Preeklampsi erken tanı yöntemleri: Anjiyojenik ve anti-anjiyojenik biyomarkerların değerlendirilmesi
Early diagnosis methods for preeclampsia: Evaluation of angiogenic and anti-angiogenic biomarkers
- Tez No: 982681
- Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN ÜSTÜNDAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Anjiyogenez, Biyobelirteçler, Hipertansiyon, Plasental Büyüme Faktörü, Preeklampsi, Angiogenesis, Biomarkers, Hypertension, Placenta Growth Factor, Preeclampsia
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Preeklampsi (PE), maternal ve fetal morbidite-mortalitenin önde gelen nedenlerinden biridir. Patogenezinde anjiyojenik ve anti-anjiyojenik faktörler arasındaki dengesizlik rol oynamaktadır. Kromozomal anomali taramasıyla eş zamanlı PE risk değerlendirmesinin, önleyici yaklaşımlara zamanında başlanmasına katkı sağlayabileceği öngörülmektedir. Bu çalışmada, çözünür fms-benzeri tirozin kinaz-1 (sFlt-1), plasental büyüme faktörü (PlGF), gebelikle ilişkili plazma proteini-A (PAPP-A), serbest β-insan koryonik gonadotropini (s-βhCG) ile birlikte CD93 ve gebelikle ilişkili plazma proteini-A2 (PAPP-A2)'nin gebeliğin erken döneminde PE tarama ve tanısındaki kullanılabilirliğini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Prospektif vaka-kontrol çalışmasında, birinci (11+0-13+6 hafta) ve ikinci (14+0-19+6 hafta) trimester tarama testleri için serumları elde edilen tekil gebeler doğuma kadar takip edildi. PE gelişen 44 olgu ile gebelik haftası ve maternal özellikler açısından 1:1 eşleştirilen 44 sağlıklı gebe (birinci trimester: PE=24, kontrol=24; ikinci trimester: PE=20, kontrol=20) karşılaştırıldı. Bulgular: PE grubunda sırasıyla hem birinci hem ikinci trimesterde PlGF [beklenen medyanın katı (MoM): 0,86 vs 1,11; p=0,0003 ve 0,70 vs 1,01; p=0,003] ve CD93 düzeyleri (7,96 vs 13,25 ng/mL; p=0,004 ve 6,96 vs 10,54 ng/mL; p=0,007) anlamlı düşük, sFlt-1/PlGF oranı anlamlı yüksekti (40,33 vs 23,80; p=0,022 ve 16,81 vs 12,48; p=0,038). Birinci trimesterde eğri altında kalan alan (AUC) değerleri PlGF MoM, CD93 ve sFlt-1/PlGF için sırasıyla 0,793 (%95 GA 0,663–0,922), 0,738 (%95 GA 0,591–0,854) ve 0,693 (%95 GA 0,541–0,845); ikinci trimesterde ise 0,770 (%95 GA 0,618–0,922), 0,748 (%95 GA 0,596–0,899) ve 0,692 (%95 GA 0,526–0,859) olarak bulundu. Sonuç: PE'nin klinik bulgular ortaya çıkmadan tanınması maternal ve perinatal sonuçları iyileştirme potansiyeline sahiptir. PlGF, sFlt-1/PlGF oranı ve CD93 her iki trimesterde PE grubunda anlamlı farklılık gösterse de tek başına yeterli prediktif güce sahip değildir.
Özet (Çeviri)
Objective: Preeclampsia (PE) is a leading cause of maternal and fetal morbidity-mortality. An imbalance between angiogenic and anti-angiogenic factors plays a role in its pathogenesis. Performing PE risk assessment concurrently with chromosomal anomaly screening may enable timely preventive interventions. In this study, we aimed to evaluate the utility of soluble fms-like tyrosine kinase-1 (sFlt-1), placental growth factor (PlGF), pregnancy-associated plasma protein-A (PAPP-A), free β-human chorionic gonadotropin (f-βhCG), CD93, and pregnancy-associated plasma protein-A2 (PAPP-A2) for the screening and diagnosis of PE in early pregnancy. Materials and Methods: In this prospective case-control study, singleton pregnancies with blood samples collected during first (11+0–13+6 weeks) and second (14+0–19+6 weeks) trimester chromosomal anomaly screening were followed until delivery. Forty-four PE cases were compared with 44 healthy pregnant women matched 1:1 for gestational age and maternal characteristics (first trimester: PE=24, control=24; second trimester: PE=20, control=20). Results: In the first and second trimesters, PlGF [multiple of the median (MoM): 0.86 vs 1.11; p=0.0003 and 0.70 vs 1.01; p=0.003] and CD93 levels (7.96 vs 13.25 ng/mL; p=0.004 and 6.96 vs 10.54 ng/mL; p=0.007) were significantly lower in the PE group, whereas the sFlt-1/PlGF ratio was significantly higher (40.33 vs 23.80; p=0.022 and 16.81 vs 12.48; p=0.038). In the first trimester, the area under the curve (AUC) values for PlGF MoM, CD93, and sFlt-1/PlGF were 0.793 (95% CI, 0.663–0.922), 0.738 (95% CI, 0.591–0.854), and 0.693 (95% CI, 0.541–0.845), respectively; in the second trimester, the corresponding AUC values were 0.770 (95% CI, 0.618–0.922), 0.748 (95% CI, 0.596–0.899), and 0.692 (95% CI, 0.526–0.859). Conclusion: Early identification of PE may improve maternal and perinatal outcomes. Although PlGF, the sFlt-1/PlGF ratio, and CD93 were significantly altered across both trimesters in PE, their individual predictive performance was insufficient standalone.