Hastanelerin büyüme sürecinde iş sağlığı ve güvenliği
Occupational health and safety during the growth process of hospitals
- Tez No: 982660
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR SUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: İş sağlığı ve güvenliği, hastane, büyüme süreçleri, yenilenme, gelişme, Occupational health and safety, hospital, growth processes, renewal, development
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Bilim Dalı
Özet
Hastanelerde, normal işleyişten farklı bir süreç olan büyüme, İSG (İş Sağlığı Güvenliği) açısından özel bir öneme sahiptir. Mevcut iş ortamı ve çalışma koşulları değiştiğinden büyüme sürecinde İSG farklılaşır. Bu süreç, mevcut çalışma ortamının değişmesi, yeni alanların inşası, taşıma işlemleri, ekipman kurulumu, ekipmanların yenilenmesi gibi faktörlerle beraber yeni risklerin ortaya çıkmasına neden olur. Büyüme sürecinde artan iş yükü ve personel sayısı da İSG açısından dikkate alınması gereken önemli faktörlerdir. Dolayısıyla, bu süreçte İSG önlemlerinin detaylı bir şekilde incelenmesi büyük önem taşır. İnşaat alanlarında güvenlik önlemlerinin alınması, yeni ekipmanların güvenli bir şekilde kurulması ve kullanılması, yeni çalışanların işe alım süreçlerinde İSG eğitimlerinin verilmesi, İSG politikalarının gözden geçirilmesi ve gerektiğinde güncellenmesi önem arz etmektedir. Bu araştırma sonuçlarının, hastanelerin İSG politikalarının geliştirilmesi ve uygulanmasında rehberlik sağlayabileceği ve sağlık hizmeti sunumunda kalitenin artırılmasına katkıda bulunabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In hospitals, growth, a process distinct from normal operations, holds special significance for OHS (Occupational Health and Safety). OHS changes during growth as the existing work environment and working conditions change. This process leads to new risks, including changes to the existing work environment, construction of new areas, relocations, equipment installation, and equipment renewal. Increasing workload and staff numbers during growth are also important factors to consider from an OHS perspective. Therefore, a detailed review of OHS measures is crucial during this process. It is crucial to implement safety measures in construction sites, ensure the safe installation and use of new equipment, provide OHS training during the onboarding process for new employees, and review and update OHS policies as necessary. It is thought that the results of this research can provide guidance in the development and implementation of OHS policies of hospitals and contribute to improving the quality of health care delivery.