Ebe ve hemşireler için kahkaha yogası: İş yaşam kalitesi ve doyum üzerindeki etkileri
Laughter yoga for midwives and nurses: Its effects on quality of work life and job satisfaction
- Tez No: 982500
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ÇUVADAR, DR. ÖĞR. ÜYESİ NURTEN ÖZÇALKAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Hemşirelik, Midwifery, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ebelik, Hemşirelik, Kahkaha yogası, Yaşam kalitesi, İş doyumu, Midwifery, Nursing, Laughter yoga, Quality of life, Job satisfaction
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, kahkaha yogasının ebe ve hemşirelerde iş yaşam kalitesi ve iş doyumu üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Ön-test, son-test ve izlem ölçümlerini içeren prospektif, paralel, randomize kontrollü tasarıma sahip bu çalışma, 15 Kasım 2024 – 30 Ağustos 2025 tarihleri arasında Ankara Etlik Şehir Hastanesi'nde yürütülmüştür. Gönüllülük esasına göre çalışmaya katılan 86 ebe ve hemşire (deney = 45, kontrol = 41) araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Veriler“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Hemşirelikte İş Yaşam Kalitesi Ölçeği”ve“Minnesota İş Doyum Ölçeği”aracılığıyla toplanmıştır. Deney grubuna on iki seanslık Kahkaha Yogası Eğitim Programı uygulanırken, kontrol grubuna herhangi bir müdahale yapılmamıştır. Zaman, grup ve zaman × grup etkileşimlerini incelemek amacıyla mixed-model ANOVA kullanılmış, istatistiksel anlamlılık düzeyi p ≤ 0.05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma bulguları, kahkaha yogasının kontrol grubuna kıyasla genel iş doyumu ve genel iş yaşam kalitesi puanlarında anlamlı bir artış oluşturmadığını göstermiştir. Ancak deney grubunun puanlarının süreç boyunca büyük ölçüde sabit kalması, buna karşılık kontrol grubunda düşüş gözlenmesi, kahkaha yogasının doğrudan artırıcı bir etkiden ziyade koruyucu bir rol üstlenebileceğini düşündürmektedir. Sonuç olarak, yoğun iş temposu ve sürekli stres altında çalışan sağlık profesyonellerinin mesleki refahını desteklemede kahkaha yogasının yararlı bir yöntem olabileceği söylenebilir. Çalışmanın özgün katkısı, ebelerin de örnekleme dahil edilmesiyle bu meslek grubunda kahkaha yogasının etkilerine ilişkin literatüre öncü nitelikte kanıtlar sunmasıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effects of laughter yoga on the quality of work life and job satisfaction among midwives and nurses. This study, designed as a prospective, parallel, randomized controlled trial with pre-test, post-test, and follow-up measurements, was conducted at Ankara Etlik City Hospital between November 15, 2024, and August 30, 2025. A total of 86 midwives and nurses who voluntarily participated in the study (intervention = 45, control = 41) constituted the sample of the research. The data were collected using the“Descriptive Information Form,”the“Quality of Work Life Scale in Nursing,”and the“Minnesota Job Satisfaction Scale.”The intervention group participated in a twelve-session Laughter Yoga Training Program, while no intervention was administered to the control group. A mixed-model ANOVA was used to examine the effects of time, group, and time × group interaction, with the level of statistical significance set at p ≤ 0.05. The research findings indicated that laughter yoga did not produce a significant increase in overall job satisfaction or overall quality of work life scores compared to the control group. However, the relative stability of the intervention group's scores over time, contrasted with a decline observed in the control group, suggests that laughter yoga may serve a protective rather than a directly enhancing role. In conclusion, laughter yoga may be considered a beneficial approach to supporting the professional well-being of healthcare professionals working under intense workload and constant stress. The unique contribution of this study lies in the inclusion of midwives in the sample, providing pioneering evidence in the literature regarding the effects of laughter yoga within this professional group.