Kronik non-spesifik bel ağrılı hastalarda paraspinal ve abdominal kas kalitesinin ultrasonografi ile değerlendirilmesi ve klinik çıktılar ile ilişkisi
Ultrasound imaging assessment of paraspinal and abdominal muscle quality in patients with chronic non-specific low back pain and its relationship to clinical outcomes
- Tez No: 982659
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA ALIŞIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Abdominal kas kalınlığı, algometre, fonksiyonel kısıtlılık, kas ekojenitesi, kinezyofobi, non-spesifik bel ağrısı, paraspinal kas kalınlığı, ultrasonografi, Abdominal muscle thickness, algometry, functional limitation, kinesiophobia, muscle echogenicity, non-specific low back pain, paraspinal muscle thickness, ultrasonography
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Non spesifik kronik bel ağrılı hastalarda ultrasonografi ile yapılan abdominal ve paraspinal kas kalınlığı ve kalitesi ölçümleri ile, yaşam kalitesi (ODI), ağrı düzeyi (VAS), ağrı eşiği (algometri) ve ağrıdan kaçınma davranışı (TKS) düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Gereç- Yöntem: Kesitsel vaka-kontrol çalışmasına 18-75 yaş arası 100 katılımcı dahil edildi. Katılımcılarda demografik ve klinik özellikler kaydedildi; ağrı şiddeti (VAS), basınç ağrı eşiği (PPT), lomber eklem hareket açıklığı, fonksiyonel engellilik (ODI), hareket korkusu (TKS) ve ultrasonografi (USG) ile subkutan yağ doku kalınlığı, kas kalınlığı, kas ekojenitesi (EI) ölçüldü. Bulgular: 51 hasta ve 49 sağlıklı birey araştırmaya dahil edildi. Hasta grupta lomber fleksiyon ve lateral fleksiyon kısıtlı (p<0.05), bilateral PPT değerleri düşük (sağ p=0.02, sol p=0.003), ODI ve TKS skorları yüksek bulundu (p<0.001). Hasta grupta EI değerlerinde artış gözlenirken, subkutan yağ doku kalınlığı kontrol grubuna göre anlamlı şekilde yüksekti (p<0.05). Quadratus lumborum kasının EI değerleri hasta grupta anlamlı şekilde düşüktü (sağ ham p=0.028, sağ düzeltilmiş p=0.011, sol düzeltilmiş p=0.028). EI (p<0.05) ve abdominal subkutan yağ dokusu (rho 0.3, p<0.001) TKS ile pozitif, PPT ile negatif korelasyon gösterdi (p<0.001). Sonuç: Abdominal ve lomber kas kalınlığı ile kalitesindeki azalma, fonksiyonel kısıtlılık, ağrı eşiği ve kinezyofobi ile ilişkilidir. Gelecekteki çalışmalar, kas kalitesi ve ekojeniteyi hedef alarak kronik bel ağrısının yönetiminde daha etkin rehabilitasyon stratejilerinin geliştirilmesine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the effects of abdominal and paraspinal muscle thickness and quality, assessed by ultrasonography, on quality of life (ODI), pain intensity (VAS), pain threshold (algometry), and kinesiophobia (TSK) in patients with non-specific chronic low back pain. Methods: This cross-sectional case-control study included 100 participants aged 18–75 years. Demographic and clinical characteristics were recorded, and assessments included pain intensity (VAS), pressure pain threshold (PPT), lumbar range of motion, functional disability (ODI), kinesiophobia (TSK), and muscle echogenicity (EI) measured by ultrasonography. Results: Patients exhibited restricted lumbar flexion and lateral flexion, lower bilateral PPT values, and higher ODI and TSK scores compared to controls (p<0.05–0.001). Muscle echogenicity was increased, while subcutaneous fat thickness, particularly at the left lumbar region, was higher than in controls (p<0.05). Quadratus lumborum echogenicity was significantly lower in patients (right raw p=0.028, right adjusted p=0.011, left adjusted p=0.028). Positive correlations were found between muscle echogenicity and abdominal subcutaneous fat with TSK, while negative correlations were observed with PPT (p<0.001). Conclusion: Decreased thickness and quality of abdominal and lumbar muscles are associated with functional limitations, lower pain thresholds, and kinesiophobia in patients with non-specific chronic low back pain. Future studies focusing on muscle quality and echogenicity may contribute to the development of more effective rehabilitation strategies for the management of chronic low back pain.