Torasik cerrahi operasyonu yapılan hastalarda uygulanan farklı analjezi tekniklerinin kronik post torakotomi ağrı sendromu gelişimine etkisi
- Tez No: 982527
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH DOĞU GEYİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Kronik Post Torakotomi Ağrı Sendromu (KPAS), Paravertebral Blok (PVB), Erektör Spina Plan Bloğu (ESP), Torakal Epidural Anestezi (TEA), İnterkostal sinir bloğu (IKB), Hasta Kontrollü Analjezi (PCA), McGill Ağrı Anketi (MPQ), Chronic post-thoracotomoy pain syndrome, Paravertebral Block (PVB), Erektör Spinae Plane Block (ESP), Thoracic Epidural Anesthesia (TEA), Intercostal nerve block (IKB), Patient controlled analgesia (PCA), McGill Pain Questionnaire (MPQ)
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Kronik post torakatomi ağrı sendromu (KPAS), operasyon sonrası 2. aydan sonra devam eden kronikleşmiş ağrı olarak bilinmektedir. Kronik ağrı gelişimi birçok faktörden etkilenebilir. Bu çalışma uygulanan farklı analjezi tekniklerinin kronik post torakotomi ağrı sendromu gelişimine etkisini saptamayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 01.05.2020 ile 31.12.2023 tarihleri arasında, elektif şartlarda torasik cerrahi geçirmiş, ASA II ve III, eve taburculuğu planlanmış hastalar dahil edildi. Hastaların cinsiyet, yaş, kilo, ASA skoru, ek hastalıkları, anestezi süresi, cerrahi süresi, yapılan operasyon türü, ameliyattan sonra kaç ay geçtiği, IV-PCA uygulanma durumu, yapılan rejyonel anestezi türü kaydedildi. Preoperatif dönemde torasik epidural katater takılıp, postoperatif en az 24 saat hastaya epidural yoldan aralıklı analjezi uygulanan hastalar TEA uygulanmış kabul edildi. Postoperatif süreçte en az 24 saat IV yolla pethidine HCL uygulanan hastalar da IV-PCA uygulanmış kabul edildi. Hastalar telefon ile arandı ve kronik ağrısı olan hastalara Mcgill Ağrı Anketi uygulanarak ağrının yoğunluğu ve karakteristiği belirlendi. PRI, S (duyusal), A (duygusal), E (değerlendirici), M (çeşitli), NWC (seçilen kelime sayısı) skorları kaydedildi. Ağrı olduğu zamanlarda analjezik ilaç kullanma durumu, algoloji polikliniğine başvuru durumu soruldu. Bulgular: Dahil edilme kriterlerini sağlayan 152 hasta değerlendirildi. Yaş ortancası 60 yıl olan hastaların çoğunluğu erkek (n=113, %74,3), en sık ASA III (n=70, %70,4) oldukları görüldü Hastalara en sık uygulanan operasyon türü torakotomiydi (n=124, %81,6). IV-PCA hastaların %41,4 (n=63)'üne uygulanmıştı. Blokaj tipleri sırasıyla ESP (n=48, %31,6), İKB (n=43, %28,3), PVB (n=38, %25,0) ve TEA (n=23, %15,1) idi. Çalışmaya dahil edilen hastaların %75'inde kronik ağrı saptandı. IV-PCA uygulanan ve IV-PCA uygulanmayan gruplar karşılaştırıldığında; IV-PCA uygulanan grupta PRI, A ve M skorları IV-PCA uygulanmayan gruba göre istatistiksel anlamlı şekilde daha düşük saptandı. IV-PCA uygulanan grupta kronik ağrı oranı %68,3 iken IV-PCA uygulanmayan grupta %80,9 saptandı. IKB yapılan hastalar incelendiğinde, IV-PCA uygulanmayan grupta IV-PCA ile desteklenen gruba göre A skorunun istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek olduğu görüldü. ESP yapılan hastalarda ek analjezik ihtiyacı olan hasta oranı IV-PCA uygulanmayan grupta %48,3 iken IV-PCA uygulanan grupta %15 idi ve aradaki bu fark istatistiksel anlamlı şekilde daha düşüktü. ESP yapılan hastalarda IV-PCA ile desteklenen grupta M skorları, IV-PCA uygulanmayan gruba göre istatistiksel anlamlı şekilde daha düşüktü. ESP yapılan hastalarda ek analjezik ihtiyacı olan hasta oranı IV-PCA uygulanmayan grupta %48,3 iken IV-PCA uygulanan grupta %15 idi ve aradaki bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı. TEA uygulanan hastalarda IV-PCA eklenen grubun PRI ve S skorlarının IV-PCA eklenmeyen gruba göre istatistiksel anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu görüldü. TEA uygulanan hastalarda kronik ağrısı olan hasta oranı IV-PCA uygulanmayan grupta %90,9 iken IV-PCA uygulanan grupta %33,3 idi ve aradaki bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı. Kronik ağrısı olmayan grup (n=37) ile kronik ağrısı olan grup (n=115) incelendiğinde kronik ağrısı olan hastalar arasında IV-PCA uygulanmış olma oranı %37,4 iken kronik ağrısı olmayanlarda bu oran %54 idi. IV-PCA uygulanan ve uygulanmayan hastalar, uygulanan rejyonel anestezi yönünden karşılaştırıldığında ise; gruplar arasında en yüksek ağrı skoruna sahip grubun IKB, en düşük ağrı skoruna sahip grubun ise TEA olduğu görüldü. Alt grup karşılaştırmalarında PRI skorları arasında belirgin fark saptanmadı. Sonuç: Torasik cerrahilerde uygulanan rejyonel anestezi çeşitlerinden IKB, TEA, PVB ve ESP'yi IV-PCA ile desteklemenin kronik ağrıda olumlu etkilerinin olduğu saptanmıştır. Uygulanan rejyonel anestezi çeşitlerinin (ESP, PVB, TEA, IKB) kronik ağrı skorlarında belirgin etkisi saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Chronic Post-Toracotomy Pain Syndrome is known as persistent chronic pain that continues after the second month following surgery. The development of chronic pain can be influenced by several factors. This study aims to determine the effect of different analgesia techniques on the development of chronic post-toracotomy pain syndrome. Materials and Methods: Our study included patients who underwent elective thoracic surgery between May 1, 2020, and December 31, 2023, categorized as ASA II and III, and were planned for discharge to home. Data collected from these patients included gender, age, weight, ASA score, comorbidities, anesthesia duration, surgical duration, type of surgery performed, time elapsed since surgery, IV-PCA administration status, and the type of regional anesthesia applied. Patients who received thoracic epidural anesthesia (TEA) preoperatively, followed by intermittent epidural analgesia for at least 24 hours postoperatively, were considered to have undergone TEA. Those who received at least 24 hours of intravenous pethidine HCL postoperatively were classified as having received IV-PCA. Patients were contacted by phone, and those reporting chronic pain underwent the McGill Pain Questionnaire to assess the intensity and characteristics of the pain. Scores for PRI, S (sensory), A (affective), E (evaluative), M (miscellaneous), and NWC (number of words chosen) were recorded. Additionally, patients were asked about their use of analgesic medications during pain episodes and whether they had consulted the pain management clinic. Results: A total of 152 patients who met the inclusion criteria were evaluated. The median age of the patients was 60 years, with the majority being male (n=113, 74.3%). The most common ASA classification was ASA III (n=70, 70.4%). The most frequently performed surgical procedure was thoracotomy (n=124, 81.6%). IV-PCA was administered to 41.4% of the patients (n=63). The regional anesthesia techniques used were as follows: ESP (n=48, 31.6%), IKB (n=43, 28.3%), PVB (n=38, 25.0%), and TEA (n=23, 15.1%). Chronic pain was identified in 75% of the patients. When comparing the groups that received IV-PCA and those that did not, it was found that the PRI, A, and M scores were statistically significantly lower in the group that received IV-PCA compared to the group that did not. The rate of chronic pain was 68.3% in the IV-PCA group, while it was 80.9% in the group that did not receive IV-PCA. Among patients who received IKB, the A score was significantly higher in the group that did not receive IV-PCA compared to the group that received IV-PCA. In patients who received ESP, the rate of those requiring additional analgesics was 48.3% in the group that did not receive IV-PCA, compared to 15% in the IV-PCA group, and this difference was statistically significant. In patients who received ESP, the M scores were significantly lower in the IV-PCA-supported group compared to the group without IV-PCA. In patients who received TEA, the PRI and S scores in the IV-PCA group were statistically significantly higher compared to the group without IV-PCA. The rate of chronic pain was 90.9% in patients who received TEA without IV-PCA, while it was 33.3% in the IV-PCA group, and this difference was statistically significant. When comparing patients with chronic pain (n=115) to those without chronic pain (n=37), it was observed that the proportion of patients who received IV-PCA was 37.4% in the chronic pain group, while it was 54% in the non-chronic pain group. When comparing the groups based on the regional anesthesia technique applied, the highest pain scores were found in the IKB group, while the lowest pain scores were found in the TEA group. Subgroup comparisons revealed no significant differences in PRI scores. Conclusion: It has been determined that supporting regional anesthesia types used in thoracic surgeries, such as IKB, TEA, PVB, and ESP, with IV-PCA has a positive effect on chronic pain. However, no significant effect was found on chronic pain scores from the different types of regional anesthesia (ESP, PVB, TEA, IKB) applied.