Kalp ve damar hastalığı taşıyan kişilerde apolipoprotein e allel gen tiplemesi
  1. Tez No: 98243
  2. Yazar: HAYRETTİN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNHAN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Apolipoprotein, apolipoprotein E, kardiyovasküler hastalıklar, genetik risk faktörleri, PCR-RFLP, Apolipoprotein, apolipoprotein E, cardiovascular disease, genetic risk factors, PCR-RFLP II
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 33
Özet
öz Apolipoprotein E, lipoproteinlerin lipoprotein reseptörlerine bağlanmasında bir ligand olarak çalışarak, lipid metabolizmasında önemli bir rol oynar. Bu çalışmada, kardiyovasküler hastalarda, PCR-RFLP tekniği kullanılarak, apoliprotein E (ApoE) genine (APOE) ait poJimorfik alleller saptanmış ve bu allellerin, plazma lipoprotein ve lipid düzeyleri ile olan ilişkisi araştırılmıştır. Sonuç olarak, kardiyovasküler hastalardaki ApoE allel frekans dağılımları, sağlıklı kontrol grubunu oluşturan kişilerle karşılaştırıldığında, s4 allel frekansının hasta.grubunda daha yüksek olduğu görülse de, hasta grubu içindeki allel grupları arasında plazma lipid düzeyleri açısından önemli bir farklılık bulunmadığı belirlenmiştir. Bu araştırmadan elde edilen sonuçlar, son yıllarda yapılmış olan bazı araştırmalardan elde edilen benzer bulgularla birlikte, kardiyovasküler hastalıkların gelişiminde, APOE geni dışında başka faktörlerin de olabileceği fikrini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Apolipoprotein E plays a central role in lipoprotein metabolism by serving as a ligand for the binding of lipoproteins to lipoprotein receptors. We investigated the polymorphism of the apolipoprotein E (ApoE) gene (APOE) using a PCR-RFLP method and the relationship between ApoE polymorphism and plasma lipoprotein-lipid levels in patients with cardiovascular disease (CD). As a result, there were no significant differences between plasma lipid profiles in allelic groups of the patients although the frequency of e4 allele in CD patients was higher than control subjects. These results and other recent observations present that one or more factors other than the APOE gene contribute to the pathogenesis of cardiovascular disease.