Yetişkin bireylerde sosyal kaygı düzeylerinin ego fonksiyonları ve algılanan ebeveyn tutumları ile ilişkisinin incelenmesi
Investigating the relationship between social anxiety levels, ego functions and perceived parental attitudes in adults
  1. Tez No: 982650
  2. Yazar: SİMGENUR SEMERCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADER BAHAYİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Kaygı, Algılanan Ebeveyn Tutumları, Ego Fonksiyonları, Kaygı Bozuklukları, Ana-baba tutumu, Perceived Parental Attitudes, Social Anxiety, Ego Functions, Anxiety Disorders, Parents attitude
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, yetişkin bireylerdeki sosyal kaygı düzeyinin algılanan ebeveyn tutumları ve ego fonksiyonları ile ilişkisi incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini, 18-65 yaş arası 399 katılımcı (267 kadın 132 erkek) oluşturmaktadır. Veriler, çevrimiçi anketler aracılığıyla toplanmış olup, Liebowitz Sosyal Kaygı Ölçeği, Algılanan Ebeveyn Tutumu Ölçeği ve Ego Fonksiyonları Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmanın bulguları, sosyal kaygı düzeyi ile algılanan ebeveyn tutumları arasında ilişki olduğunu göstermektedir. Özellikle, aşırı koruyuculuk ve reddedicilik, sosyal kaygının artmasına neden olan faktörlerdendir. Sosyal kaygısı yüksek olan kişilerin, ebeveynlerinden algıladıkları reddedilme veya aşırı koruyucu tutumlara karşı daha duyarlı olduğu ve bu durumların sosyal kaygıyı artırdığı gözlemlenmiştir. Araştırmada, bağımsız değişkenler olan ego fonksiyonu ve algılanan ebeveyn tutumları arasında anlamlı ilişkiler sunulmaktadır. Ebeveyn reddediciliği ile yargılama ve gerçeği değerlendirme alt boyutları negatif ilişkili bulunmuştur. Duygusal sıcaklık boyutu ise ego fonksiyonlarının birçok alt boyutuyla pozitif ilişkilidir. Sosyal kaygının uyarıcı eşiği, savunmaların işleyişi, düşünce süreçleri, otonom fonksiyonlar ve duygu-dürtü denetimi gibi işlevlerle ilişkili olması ego fonksiyonlarının etkisini ortaya koymaktadır. Buna karşın, sosyal kaygı; hâkim olma/başarma ve sentez yeteneği alt boyutları ile negatif yönde ilişkili görünmektedir. Sonuç olarak, bu araştırma, bireylerin sosyal kaygı düzeylerinin, algıladıkları ebeveyn tutumları ve sahip oldukları ego fonksiyonları ile ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Bu bulgular, psikolojik danışmanlık ve terapi süreçlerinde, sosyal kaygı düzeyi yüksek olan bireylerle çalışırken, ebeveyn tutumlarının ve ego fonksiyonlarının üzerinde durulması gerekliliğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the relationship between social anxiety levels, perceived parental attitudes, and ego functions in adults. The sample consisted of 399 participants (267 women, 132 men) aged 18–65. Data were collected through online surveys using the Liebowitz Social Anxiety Scale, the Perceived Parental Attitude Scale, and the Ego Functions Scale. The findings indicate a significant relationship between social anxiety levels and perceived parental attitudes. Specifically, overprotectiveness and rejection were identified as factors that increase social anxiety. Individuals with high social anxiety were found to be more sensitive to perceived parental rejection or overprotective behaviors, which in turn reinforced their social anxiety. The study also revealed significant correlations between the two independent variables—ego functions and perceived parental attitudes. Parental rejection was negatively associated with judgment and reality testing subscales, while emotional warmth was positively correlated with multiple subscales of ego functioning. Furthermore, ego functions were found to influence social anxiety levels. Social anxiety showed positive associations with stimulus threshold, defensive functioning, thought processes, autonomous functions, and impulse control. Conversely, it was negatively correlated with mastery/competence and synthetic-integrative functioning. This research demonstrates that individuals' social anxiety levels are linked to their perceived parental attitudes and ego functions. These findings highlight the importance of addressing parental influences and ego functioning in psychological counseling and therapy for individuals with high social anxiety.