Bası yarası olan hastalarda inflamasyon belirteçlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of inflammatory markers in patients with pressure injuries
  1. Tez No: 982223
  2. Yazar: MİTAT MAYUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SABAH TÜZÜN, DR. BURCU HACIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bası yarası, Nötrofil/Lenfosit Oranı (NLR), CRP/Albümin Oranı (CAR), Evde Sağlık Hizmeti, inflamasyon belirteçleri, Pressure injury, Neutrophil-to-Lymphocyte Ratio (NLR), C-reactive Protein/Albumin Ratio (CAR), Home Healthcare Service, inflammatory biomarkers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, evde sağlık hizmeti alan hastalarda bası yarası varlığı ile inflamatuvar biyobelirteçler olan Nötrofil/Lenfosit Oranı (NLR) ve CRP/Albümin Oranı (CAR) arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, S.B.Ü. Sultangazi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Evde Sağlık Koordinasyon Merkezi'ne kayıtlı bireylerde, retrospektif olarak tasarlanmış bir kesitsel çalışmadır. Çalışmaya 2023 Kasım – 2025 Mayıs tarihleri arasında kayıtlı hastalar dahil edilmiş, veriler hasta dosyaları ve hastane bilgi sistemlerinden elde edilmiştir. İnflamatuvar belirteçler bası yarası varlığına göre karşılaştırılmış, analizler SPSS 27.0 programıyla yapılmıştır. Bulgular: Toplam 764 hasta değerlendirilmiştir. Bası yarası olanlarda albümin ve total protein düzeyleri düşük, CRP ve CRP/Albümin oranı (CAR) yüksek bulunmuştur. NLR değerinin anlamı sınırlı olarak belirlenmiştir. İnflamatuvar ve nutrisyonel belirteçlerin birlikte değerlendirilmesi bası yarası riskinin öngörülmesinde daha açıklayıcı bulunmuştur. Sonuç: Elde edilen veriler, inflamasyon ve beslenme durumuna ait parametrelerin bası yarası gelişiminde etkili olduğunu ve bu belirteçlerin risk taşıyan hastaların erken tanımlanmasında klinik açıdan yararlı olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the relationship between the presence of pressure injury and the inflammatory biomarkers Neutrophil-to-Lymphocyte Ratio (NLR) and C-reactive Protein/Albumin Ratio (CAR) in patients receiving home healthcare services. Materials and Methods: This research is a a retrospective cross-sectional study conducted among individuals registered at the Home Healthcare Coordination Center of S.B.Ü. Sultangazi Haseki Training and Research Hospital. Patients recorded between November 2023 and May 2025 were included in the study. Data were obtained from patient files and hospital information systems. Inflammatory biomarkers were compared according to the presence of pressure injury, and statistical analyses were performed using SPSS 27.0. Results: A total of 764 patients were evaluated. Patients with pressure injuries had lower albumin and total protein levels, whereas CRP and the CRP/Albumin ratio (CAR) were higher. The significance of NLR was determined to be limited. The combined evaluation of inflammatory and nutritional biomarkers was found to be more explanatory in predicting the risk of pressure injury. Conclusion: The findings indicate that parameters related to inflammation and nutritional status play an important role in the development of pressure injuries and may be clinically useful for the early identification of at-risk patients.