Transkatater aortik kapak implantasyonu sonrası gelişen kontrast nefropati ile kontrast volümü / glomerular filtrasyon hızı oranı arasındaki ilişki
The relationship between contrast nephropathy after transcatheter aortic valve implantation (TAVI) and contrast volume (CV) / glomerular filtration rate (GFR) ratio
- Tez No: 571863
- Danışmanlar: DOÇ. ÖMER ÇELİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Akut Böbrek Hasarı, Aort Darlığı, Transkatater Aort Kapak Replasmanı, Acute Kidney Injury, Aortic Stenosis, Transcathater Aortic Valve Replacement
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kardiyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Transkatater aortik kapak implantasyonu (TAVI) sonrası gelişen kontrast nefropati ile kontrast volümü (KV) / Glomerular filtrasyon hızı (GFR) oranı arasındaki ilişki Giriş ve Amaç: Transkateter aort kapak implantasyonu (TAVİ) sonrası akut böbrek hasarı (ABH) gelişmesinin mortalite ve morbiditeyi artırdığı bildirilmektedir. Çalışmamızın amacı TAVİ uygulanan hastalarda işlem sonrası saptanan ABH'nın, kontrast volumu /Glomeruler fıltrasyon hızı (KV/GFR) oranı ile ilişkisinin değerlendirilmesidir. Materyal ve Metod: 2017-2019 tarihleri arasında merkezimizde semptomatik ciddi aort darlığı (AD) nedeniyle TAVİ uygulanan 117 hastadan çalşma kriterlerine uygun 106 hasta çalışmaya alındı. ABH tanısı için valve academic research consortium (VARC)'un 2. konsensüs raporunda önerilen kriterler; işlemi takip eden 48 saat içinde serum kreatinin düzeyinin bazal değerden 0,3 mg/dL' den fazla veya ≥ % 50 artış esas alındı. ABH gelişen [ABH (+)] ve ABH gelişmeyen [ABH (-)] hastaların TAVİ öncesi bazal, perioperatif ve postoperatif klinik özellikleri, ekokardiyografik ve laboratuvar bulguları tek değişkenli ve çok değişkenli analizlerle incelendi. Tek değişkenli analizde ABH için anlamlı olan (p2.3 olması %82.6 sensivite, %71.1 spesifite ile TAVİ sonrası Akut böbrek hasarını öngörebilmektedir. Sonuç: Transkatater Aort Kapak replasmanı uygulanan hastalarda ileri yaş, düşük ejeksiyon fraksiyonu ve düşük KV/GFR değerleri ABH' nın bağımsız öngördürücüleridir.
Özet (Çeviri)
The relationship between contrast nephropathy after transcatheter aortic valve implantation (TAVI) and contrast volume (CV) / Glomerular filtration rate (GFR) ratio Background / aims: Acute renal injury (AKI) after transcatheter aortic valve implantation (TAVI) has been reported to increase mortality and morbidity. The aim of our study was to evaluate the relationship between the rate of contrast volume / glomerular filtration rate (CV / GFR) and the rate of AKI in patients undergoing TAVI. Materials and Methods: Among the 117 patients who underwent TAVI for symptomatic severe aortic stenosis (AD) in our center between 2017-2019, 106 patients were included in the study. The criteria recommended in the second consensus report of valve academic research consortium (VARC) for the diagnosis of AKI are; The serum creatinine level was increased more than 0.3 mg / dL or ≥ 50% increase from the baseline value within 48 hours following the procedure. The baseline, perioperative and postoperative clinical features, echocardiographic and laboratory findings of patients with AKI (AKI (+)) and AKI (AKI (-)) were evaluated by univariate and multivariate analyzes. In univariate analysis, all variables that were significant for AKI (p 2.3 predicts acute renal injury after TAVI with a sensitivity of 82.6% and specificity of 71.1%. Conclusion: Advanced age, low ejection fraction and low CV / GFR values are independent predictors of AKI in patients undergoing transcatheter aortic valve replacement.