Nazal septal cerrahilerin kan homosistein düzeyi üzerine etkisi
The effect of nasal septal surgeries on blood homocysteine levels
  1. Tez No: 982533
  2. Yazar: ONUR ALTINTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ GÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Nazal septum deviasyonu, septoplasti, homosistein, burun tıkanıklığı, hipoksi, Nasal septum deviation, septoplasty, homocysteine, nasal obstruction, hypoxia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç:Nazal septum deviasyonu (NSD), üst solunum yolunda kronik obstrüksiyona ve buna bağlı olarak hipoksi ve hiperkapniye neden olarak sistemik etkiler doğurabilen yaygın bir anatomik bozukluktur. NSD'ye bağlı kronik hipoksinin, oksidatif stres ve serum homosistein düzeyini arttırarak endotel disfonksiyonunu tetikleyeceği düşünülmektedir. Homosistein, aterojenik etkileri olan, vasküler endotel fonksiyonunu bozan ve kardiyovasküler risk faktörü olarak kabul edilen bir amino asittir. Bu çalışmada, NSD nedeniyle septoplasti yapılan hastalarda cerrahinin kan homosistein düzeyi üzerine etkisini araştırmak ve cerrahinin subjektif burun tıkanıklığı semptomlarına olan katkısını değerlendirmek amaçlanmıştır. Materyal-Metod:Çalışma prospektif, kontrollü ve karşılaştırmalı tasarlandı. En az bir yıldır burun tıkanıklığı şikayeti olan, 18–50 yaş arası, NSD tanılı ve septoplasti endikasyonu alan 67 hasta ve yaş-cinsiyet uyumlu 67 sağlıklı gönüllü kontrol grubu çalışmaya dahil edildi. Sistemik hastalığı olan, sigara içen, vitamin B12 veya folat eksikliği bulunan bireyler dışlandı. Hasta grubunda preoperatif (preop) dönemde ve postoperatif (postop) 1. ayda VAS (Visual Analog Skala), NOSE (Nasal Obstruction Symptom Evaluation; Burun Tıkanıklığı Belirti Değerlendirmesi) skorları ve serum homosistein düzeyleri ölçüldü. Kan örnekleri sabah 10:00'dan önce, açlık koşullarında alındı ve homosistein analizleri validasyona sahip immunoassay yöntemiyle çalışıldı. Kontrol grubunda tek seferlik homosistein, VAS ve NOSE ölçümleri yapıldı. Verilerin analizinde Wilcoxon işaretli sıralar testi ve Mann-Whitney U testi kullanıldı. Bulgular:Hasta grubunda postop dönemde VAS skorları (preop: 80.45 ± 11.07; postop: 15.37 ± 9.10) ve NOSE skorları (preop: 80.22 ± 9.83; postop: 14.18 ± 6.31) anlamlı olarak azaldı (p<0.001). Ayrıca homosistein düzeyinde de anlamlı bir azalma saptandı (preop: 10.84 ± 5.54 mmol/L; postop: 9.39 ± 5.11 mmol/L) (p=0.001). Kontrol grubunun ortalama homosistein düzeyi 9.88 ± 3.49 mmol/L idi ve postop hasta grubuyla karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p=0.377). Preop dönemde hasta grubu ile kontrol grubu arasında VAS ve NOSE skorlarında anlamlı fark saptandı (p<0.001). Sonuç:Septoplasti cerrahisi, NSD'ye bağlı burun tıkanıklığı semptomlarının düzeltilmesinde etkin olduğu gibi, serum homosistein düzeyini de anlamlı şekilde azaltarak potansiyel kardiyovasküler risk faktörlerini modüle edebilir. Kronik hipoksinin giderilmesiyle sistemik inflamatuar yanıt ve endotel disfonksiyonunun azalabileceği düşünülmektedir. Bu bulgular septoplasti cerrahisinin sadece lokal semptomatik iyileşme değil, sistemik düzeyde de yararlı etkiler sağlayabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose:Nasal septum deviation (NSD) is a common anatomical disorder that causes chronic upper airway obstruction, leading to hypoxia and hypercapnia with potential systemic consequences. Chronic hypoxia associated with NSD is thought to increase oxidative stress and serum homocysteine levels, thereby triggering endothelial dysfunction.Homocysteine is a recognized cardiovascular risk factor with atherogenic effects. This study aimed to evaluate the impact of septoplasty on serum homocysteine levels and its effectiveness in relieving subjective nasal obstruction symptoms in patients with NSD. Materials and Methods:This prospective, controlled, comparative study included 67 patients aged 18–50 years with NSD scheduled for septoplasty and 67 age- and sex-matched healthy controls. Patients with systemic diseases, smokers, or those with vitamin B12/folate deficiency were excluded. In the patient group, serum homocysteine levels, Visual Analog Scale (VAS), and Nasal Obstruction Symptom Evaluation (NOSE) scores were measured preoperatively and at 1 month postoperatively. Blood samples were drawn before 10:00 a.m. after overnight fasting and analyzed using validated immunoassay methods. In the control group, single measurements of homocysteine, VAS, and NOSE were performed. Statistical analyses were conducted using Wilcoxon signed-rank test and Mann-Whitney U test. Results:In the patient group, significant postoperative reductions were observed in VAS scores (preoperative: 80.45 ± 11.07; postoperative: 15.37 ± 9.10) and NOSE scores (preoperative: 80.22 ± 9.83; postoperative: 14.18 ± 6.31) (p<0.001). Serum homocysteine levels also showed a significant postoperative decrease (preoperative: 10.84 ± 5.54 mmol/L; postoperative: 9.39 ± 5.11 mmol/L) (p=0.001). The mean homocysteine level in the control group was 9.88 ± 3.49 mmol/L, with no significant difference compared to the postoperative patient group (p=0.377). Conclusion:Septoplasty effectively reduces subjective nasal obstruction symptoms and significantly lowers serum homocysteine levels in NSD patients. Correcting chronic hypoxia may help modulate systemic inflammatory responses and endothelial dysfunction, potentially reducing cardiovascular risk. These findings highlight the potential systemic benefits of surgical correction beyond local symptom improvement.