Bağlanma stillerinin lider-üye etkileşimi üzerindeki etkisi
The effect of attachment styles on leader-member exchange
  1. Tez No: 982755
  2. Yazar: NAGEHAN EMİNE ORAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma, Bağlanma stilleri, Beyaz yakalı, Güvenli bağlanma, Güvenli üs, Kaygılı ve kaçınan bağlanma, Lider-üye etkileşimi, Yetişkinlerde bağlanma, Yönetici-çalışan ilişkileri, Attachment, Attachment styles, White collar, Attachment security, Secure base, Attachment anxiety and avoidance, Leader-member exchange, Adult attachment, Manager-employee relations
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bağlanma stili, bir bireyin başkalarıyla yakın ve güvenli ilişkiler kurma ve sürdürme eğilimini ifade eder. Bireyin sahip olduğu bağlanma stilinin tüm yaşamı boyunca ilişki kurma biçimlerini etkilediği bilinmektedir ve bu tarz ilişkiler, lider-üye etkileşimini de önemli ölçüde etkileyebilir. Bağlanma stillerinin lider-üye etkileşimi üzerindeki etkisini anlamak, liderlerin ve üyelerin daha yüksek kalitede ilişkiler kurmalarına ve daha yüksek performans elde etmelerine yardımcı olacaktır. Bu çalışmada, bağlanma stillerinin lider-üye etkileşimi üzerinde etkisi olup olmadığı incelenmiştir. Çalışma kapsamında aktif olarak çalışan beyaz yakalı 307 kişiden anketler aracılığıyla online olarak elde edilen veriler, SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular, kaçınan bağlanma stilinin lider-üye etkileşimi üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı, güvenli bağlanmanın lider-üye etkileşimi üzerinde pozitif, kaygılı-kararsız bağlanma stilinin ise negatif etki ettiği yönündedir.
Özet (Çeviri)
Attachment style refers to an individual's tendency to establish and maintain close and secure relationships with others. It is known that an individual's attachment style affects the way they establish relationships throughout their life, and such relationships can also significantly affect leader-member interactions.Understanding the impact of attachment styles on leader-member interactions will help leaders and members establish higher quality relationships and achieve higher performance. This study examined whether attachment styles have an impact on leader-member interactions. Within the scope of the study, data obtained online through surveys from 307 actively working white-collar employees were analyzed using the SPSS program. The findings indicate that avoidant attachment style has no significant effect on leader-member exchange, while secure attachment has a positive effect and anxious-ambivalent attachment has a negative effect on leader-member exchange.