Karaciğer sirozlu hastalarda sarkopeni sıklığı ve mortaliteye etkisi
Prevalence of sarcopenia and its impact on mortality in patients with liver cirrhosis
  1. Tez No: 982542
  2. Yazar: BEDİR BERKUK YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADEM ARSLAN, DR. SULTAN GÖZDE TEMİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Siroz, Sarkopeni, DEXA, El kavrama kuvveti, Mortalite, MELD-Na, Child-Pugh, Cirrhosis, Sarcopenia, DEXA, Handgrip strength, Mortality, MELD-Na, Child–Pugh
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Karaciğer sirozu hastalarında sarkopeninin sık görüldüğü ve mortaliteyi artırdığı bilinmektedir. Ancak Türk popülasyonuna ait sarkopeni sıklığı ve sarkopeninin 6 ve 12 aylık mortalite üzerine etkisini değerlendiren veri sınırlıdır. Bu çalışmada, siroz hastalarında sarkopeni prevalansını belirlemek, klinik ve laboratuvar parametreleri ile ilişkisini incelemek ve özellikle 6 ve 12 aylık mortalite üzerine etkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu prospektif kesitsel çalışma, 13 Aralık 2023 – 30 Aralık 2024 tarihleri arasında Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvuran ve rutin sarkopeni taramasına alınan 97 siroz hastasını kapsamaktadır. Hastalara öncelikle el kavrama kuvveti ölçümü yapılmış, düşük kas kuvveti saptananlara DEXA ile appendiküler yağsız kas kütlesi değerlendirilmiştir. DEXA ile sarkopeni saptanan hastalarda 4 metre yürüme hızı testi uygulanarak ciddi sarkopeni belirlenmiştir. Tüm hastaların demografik, klinik, laboratuvar verileri, Child-Pugh ve MELD-Na skorları kaydedilmiştir. Mortalite değerlendirmesinde 6 ve 12 ay içerisindeki mortalite durumları hastane kayıt sistemi üzerinden izlenmiştir. İstatistiksel analizlerde uygun parametrik ve non-parametrik testler kullanılmış, p<0,05 anlamlı kabul edilmiştir. BULGULAR: Çalışmaya 46 erkek (%48,5), 49'u kadın (%50,5) olmak üzere toplam 97 hasta dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastaların ortanca yaşı 60 [24–95] yıl idi. Çalışmaya dahil edilen 97 karaciğer sirozu hastasının %24,7'sinde (n=24) el kavrama kuvveti ve DEXA' da ALM/m2' ye göre sarkopeni saptandı. Sarkopenisi olan hastalar, sarkopenik olmayanlara göre anlamlı olarak daha ileri yaşta, daha yüksek Child-Pugh ve MELD-Na skorlarına sahipti (her ikisi için p<0,001). Asit ve hepatik ensefalopati görülme sıklığı sarkopenik grupta anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0,001). Sarkopenik hastalarda INR, APTT, total bilirubin ve CRP düzeyleri anlamlı olarak yüksek; albumin düzeyi ise daha düşüktü. Tüm hastaların %17,5'inde (n=17) el kavrama kuvveti ve DEXA' da ALM/m2'ye göre sarkopeni saptanan grubuna yapılan yürüme hızı testi sonucunda ciddi sarkopeni saptandı.Mortalite analizinde, 6 ay içerisinde mortalite el kavrama kuvveti ve DEXA' da ALM/m2' ye göre sarkopenisi olmayan grupta %2,7 iken sarkopenik grupta %45,8 bulundu (p<0,00001). 12 ay içerisinde mortalite ise el kavrama kuvveti ve DEXA' da ALM/m2' ye göre sarkopenik hastalarda %62,5 olup sarkopenisi olmayan gruptan anlamlı şekilde daha yüksekti (p<0,00001). SONUÇ: Bu çalışma, siroz hastalarında sarkopeninin önemli bir klinik problem olduğunu göstermektedir. Karaciğer sirozu hasta grubumuzun %24,7' sinde el kavrama kuvveti ve DEXA' da ALM/m2' ye göre sarkopeni saptandı, bunlara 4 metre yürüme hızı testi yapıldığında %17,5' inde ciddi sarkopeni gözlendi. Sarkopeni, ileri evre karaciğer sirozu, artmış komplikasyon sıklığı ve belirgin şekilde artmış 6 ve 12 ay içerisinde mortalite ile ilişkili bulunmuştur. Bulgularımız, sirozlu hastalarda sarkopeni taramasının erken dönemde yapılması ve yüksek riskli hastaların yakın takibe alınmasının prognostik açıdan önemli olduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Sarcopenia is common in patients with liver cirrhosis and is known to increase mortality. However, data on the prevalence of sarcopenia and its impact on 6- and 12-month mortality in the Turkish population are limited. This study aimed to determine the prevalence of sarcopenia in patients with cirrhosis, to evaluate its relationship with clinical and laboratory parameters, and particularly to assess its effect on 6- and 12-month mortality. MATERIALS AND METHODS: This prospective cross-sectional study included 97 patients with cirrhosis who presented to Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Training and Research Hospital and underwent routine sarcopenia screening between 13 December 2023 and 30 December 2024. First, handgrip strength was measured in all patients; those with low muscle strength underwent dual-energy X-ray absorptiometry (DEXA) to assess appendicular lean mass index (ALM/m2). In patients with sarcopenia diagnosed by DEXA, a 4-m gait speed test was performed to identify severe sarcopenia. Demographic, clinical, and laboratory data, as well as Child–Pugh and MELD-Na scores, were recorded for all patients. Mortality status within 6 and 12 months was obtained from the hospital registry system. Appropriate parametric and non-parametric tests were used for statistical analyses, and p<0.05 was considered statistically significant. RESULTS: A total of 97 patients with cirrhosis, 46 males (48.5%) and 49 females (50.5%), were included in the study. The median age was 60 [24–95] years. According to low handgrip strength and DEXA-based ALM/m2, sarcopenia was detected in 24.7% (n=24) of patients. Patients with sarcopenia had significantly higher age and higher Child–Pugh and MELD-Na scores compared with non-sarcopenic patients (for both, p<0.001). The frequencies of ascites and hepatic encephalopathy were significantly higher in the sarcopenic group defined by handgrip strength and DEXA-based ALM/m2 (p<0.001). In these patients, INR, APTT, total bilirubin, and CRP levels were significantly higher, whereas albumin levels were lower. Severe sarcopenia, based on gait speed testing in the group with sarcopenia according to handgrip strength and ALM/m2, was identified in 17 patients (17.5%). In mortality analysis, 6-month mortality was 2.7% in the non-sarcopenic group and 45.8% in the sarcopenic group defined by handgrip strength and DEXA-based ALM/m2 (p<0.00001). At 12 months, mortality reached 62.5% in sarcopenic patients and was significantly higher than in the non-sarcopenic group (p<0.00001). CONCLUSION: This study demonstrates that sarcopenia is a major clinical problem in patients with cirrhosis. Approximately one quarter of cirrhotic patients had sarcopenia, which was associated with more advanced liver disease, higher complication rates, and markedly increased 6 and 12-month mortality. Our findings support the prognostic importance of early sarcopenia screening and close follow-up of high-risk patients with cirrhosis.