Experimental and computer aided investigation of interior ballistics and dynamic formulation of operating mechanism of small caliber arms
- Tez No: 9822
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDAT BAYSEÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Otomatik silah, mermi çekirdeği, tetik, horoz, mekanizma, namlu ağzı hızı, barut gaz basıncı, tam atım, geri tepme, yerine getiren yay, İç Balistik. vı
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET KUÇUK ÇAPLI SİLAHLARDA İÇ BALİSTİ?İN DENEYSEL VE BİLGİSAYAR YARDIMIYLA İNCELENMESİ, DİNAMİK MODELLEME VE HAREKET DENKLEMLERİNİN ÇIKARILMASI KUYUMCU, Hasan Yüksek Lisans Tezi Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr, Sedat BAYSEÇ Ağustos 1990, 109 Sayfa Günümüzde ülkeler savunma, yayılma ve psikolojik baskı yaparak çıkarlarını koruma gibi nedenlerle silah sanayisine önem vermektedirler. Bu amaçla yapılan yatırımlar içerisinde bireysel olarak kullanılan silahlara ve bu silahların geliştirilmesine yönelik harcamalar önemini artırarak devam etmektedir. Silah sanayinde söz sahibi devletler, alışılagelen silahların imali yönünde azımsanmayacak gayretler sarfetm ektedirler. Bu nedenle bu silahların yapım ve kullanımına yani balistik problemlerinin çözümüne yönelik esasların oluşturulmasında karşılaşılan zorlukların bir kısmının çözümüne katkıda bulunabilmenin gelişmekte olan ülkemiz için önemi büyüktür.Bu husus gözönüne alınarak ülkemizde imal edilen silahlardan bir örnek seçilmiş ve seçilen bu modelin İç Balistik problemleri ve hareket eden mekanizmaların dinamiği, bir tam atımın patlatılıp, dışarı atılması ve yeniden bir atımın sürülmesi deneysel ve teorik yollardan çözümlenerek analiz edilmiştir. Otomatik silahın tetik mekanizması, barut gazının basınç formasyonu, namlu ağzı çıkış hızı, ve geri tepme fonksiyonları deneysel ve bilgisayar yardımıyla incelenerek ilginç sonuçlar alınmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTBACT EXPERIMENTAL AND COMPUTES AIDED INVESTIGATION OF INTERIOR BALLISTICS AND DYNAMIC FORMULATION OF OPERATING MECHANISM OF SMALL CALIBER ARMS KUYUMCU. Hasan M.Sc. in Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Sedat BAYSEC August 1990» 109 Pages In our present age, great emphasis is laid on weapon industry by the countries for the sake of preserving their benefits through defense,spreading and psychological obsession. Among the investments made for this purpose, the expenditures allocated for the development of individually used weapons rank first, countries who have a say in weapon industry have been spending great efforts in the manufacture of conventional weapons. Being a developing country, it would be of great importance for our country, to be able to contribute to a certain extent to the solution of some of the ballistic problems faced before and during the manufacturing and usage of these weapons. in