Akut böbrek yetmezliği olan hastaların ekokardiyografik değerlendirilmesi
Echocardiographic evaluation of patients with acute renal failure
  1. Tez No: 982230
  2. Yazar: SERHAT NUHOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN AHMET TÜRKDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Böbrek Hasarı, Ekokardiyografi, TAPSE, MAPSE, Inferior Vena Cava, EPSS, Acute Kidney Injury, Echocardiography, TAPSE, MAPSE, Inferior Vena Cava, EPSS
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, Acil Servis ve/veya Yoğun Bakım Ünitesi'ne Akut Böbrek Hasarı (ABH) tanısıyla başvuran hastalarda uygulanan yatak başı ekokardiyografi parametrelerinin, hastalığın etiyolojisini hızlıca ayırt etmedeki ve kısa dönem prognozu ile olan ilişkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, tek bir merkezde, prospektif ve gözlemsel bir tasarım ile yürütülmüştür. RIFLE kriterleriyle ABH tanısı alan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Tüm hastalara yatış sırasında deneyimli bir klinisyen tarafından standart protokollere uygun olarak transtorasik ekokardiyografi incelemesi yapılmıştır. Ekokardiyografi bulgularından Sol Ventrikül Ejeksiyon Fraksiyonu (LVEF), Sağ Ventrikül (RV) işlevi, Inferior Vena Kava (IVC) çapı ve kollapsibilite indeksi yer almıştır. Elde edilen ekokardiyografik veriler, hastaların hastanede kalış süresi, renal replasman tedavisi gereksinimi ve 28 günlük mortalite gibi birincil sonuç ölçütleri ile karşılaştırılarak istatistiksel analizler gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 80 hasta dahil edilmiştir. Hastaların %18'inde 28 günlük mortalite görülürken, %35'i renal replasman tedavisine ihtiyaç duymuştur. Ekokardiyografik değerlendirmede, mortalite görülen hasta grubunda Tricuspid Annular Plane Systolic Excursion (TAPSE) (p<0.001 ve p=0.002) ve Mitral Annular Plane Systolic Excursion (MAPSE) anlamlı düşüktü. Ayrıca, Sağ Ventrikül (RV) işlev bozukluğunu gösteren TAPSE değerinin 16 mm'nin altında olması, mortalite riskini anlamlı ölçüde artırmıştır (p=0.003). Sonuç: Yatak başı ekokardiyografi, Akut Böbrek Hasarı olan kritik hastaların hemodinamik ve hacim durumunu değerlendirmede hızlı, non-invaziv ve yüksek prognoz göstergesi olarak, kardiyak ve vasküler konjesyon bulgularının erken saptanmasına olanak tanımaktadır. Bu nedenle, yatak başı ekokardiyografi, ABH yönetiminde kullanılmsı mortaliteyi azaltabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to investigate the relationship between bedside echocardiography parameters and the rapid differentiation of the etiology, as well as short-term prognosis, in patients presenting to the Emergency Department and/or Intensive Care Unit with a diagnosis of Acute Kidney Injury (AKI). Materials and Methods: The study was conducted in a single center with a prospective and observational design. Patients diagnosed with AKI according to the RIFLE criteria were included. All patients underwent transthoracic echocardiographic evaluation during admission, performed by an experienced clinician in accordance with standard protocols. Echocardiographic parameters included Left Ventricular Ejection Fraction (LVEF), Right Ventricular (RV) function, Inferior Vena Cava (IVC) diameter, and collapsibility index. The obtained echocardiographic data were compared with primary outcome measures such as length of hospital stay, need for renal replacement therapy, and 28-day mortality, and statistical analyses were performed accordingly. Results: A total of 80 patients were included in the study. Twenty-eight–day mortality was observed in 18% of the patients, while 35% required renal replacement therapy. In the echocardiographic assessment, Tricuspid Annular Plane Systolic Excursion (TAPSE) and Mitral Annular Plane Systolic Excursion (MAPSE) values were significantly lower in the patient group with mortality (p<0.001 and p=0.002, respectively). Additionally, TAPSE value below 16 mm, indicating right ventricular (RV) dysfunction, was associated with a significantly increased risk of mortality (p=0.003). Conclusion: Bedside echocardiography provides a rapid, non-invasive, and highly prognostic method for evaluating the hemodynamic and volume status of critically ill patients with Acute Kidney Injury, allowing early detection of cardiac and vascular congestion. Therefore, we believe that the use of bedside echocardiography in the management of AKI may help reduce mortality.