Rekreasyonel voleybolcularda solunum kas antrenmanının solunum fonksiyonu ve performans üzerine etkileri
The effects of inspiratory muscle training on respiratory function and performance in recreational volleyball players
  1. Tez No: 982449
  2. Yazar: PELÇİN DEMİRKAPU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT BAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Antrenman, Solunum fonksiyon testleri, Voleybol, Training, Respiratory function tests, Volleyball
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, rekreasyonel voleybolcularda inspiratuar kas antrenmanının (IMT) solunum fonksiyonları ve sportif performans üzerine etkilerini incelemek amacıyla gerçekleştirildi. Araştırmada, ön test–son test deneysel araştırma modeli uygulandı; çalışma randomize, çift-kör, plasebo kontrollü ve çapraz geçişli olarak tasarlandı. Toplam 16 gönüllü sporcu, rastgele yöntemle deney grubu (n=8) ve kontrol grubu (n=8) olarak iki gruba ayrıldı. Kontrol grubu yalnızca rutin voleybol antrenmanlarını sürdürürken, deney grubu buna ek olarak sekiz hafta boyunca haftada beş gün, günde iki kez solunum egzersiz cihazı (Triflow) ile inspiratuar kas antrenmanı yaptı. Veri toplama sürecinde, katılımcıların vücut kitle indeksi, solunum fonksiyon testi, Yo-Yo Aralıklı Toparlanma Testi 1 (Yo-Yo IR1) ve 800 metre koşu testleri uygulandı. Solunum fonksiyon testleri, Bingöl Devlet Hastanesi'nde spirometre ile gerçekleştirildi. Tüm ölçümler hem deney hem de kontrol gruplarında antrenman periyodunun başında ve sonunda yapıldı. Elde edilen veriler, deney grubunda IMT uygulamasının solunum fonksiyon parametrelerinde anlamlı iyileşmelere yol açtığını gösterdi. Ayrıca deney grubunun Yo-Yo IR1 ve 800 metre koşu performanslarında da istatistiksel olarak anlamlı gelişmeler saptandı. Kontrol grubunda ise benzer düzeyde gelişim gözlenmedi. Sonuç olarak, inspiratuar kas antrenmanının rekreasyonel voleybolcularda hem solunum kapasitesini hem de performansı artırmada etkili olduğu belirlendi. Bu bulgular, sporcularda antrenman programlarına IMT'nin eklenmesinin hem performans hem de solunum sağlığı açısından yararlı olabileceğini ortaya koydu.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effects of inspiratory muscle training (IMT) on respiratory functions and athletic performance in recreational volleyball players. A pre-test–post-test experimental research design was applied; the study was designed as a randomized, double-blind, placebo-controlled, and crossover trial. A total of 16 volunteer athletes were randomly assigned to either the experimental group (n=8) or the control group (n=8). While the control group continued only their regular volleyball training, the experimental group additionally performed inspiratory muscle training using a respiratory exercise device (Triflow) for eight weeks, five days per week, twice a day. During the data collection process, participants underwent measurements of body mass index, pulmonary function test, the Yo-Yo Intermittent Recovery Test Level 1 (Yo-Yo IR1), and an 800-meter time-trial run. Pulmonary function tests were performed using a spirometer at Bingöl State Hospital. All measurements were taken for both groups at the beginning and at the end of the training period. The findings indicated that IMT in the experimental group led to significant improvements in respiratory function parameters. Moreover, significant enhancements were observed in Yo-Yo IR1 and 800-meter run performances in the experimental group, whereas the control group did not exhibit similar improvements. In conclusion, inspiratory muscle training was found to be effective in improving both respiratory capacity and performance in recreational volleyball players. These findings suggest that incorporating IMT into training programs may be beneficial for athletes in terms of both performance and respiratory health.