Fen öğretiminde kullanılan 6-sigma yönteminin 6. sınıf öğrencilerinin akademik başarısına ve iletişim becerilerine etkisi
The effect of the 6-sigma method used in science teaching on the academic success and communication skills of 6th grade students
  1. Tez No: 982711
  2. Yazar: ALİ KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 6-sigma, Akademik başarı, İletişim becerileri, Öğretmen ve Öğrenci görüşleri, 6-sigma, Academic success, Communication skills, Teacher and student opinions
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, fen bilimleri ders içeriğinde bulunan“ses ve özellikleri”ünitesinin altı siğma yöntemine uygun olarak yürütülmesinin altıncı sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına, iletişim becerilerine etkisinin ve yöntem hakkındaki görüşlerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışma karma eylem araştırması şeklinde tasarlanmış olup nitel ve nicel desenler birlikte kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini Akdeniz Bölgesi'nde bulunan bir il merkezindeki devlet ortaokulunda 28 altıncı sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışma kapsamında, ses ve özellikleri ünitesi Altı Siğma yöntemiyle ve beş haftalık bir plan dahilinde tamamlanmıştır. Çalışmada nicel veriler, ses ve özellikleri akademik başarı testi, kavram soruları ölçeği, iletişim becerileri ölçeği ve altı sigma basamaklarına uygun olarak hazırlanmış ders içi ve konu sonu ölçme araçları kullanılarak toplanmıştır. Nitel veriler yöntem görüşme formu, günlükler, odak grup görüşmesi, mülakatlar ve video kayıtlardan elde edilmiştir. Veri toplama araçlarından elde edilen veriler analiz edilerek yorumlanmıştır. Uygulanan yöntemin akademik başarıyı olumlu yönde etkilediği anlaşılmıştır. İletişim becerileri ölçeğinden elde edilen sonuçlara göre iletişim becerileri açısından anlamlı bir farklılık olmadığı görülmektedir. Altı sigma yöntemi hakkında yöntem görüşme formundan elde edilen bulgulara göre yöntemin akademik başarıya olumlu yönde katkı sunduğunu göstermektedir. Ayrıca uygulanan yöntem hakkında öğrenci ve uygulayıcı öğretmen görüşlerinin olumlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuçlara bağlı olarak çalışmanın farklı derslerde, farklı sınıf seviyelerinde uygulanması ve geri dönütlerin dikkate alınması gerektiği yönünde önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effect of conducting the sixth grade voice and properties unit in secondary school in accordance with the Six Sigma method on the academic success and communication skills of sixth grade students and their opinions about the method. The study was designed as action research and qualitative and quantitative designs were used together. The study was conducted using a pretest-posttest model with a single group in a quantitative design. The sample of the study consists of 28 sixth grade students at the public secondary school located in the center of Kahramanmaraş. The study was completed on the subject of sound and its features, in accordance with the six sigma method, under the guidance of a 5-week plan. Quantitative data in the study consists of voice and characteristics academic achievement test, concept questions scale, communication skills scale and in-course subject measurement tools prepared in accordance with six sigma steps. Method opinion scale, diaries, focus group discussion, interviews and video recordings were used to collect qualitative data. The results obtained from all data tools were analyzed and the results were interpreted. It is seen that the applied method improves academic success positively. While opinions were received about the applied six sigma method and its steps from the method opinion scale and other scales, stating that the method had a positive impact on academic success, positive opinions emerged about the applied method. Depending on the results, suggestions were made that the study should be implemented at different branch and class levels and the feedback received should be taken into account.