Subakut tiroidit hastalarında tanı, tedavi, prognoz ve nüks oranlarının gösterilmesi
Demonstration of diagnosis, treatment, prognosis and recurrence rates in patients with subacute thyroiditis
- Tez No: 982185
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ELA TEMELOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Subakut tiroidit, Nüks, Kalıcı hipotiroidi, Steroid tedavisi, TSH düzeyi, Subacute thyroiditis, Recurrence, Permanent hypothyroidism, Steroid therapy, TSH level
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Demiroğlu Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Subakut tiroidit (SAT), sıklıkla viral enfeksiyonları takiben ortaya çıkan, kendini sınırlayıcı ancak bazı olgularda nüks ve kalıcı hipotiroidi ile seyreden inflamatuvar bir tiroid hastalığıdır. Çalışmamızın amacı, subakut tiroidit tanısı alan hastaların klinik, laboratuvar ve radyolojik bulgularını retrospektif olarak değerlendirmek; nüks ve kalıcı hipotiroidi gelişimiyle ilişkili risk faktörlerini ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya 2017–2023 yılları arasında subakut tiroidit tanısı almış 79 hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik verileri, klinik özellikleri, laboratuvar parametreleri (TSH, serbest T4, serbest T3, CRP, ESH vb.), tedavi protokolleri (steroid veya NSAİİ kullanımı) ve ultrasonografi, radyoaktif iyot uptake test bulguları dosya kayıtlarından elde edilmiştir. Hastalar tedavi sonrası nüks ve kalıcı hipotiroidi gelişimi açısından değerlendirilmiş, risk faktörleri istatistiksel analizlerle incelenmiştir. Bulgular: Hastaların yaklaşık üçte birinde (%34,2) nüks, %11,4'ünde ise kalıcı hipotiroidi geliştiği tespit edilmiştir. Kadın cinsiyetin nüks açısından anlamlı bir risk göstergesi olduğu saptanmıştır. Steroid tedavisi alan hastalarda nüks oranı daha yüksek olmakla birlikte, kalıcı hipotiroidi açısından steroid kullanımıyla anlamlı bir ilişki saptanmadı. Tanı anındaki yüksek TSH düzeyleri nüks için öngörücü bir parametre olarak öne çıkmıştır. Ultrasonografik bulgular (hipoekoik alan, vaskülarizasyon değişiklikleri) ve radyoaktif iyot uptake testi sonuçları ile nüks veya kalıcı hipotiroidi gelişimi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Subakut tiroidit hastalarında nüks ve kalıcı hipotiroidi gelişimi hem klinik hem de laboratuvar parametreleri ile ilişkili olup tedavi seçimi prognozu belirleyen en önemli faktörlerden biridir. Kadın cinsiyet ve steroid tedavisi nüks riski ile ilişkili bulunmuş, kalıcı hipotiroidi ile anlamlı bir ilişki saptanmamıştır; çalışmamız kalıcı hipotiroidiye karşı koruyucu etkiyi desteklememektedir. Tanı anındaki yüksek TSH düzeyi, uzun dönem prognozu öngörmede değerli bir belirteç olabilir. Bu bulgular, hasta yönetiminde klinisyenlere yol göstermekte ve daha bireyselleştirilmiş tedavi stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Subacute thyroiditis (SAT) is an inflammatory thyroid disorder that frequently develops following viral infections. Although it is generally self-limiting, some cases may progress with recurrences or permanent hypothyroidism. The aim of this study was to retrospectively evaluate the clinical, laboratory, and radiological findings of patients diagnosed with subacute thyroiditis and to identify risk factors associated with recurrence and the development of permanent hypothyroidism. Materials and Methods: This retrospective study included 79 patients diagnosed with subacute thyroiditis between 2017 and 2023. Demographic data, clinical characteristics, laboratory parameters (TSH, free T4, free T3, CRP, ESR, etc.), treatment protocols (use of steroids or NSAIDs), and ultrasonography and radioactive iodine uptake test findings of the patients were obtained from medical records. Patients were evaluated in terms of recurrence and permanent hypothyroidism after treatment, and potential risk factors were analyzed using statistical methods. Results: Recurrence was observed in approximately one-third of patients (34.2%), while permanent hypothyroidism developed in 11.4%. Female sex was identified as a significant risk factor for recurrence. Although recurrence rates were higher among patients receiving steroid therapy, no significant association was found between steroid use and the development of permanent hypothyroidism. Elevated TSH levels at diagnosis emerged as a predictive parameter for recurrence. Ultrasonographic findings (hypoechoic areas, vascularity changes) and radioactive iodine uptake test results were not significantly associated with recurrence or permanent hypothyroidism. Conclusion: In patients with subacute thyroiditis, recurrence and permanent hypothyroidism are related to both clinical and laboratory parameters, with treatment choice being one of the most important determinants of prognosis. Female sex and steroid therapy were found to be significantly associated with an increased risk of recurrence, but not with the development of permanent hypothyroidism; our study does not support a protective effect against persistent hypothyroidism. Elevated TSH levels at diagnosis may serve as a valuable marker for predicting long-term prognosis. These findings provide guidance for clinicians in patient management and contribute to the development of more individualized treatment strategies.