for male calves are: 134.1±20.84 kg, 143.6±16.19 kg and 144.6±19.13 kg; for female calves are: 129.3±16.60 kg, 134.9+16.14 kg and 135.6±12.67 kg respectively. The effect of the various milk feeding periods on the sixth month weights is not significant for all groups (P>0.05) The effect of the various milk feeding periods on the sixth month shank girth is more significant for male calves (P0.05) According to economical analysis made for consuming milk' cost, first group calves are more advantage than second and third groups 28.6 % and 42.9 % respectively. 2000, 63 pages