Kentsel lojistik ve lojistik köyler
Urban logistics and logistics villages
  1. Tez No: 982651
  2. Yazar: GÖKÇE SOPACI
  3. Danışmanlar: DR. LÜTFİ SAKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: TZY (Tedarik Zinciri Yönetimi), Lojistik Yönetimi, Kentsel Lojistik, Lojistik Köyler, (SCM) Supply Chain Management, Logistics Management, Urban Logistics, Logistics Villages Date: June, 2025
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Lojistik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, tedarik zinciri ve lojistik yönetimi ile kentsel lojistik ve lojistik köylerin önemini ve işleyişini incelemektedir. Tedarik zinciri ve lojistik yönetimi, ürün ve hizmetlerin tedarik edilmesi aşamasından başlayarak üretimi, depolanması, dağıtımı ve nihai müşteriye ulaştırılmasına kadar ki operasyonların planlanması, uygulanması ve kontrol edilmesini içeren kapsamlı bir yaklaşımdır. Kentsel lojistik ise, şehirlerdeki lojistik operasyonların yönetimini ve optimize edilmesini amaçlamaktadır. Hızla artan şehir nüfusu, kentleşme, ticari faaliyetlerin artışı, kentsel lojistik alanında tehdit ve fırsatlar yaratmaktadır. Kentsel alanlarda trafik karmaşıklığının azaltılması insanların ürün ve hizmetlere erişim ve yaşam kalitesinin yükseltilmesini teminen, kente giren ve çıkan yük dağıtımlarının, kentsel planlama ve sistemlerinin dijitalleştirilmesi ve teknolojik tasarımlarla verimli ve etkin hale getirilmesi esastır. Şehirler, küresel ekonominin can damarıdır ve dünyadaki ekonomik büyümenin de göstergesidir. Yoğun, hareketli, canlı, erişilebilir bir kent merkezi ticaretin ve kültürün gelişimi açısından önemlidir. Kentsel lojistikte, farklı tedarik zincirlerinin ve farklı kısıtların kesişmesi söz konusudur. Bu nedenle sonuç mükemmel bir sistem olmasa da, yapılacak küçük iyileşmeler, toplumda büyük bir rahatlama sağlayacaktır. Büyük kentler içindeki yaşamı zorlaştıran önemli unsurlardan biri, trafik yoğunluğu olduğundan, alanların etkin ve verimli kullanımı, trafik akışının optimizasyonu, tükenebilir kaynakların etkin kullanımı, çevre kirliliğinin en aza indirilmesi, enerjinin minimum seviyede kullanımı, uygun araç boyutlarının belirlenmesi, depo-araç-çalışan gibi kaynakların doğru paylaşımı, dağıtım merkezlerinin yeniden belirlenmesi, saat ve park alanlarının düzenlenmesi gibi çok fazla sayıda faktörün ele alınıp değerlendirilmesini zorunlu kılar. Bunları düzenlemek, doğru teknolojilerin seçimi, uyarlanması ve entegrasyonunu gerektirecektir. Sonuç olarak geliştirilen ve planlana uygun çözümler hem refah seviyesini artıracak, hem de maliyetlerde düşüş sağlayacaktır. Günümüzde, Orta ve Batı Avrupa, Japonya ve ABD'de; sosyal, çevresel, ekonomik, mali etkiler ve enerji kaynakları kısıtları dikkate alınarak şehirlerin yaşamsal kalitesini iyileştirmeye ve ekonomilerinin yükseltilmesine yönelik yeni çözümler bulmak adına, farklı kaynaklardan yaralanarak, mekansal planlamalar yaparak, şehirlerin kendi alışkanlıkları, kültürü ve coğrafi yapısına uygun çözümler saptayarak, bu şehirler özelinde kapsamlı modeller geliştirilmiştir ve uygulanmaktadır. Fakat ülkemizde yerel yönetimler koordinatörlüğünde kentsel lojistik konusunda henüz bugüne kadar bir çerçeve, sistem ya da model oluşturulamamıştır. Yerel yönetimlerin (belediyeler) mevzuat gereği hizmetleri kısıtlı olmasına karşın halka maksimum derecede hizmet sağlaması da temel görevidir. Bundan hareketle şehrin ihtiyaçlarına cevap verebilecek yenilikçi ve çözüm odaklı sosyal projeleri geliştirmek ve uygulamak durumundadır. Şehir lojistik yapısı karmaşık olduğundan, çok fazla roller, sorunlar, ilgi alanları ve hedefleri farklı katılımcılar bulunduğundan, tüm taraflar çekici, emniyetli, yaşanabilir, sürdürülebilir, refah seviyesi yüksek bir şehir talep etmektedirler. Yerel yönetimlerin başlıca uğraş alanı, şehirde yaşayan halka etkin ve verimli taşıma sistemleri ile cazip bir şehir yaratmak ve kentsel yük taşımacılığının olumsuz etkilerini azaltarak sürdürülebilir ve modern bir kent alanı yaratmaktır. Hükümetin amacı ise bu konuda olumsuz dış etkenleri en aza indirgemek ve ekonomik faydayı da maksimum seviyeye çıkarmaktır. Kentsel lojistik vizyon yapısının oluşturulması, örneğin şehir düzenlemeleri, kamusal lojistik terminaller, gelişmiş taşımacılık sistemleri ve gelişmiş araç yönlendirme ve çizelgeleme sistemleri, akıllı şehirler ve akıllı ulaşım sistemleri, bu projenin başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için çok önemlidir. Metropoliten şehirleri kapsayacak özgün bir sistemin, yerel yönetimlerin koordinatörlüğünde, tüketicilerin de içinde olduğu ve tüm lojistik hizmet sağlayıcıları kapsayan bir modelin yaratılması, disipline edilmesi, kararların alınması ve uygulamaya geçirilmesi mümkündür. Özetle bu çalışmayla, tedarik zinciri ve lojistik yönetimi ile kentsel lojistik ve lojistik köylerin temelleri ve uygulamaları ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
This master's thesis examines the importance and functioning of supply chain and logistics management and urban logistics and logistics villages. Supply chain and logistics management is a comprehensive approach that includes planning, implementation and control of operations starting from the procurement of products and services to their production, storage, distribution and delivery to the final customer. Urban logistics aims to manage and optimize logistics operations in cities. Rapidly increasing city population, urbanization, and increase in commercial activities create threats and opportunities in the field of urban logistics. In order to reduce traffic complexity in urban areas and increase people's access to products and services and improve their quality of life, it is essential to digitalize urban planning and systems and make them efficient and effective with technological designs. Cities are the lifeblood of the global economy and the indicator of economic growth in the world. A dense, lively, lively and accessible city center is important for the development of trade and culture. In urban logistics, there is an intersection of different supply chains and different constraints. Therefore, even if the result is not a perfect system, small improvements will provide great relief to the society. Since one of the important elements that make life difficult in big cities is traffic density, it requires the consideration and evaluation of many factors such as effective and efficient use of areas, optimization of traffic flow, effective use of exhaustible resources, minimizing environmental pollution, minimum use of energy, determination of appropriate vehicle sizes, correct sharing of resources such as warehouse-vehicle-employee, re-determination of distribution centers, arrangement of hours and parking areas. Organizing these will require the selection, adaptation and integration of the right technologies. As a result, the developed and planned solutions will both increase the level of welfare and reduce costs. Today, in Central and Western Europe, Japan and the USA; In order to find new solutions to improve the quality of life of cities and increase their economies, taking into account social, environmental, economic, financial impacts and energy resource constraints, by making use of different sources, making spatial plans, determining solutions suitable for the cities' own habits, culture and geographical structure, and specializing in these cities. Comprehensive models have been developed and implemented. However, in our country, no framework, system or model has yet been created for urban logistics under the coordination of local governments. It is also the basic duty of local governments (municipalities) to provide maximum service to the public, even though their services are limited in accordance with the legislation. Based on this, it has to develop and implement innovative and solution-oriented social projects that can meet the needs of the city. Since the city logistics structure is complex and there are many participants with different roles, problems, interests and goals, all parties demand an attractive, safe, livable, sustainable and prosperous city. The main endeavor of local governments is to create an attractive city for the people living in the city with effective and efficient transportation systems and to create a sustainable and modern urban area by reducing the negative effects of urban freight transportation. The government's aim is to minimize negative external factors and maximize the economic benefit. Creating an urban logistics vision structure, such as city regulations, public logistics terminals, advanced transportation systems and advanced vehicle routing and scheduling systems, smart cities and intelligent transportation systems, is very important for the successful implementation of this project. It is possible to create, discipline, make decisions and implement a unique system that will cover metropoliten cities, a model that includes consumers and all logistics service providers, under the coordination of local governments. In summary, this study deals with the basics and applications of supply chain and logistics management, urban logistics and logistics villages.