Düzensiz göç ile mücadelenin uluslararası inovasyonunda kamu yönetiminin bir unsuru olarak güvenlik bürokrasisi
Security bureaucracy as an element of public administration in the international innovation of combating irregular migration
  1. Tez No: 982637
  2. Yazar: BURAK KETMEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ETHEM TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Düzensiz göç, Kamu yönetimi, güvenlik bürokrasisi, Irregular migration, Public administration, security bureaucracy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Dünyanın farklı yerlerinde yaşanan siyasal krizler, askeri çatışmalar, salgın hastalıklar, değişen iklim koşulları, sosyoekonomik dengenin bozulması, doğal afetler gibi nedenler insanlara bulundukları coğrafyada yaşam olanağı bırakmayarak, düzensiz göçün nedenleri ve kaynakları haline gelmişlerdir. Düzensiz göç olgusunun birbirinden farklı sosyal, siyasal, askeri ve kültürel etkenlerle ortaya çıkması; düzensiz göçe küresel bir kimlik kazandırırken, mücadele edilen bir alan olarak da doğmasına zemin hazırlamıştır. Nitekim ulusal ve uluslararası kurumların düzensiz göç karşısında verdiği tepkiler; düzensiz göçle mücadelenin tasarımında önemli bir rol üstlenmiştir. Çalışma, düzensiz göçle mücadelenin kamu yönetiminde meydana getirdiği değişiklikleri, politika tercihlerini, kavramsal ve örgütsel düzeyde güvenlik bürokrasisi özelinde irdelemektedir. Çalışma, dünyanın önemli sorunlarından birisi olarak görülen ve güncel konu başlıklarından birisi haline gelen düzensiz göçü, literatür taraması yöntemiyle incelemeye tabi tutmaktadır. Bu incelemenin sonucu olarak çalışma, düzensiz göçle mücadelenin bir unsuru olarak kamu yönetiminde güvenlik bürokrasisinin varlığını da belirginleştirmektedir. Çalışma, bir taraftan düzensiz göç olgusunun günümüz dünyasında kapladığı yeri teşhis etmeyi amaçlarken, diğer taraftan da güvenlik odaklı yaklaşımlara özgün bir çerçeve çizmeye çalışmaktadır. Çalışma, güvenlik bürokrasisinin kamu yönetimindeki kurumsal konumunu ulusal ve uluslararası alanlarda netleştirmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Causes such as political crises, military conflicts, epidemics, changing climatic conditions, deterioration of socioeconomic balance, natural disasters experienced in different parts of the world have become the causes and sources of irregular migration by not leaving people the possibility of living in the geography they are located in. The emergence of the phenomenon of irregular migration due to different social, political, military and cultural factors has given irregular migration a global identity and paved the way for its emergence as an area of struggle. Indeed, the responses of national and international institutions to irregular migration have played a significant role in the design of measures to combat irregular migration. The study examines the changes and policy choices brought about by the fight against irregular migration in public administration, particularly in the security bureaucracy, at conceptual and organizational levels. The study examines irregular migration, which is seen as one of the world's important problems and has become one of the current topics, through a IIiteratüre review method. As a result of this analysis, the study also highlights the existence of security bureaucracy in public administration as an element of the fight against irregular migration. The study aims to diagnose the place of irregular migration in today's world while also trying to outline a unique framework for security-oriented approaches. The study aims to clarify the institutional position of the security bureaucracy in public administration at national and international levels.