Uluslararası göç bağlamında medya söylemleri: Fas medyasında göçmen temsili ve entegrasyon yaklaşımları
Media discourses in the context of international migration: Migrant representation and integration approaches in the Moroccan media
  1. Tez No: 982770
  2. Yazar: HANANE DAALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM SENA ARVAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: göç, medya söylemi, temsil, entegrasyon, içerik analizi, Hespress, Fas medyası, ideolojik çerçeveleme.., migration, media discourse, representation, integration, content analysis, Hespress, Moroccan media, media framing..
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Fas'ta en çok takip edilen dijital haber platformu olan Hespress'in içeriğini inceleyerek, Fas medyasının göçmenleri nasıl temsil ettiğini ve bu temsilleri şekillendiren söylemi ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Çalışma, özellikle Sahra Altı Afrika'dan gelen göçmenlerin medyada nasıl sunulduğunu, kullanılan dil ve anlatım biçimlerini ve entegrasyon kavramının hangi ideolojik çerçeveler üzerinden ele alındığını analiz etmektedir. 30 medya makalesinin nitel içerik analizi yapılarak haberlerin tonu, çerçeveleme teknikleri, klişeler, temsil biçimleri ve entegrasyon yaklaşımları değerlendirilmiştir. Çalışmanın teorik temeli, göç, temsil, entegrasyon, medya söylemi, medya çerçeveleme stratejileri ve medya dezenformasyonu gibi konuları ele alan çeşitli teorik yaklaşımlardan yararlanan zengin ve disiplinlerarası bir çerçeveye dayanmaktadır. Çalışma, Türkiye, Romanya, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya ve diğer Avrupa ülkelerinden karşılaştırmalı örneklerle desteklenmektedir. Bu, çalışmanın yerel olguları küresel bir bağlamda değerlendirme becerisini artırmaktadır. Bu tezde yürütülen nitel içerik analizine göre, en önemli Fas medya kuruluşu olan Hespress'te göçmen tasvirleri, tutarlı bir şekilde belirli ideolojik bakış açılarıyla çerçevelenmektedir. Bu tasvirler, büyük ölçüde mağduriyet, tehdit ve suç temalarının hâkim olduğu sınırlı bir anlatı dünyasıyla sınırlıdır. Baskın medya söylemi, göçmenleri suçla bağlantılı ve toplumsal olarak dışlanmış olumsuz karakterler olarak tasvir etmektedir. Entegrasyon tartışmaları büyük ölçüde güvenlik ve kamu düzeni bağlamında çerçevelenirken, sosyal uyum, çokkültürlülük ve kapsayıcılık gibi alternatif yaklaşımlar büyük ölçüde göz ardı edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines how Moroccan media, particularly Hespress, the country's most widely followed digital news platform, represents immigrants, particularly those from sub-Saharan Africa, and the discourses that shape these representations. The study analyzes how immigrants are portrayed in the media, the language and narrative forms used, and the ideological frameworks through which the concept of integration is addressed. A qualitative content analysis of 30 media articles assessed the tone of the news, framing techniques, use of stereotypes, forms of representation, and approaches to integration. The study's theoretical foundation is based on a rich framework that brings together diverse theoretical approaches addressing topics such as migration, representation, integration, media discourse, framing strategies, and media disinformation. Furthermore, the analysis is not limited to Moroccan media but is supported by comparative examples from countries such as Turkey, Romania, the United States, Australia, and other European countries. This significantly enhances the study's ability to assess local phenomena in a global context. Based on a qualitative content analysis of our thesis, the representation of migrants in Hespress, one of the most followed digital news platforms in Morocco, is consistently framed through specific ideological perspectives. These portrayals are largely confined to a narrow narrative scope dominated by themes of victimhood, threat, a nd criminality. Dominant media discourse portrays migrants as negative, criminal, and socially marginalized figures. Discussions of integration are predominantly centered on the context of security and public order, while alternatives such as social cohesion, multiculturalism, and inclusion are largely overlooked.