Hepatit B yüzey antijen seroklirensi olan kronik hepatit B hastalarında hepatoselüler karsinom gelişimi (10 yıllık tek klinik deneyimi)
Development of hepatocellular carcinoma in chronic hepatitis B patients with hepatitis B surface antigen seroclearance (10-year single clinic experience)
  1. Tez No: 982454
  2. Yazar: NACİYE NUR TOZLUKLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT KARAOĞULLARINDAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: HBsAg seroklirensı, hepatoselüler karsinom, kronik hepatit B, risk faktörleri, siroz, HBsAg seroclearance, hepatocellular carcinoma, chronic hepatitis B, risk factors, cirrhosis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç:Hepatit B virüsü (HBV) enfeksiyonu, dünya genelinde karaciğer sirozu ve hepatoselüler karsinomun (HSK) önde gelen nedenlerinden biridir. HBV'ye bağlı kronik enfeksiyon sırasında viral replikasyonun sürmesi, hepatosit hasarı ve fibrozisin ilerlemesine yol açarak HSK gelişim riskini artırır. Kronik hepatit B hastalarında HBsAg'nin kaybı,“fonksiyonel kür”olarak tanımlanır ve hastalığın seyrinde en arzu edilen sonlanım noktasıdır. Ancak literatürde seroklirens sonrası HSK riskinin tamamen ortadan kalkmadığı ve özellikle ileri yaş ve sirozu olan hastalarda devam ettiği bildirilmektedir. Bu çalışma, HBsAg seroklirensinin HSK gelişimine etkisini ve seroklirens sonrası dönemde HSK risk faktörlerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Retrospektif olarak tasarlanan çalışma, 2013–2023 yılları arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde kronik hepatit B tanısıyla izlenen 6836 hastanın verilerini içermektedir. Bu hastalardan 259'unda HBsAg seroklirensi geliştiği saptanmış; bu olgular izleme alınmıştır. Seroklirens sonrası 22 hastada HSK gelişmiş ve bu hastalar“vaka”, HSK gelişmeyenler“kontrol”grubu olarak değerlendirilmiştir. Demografik ve klinik veriler hastane kayıtlarından elde edilmiş; yaş, cinsiyet, HBV enfeksiyon süresi, siroz varlığı, REACH-B skoru ve laboratuvar parametreleri kaydedilmiştir. Gruplar arası farklar Student t testi, Mann–Whitney U testi ve ki kare testi ile analiz edilmiş; HSK gelişimini öngören faktörler tek ve çok değişkenli lojistik regresyon analizleri ile belirlenmiştir. Bulgular:HBsAg seroklirensi gelişen 259 hastanın %65,3'ü erkek olup, seroklirens yaşı ortalama 60,7 ± 12,1 yıl olarak saptandı. İzlem süresince 22 hastada (%8,49) HSK gelişti. HSK gelişen olgularda seroklirens yaşı daha yüksek olmakla birlikte, çok değişkenli analizde bağımsız risk faktörü olarak saptanmadı. Siroz varlığı, yüksek REACH-B skoru ve kısa HBV enfeksiyon süresi, HSK gelişimi için bağımsız risk faktörleri olarak belirlendi (her biri için p < 0,05). Erkek cinsiyet ve ileri yaş univaryant analizde önemli bulunmasına karşın, çok değişkenli modelde bağımsız prediktör olarak kalmadı. Seroklirensin spontan veya antiviral tedaviye bağlı olması, HSK riski üzerinde anlamlı fark yaratmadı. Sonuç:HBsAg seroklirensinin sağlanması, kronik hepatit B enfeksiyonunun doğal seyrini olumlu yönde değiştirmekle birlikte HSK riskini ortadan kaldırmamaktadır. Siroz varlığı, yüksek REACH-B skoru ve kısa HBV enfeksiyon süresi HSK gelişim riskini artıran en önemli faktörlerdir. Bu nedenle seroklirens sağlanan hastalarda, özellikle sirotik, yüksek REACH-B skoruna sahip, ileri yaş ve erkek hastalarda uzun süreli ve düzenli HSK izlemi yapılması gerekmektedir. Bulgularımız, seroklirens sonrası döneme yönelik bireyselleştirilmiş izlem protokollerinin geliştirilmesinin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Background:Hepatitis B virus (HBV) infection is a leading cause of cirrhosis and hepatocellular carcinoma (HCC) worldwide. Persistent viral replication in chronic HBV infection promotes hepatocyte injury and fibrosis, predisposing patients to HCC. Loss of hepatitis B surface antigen (HBsAg), defined as a“functional cure,”represents a desirable end-point in the management of chronic hepatitis B. However, the risk of HCC is not completely abolished after HBsAgseroclearance, particularly in older patients and those with cirrhosis. This study aimed to evaluate the impact of HBsAg seroclearance on HCC development and to identify risk factors for HCC during post-seroclearance follow-up. Methods:In this retrospective study, medical records of 6836 chronic hepatitis B patients followed at Cukurova University Faculty of Medicine Balcalı Hospital between 2013 and 2023 were reviewed. HBsAg seroclearance, defined as persistent loss of HBsAg for at least six months with or without anti-HBs positivity, occurred in 259 patients. Twenty-two patients developed HCC after seroclearance and were defined as cases; there maining 237 patients served as controls. Demographic data, HBV infection duration, cirrhosis status, REACH-B score, and laboratory parameters were recorded. Group comparisons were performed using Student's t-test, Mann–Whitney U test, and chi-square test, and risk factors for post-seroclearance HCC were analyzed using univariate and multivariate logistic regression. Results:Of the 259 patients with HBsAg seroclearance, 65.3% were male and the meanage at seroclearance was 60.7 ± 12.1 years. During follow-up, 22 patients (8.49%) developed HCC. The meanage at seroclearance was higher in patients who developed HCC, but it did not remain an independent predictor in multivariate analysis. Cirrhosis, a high REACH-B score, and shorter HBV infection duration were identified as independent predictors for HCC development (p < 0.05 for each). Although male sex and advanced age were associated with HCC in univariate analysis, they did not remain significant in the multivariate model. There was no significant difference in HCC incidence between spontaneous and therapy-induced seroclearance. Conclusion:Achieving HBsAg seroclearance favorably alters the course of chronic HBV infection but does not eliminate the risk of HCC. Cirrhosis, elevated REACH-B score, and shorter duration of HBV infection are the strongest predictors of post-seroclearance HCC. These findings under score the need for individualized long-term HCC surveillance in patients with HBsAg seroclearance, particularly among cirrhotic patients and those with high REACH-B scores.