Youtube oyun videolarının 3-6 yaş arasındaki kız ve erkek çocukların oyun davranışlarına etkisi (Erzurum ili örneği)
The effects of youtube game videos on the play behaviors of boys and girls between the ages of 3-6 (Erzurum province sample)
- Tez No: 724705
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Oyun, Çocuk, Yeni Medya, Youtube, Alfa Kuşağı, Oyun Videoları, Games, Children, New Media, YouTube, Alpha Generation, Game Videos
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 297
Özet
Bu çalışmanın temel amacı Youtube oyun videolarının 3-6 yaş arasındaki kız ve erkek çocukların oyun davranışları üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda çalışmaya konu olan kavramlar ilgili yazın çerçevesinde incelenmiştir. Gerçekleştirilen yazın taraması neticesinde yeni medya teknolojileriyle İnternet kullanıcısının yaşadığı değişimin çocukların oyun eylemlerinde de değişikliğe neden olduğu ön görülmüştür. Ortaya çıkarılan bu öngörü çalışmanın özgün bir niteliğe sahip olması bakımından önem taşımaktadır Söz konusu amaç kapsamında çalışmanın birinci bölümünde oyun kavramı detaylı olarak ele alınmıştır. İkinci bölümünde de yeni medyanın internet kullanıcılarına sağladığı yenilikler çerçevesinde Youtube sosyal paylaşım platformu incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümü olan uygulama kısmı ise araştırma kısmıdır. Bu doğrultuda araştırma üç aşamadan oluşacak şekilde tasarlanmıştır. Öncelikle çocukların oyun davranışlarına etkisi olduğu düşünülen 50 Youtube oyun videosu nitel içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Ardından elde edilen veriler çerçevesinde örneklem grubunda yer alan çocukların oyun davranışlarını daha iyi inceleyebilmek amacıyla uzman katılımcı ile yarı yapılandırılmış derinlemesine mülakat tekniği yoluyla görüşme gerçekleştirilmiştir. Son olarak uzman değerlendirmeleri ışığında hazırlanan yarı yapılandırılmış derinlemesine mülakat soruları, Erzurum ilinde yaşayan ve kartopu örneklem yoluyla belirlenen 3-6 yaş arasındaki 25 çocuğun annelerine yöneltilmiştir. Bu kapsamda araştırmaya katılım gösteren 20 katılımcı anne, çocukların oyun davranışlarına yönelik gözlemlerini aktarmışlardır. Araştırma da Youtube oyun videoları izleyen 20 çocuk bulunurken 5 çocuk bu videoları izlememektedir. Buna karşın Youtube oyun videoları izleyen ve izlemeyen çocukların oyun davranışları incelenerek mukayese yapılmıştır. Sonuç olarak elde edilen analiz bulguları doğrultusunda Youtube oyun videolarının 3-6 yaş arası kız ve erkek çocukların oyun davranışlarına etkisi olduğu belirlenmiştir. Oyun çocuğun doğal bir şekilde davrandığı, içinde olmaktan keyif aldığı, kendine özgü davranışları yansıttığı bir eylem iken Youtube oyun videolarını izleyen çocuklar Youtube videolarında ki kişi, olayları taklit ederek yaratıcılıktan uzak, taklitten ibaret bir oyun alışkanlığı edinmektedirler. Dolayısıyla Youtube oyun videoları alfa nesli olarak tanımlanan yeni neslin oyun davranışlarını değiştirip oyunun göstermelik bir olguya dönüşmesine sebep olmaktadır. Bu bakımdan bilinçli nesiller yetiştirmenin ilk aşaması çocukluk döneminden başlayacağından çocukların yaşamlarının en kıymetli parçası olan oyun etkinliğinin olumsuz manadaki değişimini fark ettirmek, bu konuda bilinçlendirmek çalışmanın önemli bir boyutunu oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the effects of YouTube game videos on the playing behaviors of 3-6 year-old female and male children. In accordance with this objective, the study's concepts were examined in the relevant literature. The literature review led to the prediction that the change experienced by internet users due to new media technologies would also change the children's ways of playing. That prediction is significant to the uniqueness of this study. Within the scope of this purpose, the concept of game is discussed in detail in the first part of the study. In the second part, the YouTube social sharing platform was examined within the framework of the innovations provided by the new media to internet users.The third part of the study, the application part, is the research part. In this direction, the research has been designed to consist of three stages.First, 50 YouTube game videos considered to affect children's playing behaviors were evaluated using qualitative content analyses. Subsequently, in order to examine the playing behaviors of the children in the sample group in the framework of the data obtained, interviews with expert participants were carried out as in-depth semi-structured interviews. Finally, the semi-structured in-depth interview questions prepared based on the experts' assessments were administered to the mothers of 25 3-6 year-old children in the province of Erzurum who were selected using snowball sampling. Of them, 20 mothers conveyed their observations regarding the children's playing behaviors. While 20 children watched YouTube game videos in the research, 5 children did not watch them, and the two groups' playing behaviors were compared. It was determined that YouTube game videos affected the playing behaviors of the children. While games are forms of play in which children behave naturally, enjoy participating and engage in their own distinctive behaviors, children who watch YouTube game videos develop new play habits that restrict them to imitating the people and events in YouTube videos, which diminishes their creativity. YouTube videos change playing behaviors of the new alpha generation of children, and transform playing games into a show. As the first phase of raising the consciousness of the coming generations starts in childhood, increasing recognition of play as one of the most precious part of children's lives and its negative transformation by YouTube game videos, and raising awareness about this issue constitute an important dimension of this study.