Vibrasyon egzersizinin diz eklemikas kuvveti üzerine etkisi:Karşılaştırmalı bir çalışma
The effects of vibration exercise on knee joints musclestrenght: A comporative research
- Tez No: 982403
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ CIMBIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Vibrasyon Eğitimi, Yarı Çömelme, Kuvvet, Vibrasyon, Çömelme, vibration training, half crouching, strength, Force, Vibration, Squat
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zirve Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, yarı çömelme pozisyonunda yapılan vibrasyon egzersizinin hamistring ve quadriceps kas kuvvetine etkisinin araştırlmasıdır. Yöntem: Çalışmaya yaş ortalaması 21,05±1,15 olan 20 si erkek 20 si kadın olmak üzere 40 sağlıklı birey alındı. Bireyler, her biri 10 erkek ve 10 kadından oluşan iki gruba ayrıldı. Gruplardan birine sadece yarı çömelme pozisyonu, diğerine ise aynı pozisyonda platform üzerinde vibrasyon eğitimi verildi. Grupların bu eğitimi 6 hafta, haftada 2 gün olacak şekilde devam ettirmeleri sağlandı. Hamistring ve Quadriceps kaslarının kas kuvveti değişimlerini görebilmek amacıyla çalışmanın başında ve 6 haftalık eğitimin sonrasında bireylerin izokinetik kas testleri yapıldı. Bulgular: Yapılan ölçümler sonucunda 6 haftalık vibrasyon eğitimine tabi olan bireylerin program sonundaki kas kuvvetindeki artışın anlamlı bir davranışa sahip olduğu görüldü (p<0,05). Gruplar arasında eğitim öncesi ve sonrası yapılan vücut kitle indeksi, vücut yağ oranı, sağ ve sol bacak yağ oranı ve izokinetik kuvvet ölçümlerinde anlamlı bir farka rastlanmadı (p>0,05). Sonuç: Bu çalışmadan elde edilen sonuçlarda, hareketli platform üzerinde (vibrasyon) yapılan kuvvet eğitiminin lehine farklılıklar saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study is to analyze effects of vibration training by comparing the resistant exercise and effects of vibration exercise towards H and Q muscle strength done through the resistant exercise. Method: 40 healthy individuals have been involved to the study, which was 20 male and 20 female with the average of age in 21,05±1,15 in two groups. Individuals have been grouped into two parts consisting of 10 male and 10 female. One of the groups has been requested to crouch merely half, another one has been requested to do the same position on the platform with vibration. The training of the groups has continued in two separate days weekly during six weeks. The muscle strength of each individual has been found out via isotechnic measurement method in order to see the change on the beginning of the study and after the 6-week-program Findings: In conclusion of measurements done, it has been seen that the increase in muscle strength on the individuals who have joined 6-week-vibration training are significant (p<0,05). Between the groups, any significant difference has not been found in VKI, which has been done in pre- and post-training, in body fat ratio, left and right leg fat ratio and ısotechnic strength measurement (p>0,005). Conclusion: Differences have been found in benefit of strength training that has been done in a dynamic platform (vibration) in conclusions of this study