İç denetimin perakende sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin performansına etkileri ve bir perakende firması üzerinde uygulama
Effects of internal audit on the performance of businesses operating in the retail sector and application on a retail company
  1. Tez No: 982474
  2. Yazar: MEHMET KURNAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA ULUTÜRK AKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: İç Denetim, Perakende, Pearson Ki-Kare Bağımsızlık Testi, Lojistik Regresyon Analizi, Sıralı Lojistik Regresyon Analizi, Internal Audit, Retail, Pearson Chi-Square Independence Test, Logistic Regression Analysis, Ordered Logistic Regression Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
Özet
İç denetim, içinde bulunduğu kurumun faaliyetlerini geliştirerek değer yaratmayı amaçlayan, bağımsız ve objektif nitelikte bir güvence ve danışmanlık faaliyetidir. İç denetim, kurumun amaç ve hedefleri doğrultusunda hareket ederek yönetişim, risk yönetimi ve kontrol süreçlerinin etkinliğini değerlendirir. Bu değerlendirmeler sonucunda gelişim alanlarını tespit eder ve bu alanlara yönelik tavsiyelerde bulunarak kurumun ilerlemesine ve gelişimine katkı sağlar. Bu çalışmada, ülke ekonomimizin lokomotif sektörlerinden biri olan perakende sektöründe iç denetimin işletme performansı üzerindeki etkisi araştırılmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, tez çalışmamız kapsamında perakende sektöründe faaliyet gösteren bir teknoloji firmasının çalışanlarına anket uygulanmış ve iç denetimin işletme performansına olan etkisi ölçülmeye çalışılmıştır. Çalışmanın ilk iki bölümünde; iç denetim ve perakende sektörünün teorik yapısı, tarihsel gelişimi, standartları ve iç denetimin perakende sektöründeki işletmelerin performansı üzerindeki etkileri detaylı bir şekilde ele alınacaktır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise, seçilen örnek perakende çalışanları üzerinde uygulanan anketin sonuçları değerlendirilerek istatistiksel analizler yapılacaktır. Son bölümde ise yapılan analizler neticesinde, iç denetimin perakende sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin performansı üzerindeki etkileri ortaya konulacaktır.
Özet (Çeviri)
Internal audit is an independent and objective assurance and consultancy activity that aims to add value by improving the activities of the institution it is a part of. Internal audit acts in line with the goals and objectives of the institution and evaluates the effectiveness of governance, risk management and control processes. As a result of these evaluations, it identifies areas of development and contributes to the progress and development of the institution by making recommendations for these areas. In this study, the impact of internal audit on business performance is investigated in the retail sector, which is one of the driving forces of our national economy. For this purpose, within the scope of our thesis, a survey was conducted among the employees of a technology company operating in the retail sector, and the effect of internal audit on business performance was examined. The first two sections of the study will examine in detail the theoretical framework, historical development, and standards of internal auditing and the retail sector, as well as the impact of internal auditing on the performance of businesses in the retail sector. The third section will evaluate the results of a survey conducted on a sample of retail employees and conduct statistical analyses. The final section will reveal the impact of internal auditing on the performance of businesses operating in the retail sector.