Term yenidoğanlarda erken postnatal yaşlarda patolojik tartı kaybı ve/veya dehidratasyon gelişmesine neden olan etiyolojik risk faktörleri
Etiological risk factors causing pathological weight loss and/or dehydration in early postnatal periods in term newborns
  1. Tez No: 982532
  2. Yazar: TUĞÇE BİLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL ALTUNCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Term, patolojik tartı kaybı, etiyolojik risk faktörleri, hipernatremi, Term neonates, pathological weight loss, etiological risk factors, hypernatremia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada term yenidoğanlarda erken postnatal yaşlarda patolojik tartı kaybı (PTK) ve/veya dehidratasyon gelişmesine neden olan etiyolojik risk faktörlerini tanımlamayı amaçladık. Metod: Patolojik tartı kaybı ve/veya dehidratasyon tanıları ile postnatal ilk 7 gün içinde yatırılan 120 bebeğin verileri incelendi. Erken (ilk 72 saatte) yaşlarda yatırılan bebekler ile geç yatırılan (>72 saatten sonra) bebekler demografik özellikleri, natal ve maternal risk faktörleri, beslenme öyküleri ve laboratuvar bulguları açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Bebeklerin 71 (%59,2)'i erken yatırılan grupta, 49 (40,8)'u geç yatırılan grupta idi. Geç yatırılan gruptaki bebeklerin ortalama tartı kaybı (%10,6), erken yatırılan bebeklerden (%9,1) istatistiksek olarak anlamlı düzeyde yüksek (p=0,001) iken, bebeklerin tartı kayıpları postnatal gün başına hesaplanarak değerlendirildiğinde, gün başına tartı kaybı %3' ten fazla olanların oranı, erken yatırılan gruptaki bebeklerde (%77,5), geç yatırılan bebeklerden (%14,3) belirgin derecede yüksekti (p<0.001). Normal spontan doğum oranı erken yatırılan (%64,8) bebeklerde, geç yatırılan bebeklere (%44,9) göre istatistiksel olarak belirgin yüksekti (p=0,048). Gestasyon haftası, doğum ağırlığı, gestasyona uygunluk, cinsiyet, maternal özellikler gibi faktörler ile yatış zamanı arasında anlamlı ilişki saptanmadı (p>0,05). Bebeklerin yatışa neden olan şikayetleri değerlendirildiğinde, erken grupta 'kontrolde tartı kaybı saptanan' bebeklerin oranı belirgin yüksek (%35,2'e karşı %14,3; p=0,019) iken, geç yatırılan grupta ise sarılık oranı belirgin yüksekti (%73,5'e karşı %52,1; p=0,03). Çalışmaya alınan bebekler tartı kaybı derecesine göre değerlendirildiğinde, tartı kaybı yüzdesi (TKY) ≥ %10 olan bebeklerin yatış yaşı, TKY <%10 olan bebeklere göre istatistiksel olarak yüksekti (p<0,001). Tartı kaybının derecesine etki eden risk faktörlerinin değerlendirilmesinde, tartı kaybı ≥%10 olan bebeklerin DDA, SGA, makrozomi, doğumda mekonyum, oligohidroamniyozis ve akrabalık oranları fazla olsa da, TKY <%10 ve ≥%10 olan bebeklerin demografik, natal, prenatal/maternal özelliklerinin ve maternal hastalıkların dağılımları arasında 14 istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Hipernatremi oranı TKY ≥ %10 olan bebeklerde yüksekti (p=0,032). Sonuç: Doğum sonrası yenidoğan bebeklerde görülen tartı kaybı, bazı durumlarda fizyolojik sınırları aşmaktadır. Özellikle postnatal erken yaşlarda PTK nedeniyle bebeklerin hastaneye yatırılması, sezaryen doğumlarla karşılaştırıldığında, tartı kaybının daha az olduğu vaginal doğum sonrasında da artmaktadır. Bu nedenlerle, klinik uygulamada doğum sonrası servislerinde ve eve taburculuk sonrasında, ilk günlerden itibaren emzirme eğitimi, süt miktarının değerlendirmesi, düzenli tartı takibi ile anne ve bebeğin erken ve yakın izlemi çok önemlidir. Azımsanamayacak kadar bebeğin şikâyeti olmadan rutin kontrolünde tanı almış olması, özellikle taburculuk sonrası 24–72 saat içinde yapılacak izlemin, ciddi komplikasyonları önlemedeki kritik rolünü ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to identify the etiological risk factors contributing to the development of pathological weight loss (PWL) and/or dehydration during the early postnatal period in term neonates. Methods: Data from 120 neonates who were hospitalized within the first 7 days postnatally with diagnoses of PWL and/or dehydration were retrospectively analyzed. Infants admitted early (within the first 72 hours) were compared with those admitted later (>72 hours) in terms of demographic characteristics, natal and maternal risk factors, feeding histories, and laboratory findings. Findings: Seventy-one (59.2%) of the infants were in the early admission group, while 49 (40.8%) were in the late admission group. The mean weight loss in the late admission group (10.6%) was statistically significantly higher than in the early admission group (9.1%) (p=0.001). However, when weight loss per postnatal day was evaluated, the proportion of infants with daily weight loss exceeding 3% was significantly higher in the early admission group (77.5%) compared to the late admission group (14.3%) (p<0.001). The rate of spontaneous vaginal delivery was significantly higher among the early-admitted infants (64.8%) compared to the late-admitted infants (44.9%) (p=0.048). No statistically significant relationship was found between the timing of hospitalization and factors such as gestational age, birth weight, appropriateness for gestational age, sex, or maternal characteristics (p>0.05). When the reasons for hospitalization were evaluated, the proportion of infants hospitalized due to“weight loss detected during routine control”was significantly higher in the early admission group (35.2% vs. 14.3%; p=0.019), whereas the incidence of jaundice was significantly higher in the late admission group (73.5% vs. 52.1%; p=0.03). When infants were assessed according to the degree of weight loss, the age at hospitalization was significantly higher among those with a weight loss percentage (WLP) ≥10% compared to those with WLP <10% (p<0.001). Although the rates of low birth weight, small for gestational age, macrosomia, meconium-stained amniotic fluid at birth, oligohydramnios, and parental consanguinity were higher among infants with WLP ≥10%, there was no statistically significant difference between the groups in terms of demographic, natal, prenatal/maternal characteristics, or maternal 16 illnesses (p>0.05). The incidence of hypernatremia was significantly higher in infants with WLP ≥10% (p=0.032). Conclusion: Weight loss in newborns during the postnatal period may sometimes exceed physiological limits. Particularly in the early postnatal period, hospitalization due to PWL occurs even after vaginal deliveries, where weight loss is typically lower compared to cesarean sections. Therefore, early and close monitoring of mothers and newborns through breastfeeding education, evaluation of milk production, and regular weight monitoring in maternity wards and after discharge is critically important in clinical practice. The notable proportion of infants diagnosed during routine follow-up without prior complaints underscores the crucial role of early follow-up within 24–72 hours post-discharge in preventing serious complications.