Sağlık çalışanlarının örgütsel güven düzeylerinin örgütsel sessizliğe etkisi: Bir devlet hastanesi örneği
The effect of health workers' organizational trust levels on organizational silence: In a state hospital sample
  1. Tez No: 982596
  2. Yazar: ELİF TANRIVERDİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Devlet hastaneleri, Örgütsel güven, State hospitals, Organizational trust
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı; sağlık çalışanlarının örgütsel güven düzeyinin örgütsel sessizlik üzerindeki etkisini araştırmaktır. Bu araştırmanın evrenini Sivas Numune Hastanesinde çalışmakta olan tüm sağlık çalışanları (hekim, hemşire, ebe, fizyoterapist, diyetisyen ve sağlık teknikerleri vb.) oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise 16 Temmuz-15 Ekim 2024 tarihleri arasında görev yapan ve araştırmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden sağlık personeli oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama araçları olarak“Kişisel Bilgi Formu”,“Örgütsel Güven Ölçeği”,“Örgütsel Sessizlik Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde ortalama, standart sapma, korelasyon analizlerinden yararlanılmıştır. İkili karşılaştırılmalarda Mann Whitney U, ikiden fazla grup karşılaştırmalarda kruskall wallis testi kullanılmıştır. Örgütsel güven ölçeğinin Cronbach Alpha kat sayısı 0,93 örgütsel sessizlik ölçeğinin ise 0,87 bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS (Ver.23.0) programı ile değerlendirilmiştir. Değişkenler arası ilişkinin yönünü ve düzeyini belirlemek için Pearson Korelasyon katsayısı kullanılmıştır. P<0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Araştırmaya katılan sağlık çalışanlarının %62,6' sının kadın, %42,4' ünün 28-37 yaş arasında olduğu, %66,8' inin evli, %50,6' sının lisans mezunu, %53,8' inin hemşire, %40,3' ünün meslekteki çalışma süresinin 1-6 yıl arasında, %31,2'sinin dahili birimlerde görev yaptığı saptanmıştır. Araştırma bulgularına göre, katılımcıların Örgütsel Güven Ölçeği toplam puan ortalaması X̄=3,44 (SS = 0,79), Örgütsel Sessizlik Ölçeği toplam puan ortalaması ise X̄=2,85 (SS = 0,75) olarak bulunmuştur (N = 340). Bu sonuçlar, sağlık çalışanlarının örgütlerine karşı ortanın üstünde güven duyduklarını ve örgütsel sessizlik eğilimlerinin orta düzeyin biraz üstünde olduğunu göstermektedir. Sosyodemografik özelliklere göre eğitim seviyesi arttıkça örgütsel güven azalmaktadır. Korelasyon analizine göre örgütsel güven ile örgütsel sessizlik arasında anlamlı ilişki saptanamamıştır. Benzer şekilde, yapılan regresyon analizi sonucunda da örgütsel güvenin örgütsel sessizlik üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi bulunmamıştır (p> 0,05).
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effect of healthcare workers' organizational trust level on organizational silence. The population of this study consists of all healthcare workers (physicians, nurses, midwives, physical therapists, dietitians, and healthcare technicians, etc.) working at Sivas Numune Hospital. The sample of the study consists of healthcare personnel who worked between July 16 and October 15, 2024, and voluntarily agreed to participate in the study. The“Personal Information Form,”“Organizational Trust Scale,”and“Organizational Silence Scale”were used as data collection tools in the study. The data were evaluated using mean, standard deviation, and correlation analyses. The Mann Whitney U test was used for pairwise comparisons, and the Kruskal-Wallis test was used for comparisons between more than two groups. The Cronbach Alpha coefficient of the organizational trust scale was found to be 0.93, and that of the organizational silence scale was found to be 0.87. The data obtained from the research were evaluated using the SPSS (Ver.23.0) program. The Pearson Correlation coefficient was used to determine the direction and level of the relationship between variables. P<0.05 was considered statistically significant. It was found that 62.6% of healthcare workers participating in the study were female, 42.4% were aged 28-37, 66.8% were married, 50.6% were college graduates, 53.8% were nurses, 40.3% had been working in the profession for 1-6 years, and 31.2% worked in internal departments. According to the research findings, the participants' mean total score on the Organizational Trust Scale was X̄=3.44 (SS = 0.79), while the mean total score on the Organizational Silence Scale was X̄=2.85 (SS = 0.75) (N = 340). These results indicate that healthcare workers have above-average trust in their organizations and that their organizational silence tendencies are slightly above average. According to sociodemographic characteristics, organizational trust decreases as the level of education increases. According to the correlation analysis, no significant relationship was found between organizational trust and organizational silence. Similarly, the regression analysis also found that organizational trust did not have a statistically significant effect on organizational silence (p > 0.05).