Ekoturizm odaklı doğal ve kültürel rota belirleme çalışması: Aydın ili örneği
Ecotourism focused natural and cultural route determination: the case of Aydin
  1. Tez No: 982541
  2. Yazar: SEZEN ÖZÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekoturizm, Doğal ve kültürel rotalar, Coğrafi bilgi sistemleri, Aydın, Doğal peyzaj, Kültürel peyzaj, Ecotourism, Natural and cultural routes, Geographic information systems, Aydın, Natural landscape, Cultural landscape
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Kitle turizminin yıllar içinde yarattığı çevresel, kültürel ve sosyal olumsuz etkilere karşı sürdürülebilir alternatif turizm arayışları sonucunda ekoturizm kavramı gelişmiştir. Bu çalışma ile Aydın İl'inde ekoturizm potansiyeli taşıyan doğal ve kültürel değerleri belirlemek ve bu değerleri turizm rotalarına entegre etmek amaçlanmıştır. Aydın İli içerisinde barındırdığı doğal güzellikler, tarihi zenginlikler ve geleneksel kültürel miras unsurları ile ekoturizm açısından özel bir bölge konumundadır. Ekoturizm, bu doğal, tarihi ve kültürel kaynakların sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasını sağlamak için potansiyel bir araç olarak kabul edilmektedir. Tez çalışmasının ana materyalini Aydın ili sınırları içinde yer alan 17 ilçenin (Bozdoğan, Buharkent, Çine, Efeler, Didim, Germencik, İncirliova, Karacasu, Karpuzlu, Koçarlı, Köşk, Kuşadası, Kuyucak, Nazilli, Söke, Sultanhisar, Yenipazar) doğal ve kültürel alanları oluşturmaktadır. Tez çalışması yöntemsel olarak 4 aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada Ekoturizm kavramının teorik çerçevesi, doğal ve kültürel rotaların planlama ilkeleri, uydu görüntülerinin eldesi, Aydın ilinin sahip olduğu doğal varlıklar ve kültürel miras unsurları incelenmiş ve değerlendirilmiştir. İkinci aşamada Anket çalışması ile kent halkının ve ziyaretçilerinin ekoturizm faaliyetlerine olan farkındalığı, oluşturulması planlanan doğal ve kültürel rotalara yönelik beklentileri ve ekoturizm faaliyetlerine katılım eğilimleri belirlenmiştir. Üçüncü aşamada Anket çalışmasından elde edilen veriler ve yapılan arazi çalışmaları sonucunda SWOT analizi yapılmış ve ilin ekoturizm açısından güçlü, fırsat, zayıf ve tehdit oluşturabilecek özellikleri belirlenmiştir. Dördüncü ve son aşamada ise toplanan tüm veriler analiz edilmiş ve bu doğrultuda CBS tabanlı ArcMap 10.8 uygulaması kullanılarak doğal ve kültürel kaynak değerleri noktasal olarak altık haritalara işlenmiştir. Oluşturulan ekoturizm rotalarında mevcut ulaşım yolları, ulaşım mesafeleri öncelik alınarak alternatif doğal ve kültürel rota önerileri geliştirilmiştir. Çalışma sonucunda, Aydın İl'inin ekoturizm potansiyelini bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirilmiş, oluşturulan doğal ve kültürel rotaların sürdürülebilir bir şekilde turizme açılması amaçlanmıştır. Bu çalışmanın, bölgenin turistik potansiyelini artırmada ve çevresel sürdürülebilirliği korumada bir kaynak olarak hizmet etmesi hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
The concept of ecotourism has developed as a result of the search for sustainable alternative tourism against the negative environmental, cultural and social impacts of mass tourism over the years. This study aims to identify natural and cultural values with ecotourism potential in Aydın Province and to integrate these values into tourism routes. Aydın Province is a special region in terms of ecotourism with its natural beauties, historical richness and traditional cultural heritage elements. Ecotourism is recognized as a potential tool to promote the sustainable use of these natural, historical and cultural resources. The main material of the thesis study consists of the natural and cultural areas of 17 districts (Bozdoğan, Buharkent, Çine, Efeler, Didim, Germencik, İncirliova, Karacasu, Karpuzlu, Koçarlı, Köşk, Kuşadası, Kuyucak, Nazilli, Söke, Sultanhisar, Yenipazar) within the borders of Aydın Province. The thesis study methodologically consists of 4 stages. In the first stage, the theoretical framework of the concept of ecotourism, planning principles of natural and cultural routes, acquisition of satellite images, natural assets and cultural heritage elements of Aydın province were examined and evaluated. In the second stage, the awareness of the city people and visitors to ecotourism activities, their expectations for the natural and cultural routes planned to be created and their tendency to participate in ecotourism activities were determined through the questionnaire study. As a result of the data obtained from the third stage survey and the field studies, SWOT analysis was conducted and the strengths, opportunities, weaknesses and threats of the province in terms of ecotourism were determined. In the fourth and final stage, all the data collected were analyzed and in this direction, natural and cultural resource values were plotted on point-by-point sub-maps using the GIS-based ArcMap 10.8 application, and alternative natural and cultural route suggestions were developed by prioritizing existing transportation routes and transportation distances. As a result of the study, the ecotourism potential of Aydın Province was evaluated from a holistic perspective and it was aimed to open the created natural and cultural routes to tourism in a sustainable way. It is aimed that this study will serve as a resource to increase the touristic potential of the region and to protect environmental sustainability.