Akut iskemik inmede mekanik trombektomi etkinliğinin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the effectiveness of mechanical thrombectomy in acute ischemic stroke
- Tez No: 982231
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akut iskemik inme, mekanik trombektomi, modifiye, İnme skorlama sistemleri, trombolitik tedavi Rankin Skoru, Acute Ischemic Stroke, Mechanical Thrombectomy, Modified Rankin Scale, Stroke Assessment Scales, Thrombolytic Therapy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: İnme, tıbbın acil ve kritik alanlarından biri olup hızlı tanı ve tedavi gerektirmektedir. Son yıllarda akut iskemik inmeye bağlı nörolojik hasarı geri döndürmeye yönelik önemli gelişmelerden biri mekanik trombektomi yönteminin kullanıma girmesidir. Çalışmamız, hastanemizde mekanik trombektomi uygulanan hastaların verileri retrospektif olarak incelenerek, fonksiyonel klinik sonlanım ve intrakraniyal kanama gelişimi üzerindeki faktörler incelenmiştir. Çalışmamız inme hastalarının daha iyi bir prognoza ulaşabilmesi adına atılan bir adımdır. Gereç ve Yöntem: 2023–2024 yılları arasında Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde mekanik trombektomi yapılan 234 akut iskemik hastanın klinik verileri retrospektif olarak analiz edildi. Hastaların demografik özellikleri, giriş NIHSS skorları, komorbiditeleri, uygulanan intravenöz trombolitik tedavi durumu, işlem ve hastanede kalış süreleri kaydedildi. İstatistiksel analizlerde parametrik olmayan testler (Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis, Spearman korelasyon analizi) ve kategorik veriler için Ki-kare testi kullanıldı. Ayrıca, mortalite ve fonksiyonel sonlanım açısından optimal eşik değerleri saptamak amacıyla ROC eğrisi analizleri yapıldı. Bulgular: İleri yaş, yüksek başlangıç NIHSS skoru ve uzun işlem süresi, hastane içi mortalite riskinde anlamlı artış ile ilişkili bulundu (p<0.05). Bu değişkenlerin yüksek olduğu hastalarda fonksiyonel sonucun kötü olduğu gözlendi. Kronik hastalıklar açısından özellikle diyabet ve demans varlığı, mortalite oranlarını belirgin biçimde artırmaktaydı. Katılımcıların yoğun bakımda yatış süresinin, kronik hastalıklardan sadece DM, demans, koroner arter hastalık ve IV trombolitik durumlarına göre istatistiki olarak anlamlı şekilde farklılaştığı görülmüştür (p<0.05). ROC analizi sonucunda, işlem süresi için 47,4 dakika ve yoğun bakımda kalış süresi için 7,5 gün, kötü sonuç veya mortaliteyi öngörmede optimal eşik değerler olarak belirlendi. Sonuç: Mekanik trombektomi uygulanan akut iskemik inme hastalarında ileri yaş, yüksek NIHSS skoru, uzun işlem süresi, bazı komorbiditeler, kötü klinik sonlanım ve hastane içi mortalitenin önemli belirleyicileri olarak bulunmuştur. Elde edilen 2 bulgular, bu faktörlerin trombektomi uygulanan hastalarda prognostik öneme sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Stroke is one of the critical and urgent domains in medicine, requiring rapid diagnosis and treatment. In recent years, one of the most significant advances aimed at reversing neurological damage due to acute ischemic stroke has been the implementation of mechanical thrombectomy. This study retrospectively examines the data of patients who underwent mechanical thrombectomy at our hospital, evaluating the factors affecting functional clinical outcomes and the development of intracranial hemorrhage. Our work represents a step toward achieving better prognosis for stroke patients. Materials and Methods: Clinical data of 234 patients who underwent mechanical thrombectomy for acute ischemic stroke at Diyarbakır Gazi Yaşargil Training and Research Hospital between 2023 and 2024 were retrospectively analyzed. Demographic characteristics, baseline NIHSS scores, comorbidities, intravenous thrombolytic therapy status, procedural duration, and length of hospital stay were recorded. Non-parametric tests (Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis, Spearman correlation analysis) were used for statistical evaluations, while the Chisquare test was applied for categorical data. Additionally, ROC curve analyses were conducted to determine optimal cutoff values for predicting mortality and poor functional outcomes. Results: Advanced age, higher baseline NIHSS scores, and longer procedure durations were significantly associated with increased risk of in-hospital mortality (p<0.05). Patients with higher values for these variables were also observed to have poorer functional outcomes. Among comorbid conditions, particularly the presence of diabetes and dementia significantly increased mortality rates. The length of stay in the intensive care unit differed significantly in relation to certain chronic conditions—namely diabetes mellitus, dementia, coronary artery disease—as well as the administration of intravenous thrombolytics (p<0.05). Based on ROC analysis, a procedure duration of 47.4 minutes and an ICU stay of 7.5 days were determined as optimal cutoff points for predicting poor outcomes or mortality. 4 Conclusion: In patients undergoing mechanical thrombectomy for acute ischemic stroke, advanced age, high NIHSS score, prolonged procedure time, and certain comorbidities were identified as significant predictors of poor clinical outcomes and in-hospital mortality. These findings highlight the prognostic importance of these factors in patients treated with thrombectomy. These findings highlight the prognostic importance of these variables in guiding the management of patients treated with thrombectomy.