Investigation of domestic combi boiler's condensation area using multiphase computational fluid dynamics and infrared thermography
Konut tipi kombi kazanlarda yoğuşma bölgesinin çok fazlı hesaplamalı akışkanlar dinamiği ve kızılötesi termografi ile incelenmesi
  1. Tez No: 982738
  2. Yazar: AHMET YAKUP CUMBUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK KUMLUTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Damlacık yoğuşması, Hesaplamalı akışkanlar dinamiği (HAD), Dropwise condensation, Computational fluid dynamics (HAD)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
Özet
Bu tezde, farklı ısı yükleri altında konut tipi gaz yakıtlı yoğuşmalı kombi kazanlarında yoğuşma performansı araştırılmaktadır. Çalışmada, deneysel yöntemler ve Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (HAD) kullanılarak 6, 12, 18 ve 24 kW giriş kapasitelerinde yoğuşma ve gizli ısı geri kazanımı incelenmiştir. Sayısal çalışmalar, HAD kullanılarak gerçekleştirilmiş ve deneysel çalışmalarla birlikte, gerçek çalışma koşulları altında faz değişimi, yoğuşma verimliliği ve yoğuşma hızı gibi parametreler analiz edilmiştir. HAD modelinde, gaz-sıvı arayüzünün hassas bir şekilde yakalanabilmesi için Hacimsel Akışkan Yöntemi kullanılmış ve böylece çok fazlı akış senaryolarında yoğuşma ve ara yüzey ısı transferinin güvenilir tahminleri elde edilmiştir. Isı eşanjörü yüzeylerindeki sıcaklık dağılımlarını belirlemek için Kızılötesi Termografi yöntemi uygulanmıştır. Literatürde ilk kez, çalışmada ısı eşanjörünün dört farklı yüzeyinde operasyon sırasında sıcaklık dağılımı analiz edilmiştir. Bu bütünleşik yaklaşım, sayısal ve deneysel çalışmalarda elde edilen veriler arasında yüksek uyum göstermiş ve HAD modeli, gözlenen yoğuşma performansını maksimum %10 hata payı ile tahmin etmiştir. Sonuçlar, düşük giriş yüklerinde üretilen yoğuşma miktarının birim termal girişe göre tam yük koşullarına kıyasla belirgin şekilde yüksek olduğunu göstermektedir. Bu durum, daha düşük yanma oranlarının baca gazı sıcaklıklarını çiğlenme noktasına yaklaştırması nedeniyle, kısmi yük koşullarında gizli ısı geri kazanımının daha etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgular, kombi kazanlarının gerçek çalışma koşullarında performansının iyileştirilmesine yönelik önemli bilgiler sunmakta ve enerji verimliliği ile emisyon azaltımının artırılması açısından kısmi yük operasyonunun önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates condensation performance in a domestic gas-fired combi boiler under varying thermal loads. By integrating experimental methods with Computational Fluid Dynamics (CFD), the study assesses condensation and latent heat recovery at input capacities of 6, 12, 18 and 24 kW. Numerical simulations were conducted using CFD and were integrated with experimental studies to investigate local phenomena, including phase change, condensation efficiency and condensation rate, under realistic operating conditions. The Volume of Fluid (VOF) method was utilized in the CFD model to precisely capture the gas-liquid interface, allowing for reliable predictions of condensation and interfacial heat transfer in multiphase flow scenarios. Infrared Thermography (IRT) was employed to capture temperature distributions on the heat exchanger surfaces. Notably, thermal images of the heat exchanger were captured for the first time in literature, allowing temperature distribution analysis across four distinct surfaces during operation. This coupled approach demonstrated strong alignment between simulation and experimental data, with the CFD model predicting condensation performance within maximum 10% of the observed values. The results indicate that, under low input loads, the amount of condensate produced per unit of thermal input was significantly higher compared to full-load conditions. This suggests that latent heat recovery is more effective under partial-load conditions, as lower firing rates bring flue gas temperatures closer to the dew point. The outcomes provide valuable insights for improving boiler performance under real-world modulating conditions and underscore the importance of part-load operation for enhancing both energy efficiency and emission reduction.