Çocukların kişisel verilerinin işlenmesinde açık rıza
Explicit consent in the processing of children's personal data
  1. Tez No: 982780
  2. Yazar: MERVE UYGUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAFİYE YÜCEDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: çocuk, kişisel veri, açık rıza, yasal temsil, rızaya ehliyet, child, personal data, explicit consent, legal representative, capacity to consent
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Gelişen ve değişen teknolojinin veri işleme faaliyetlerine bir etkisi çocukların kişisel verilerinin açık rıza alınarak yoğun bir şekilde işlenmesidir. Çocuk, hassas ve kırılgandır, veri işleme sonucunda zarara uğrayabilir bu nedenle de çocuğun veri işleme sürecindeki konumuna dikkat çekilip süreçte korunması gerekmektedir. Çeşitli uluslararası hukuki düzenlemelerde çocukların kişisel verilerinin işlenmesine rıza verebileceği bir yaş belirlenmiş, çocuk veri işleme sürecinde korunmaya çalışılmıştır, Türk Hukuku'nda ise bu minvalde bir düzenleme bulunmamaktadır. Açık rızanın çocuk tarafından verilip verilemeyeceğinin incelenmesi ve Türk Hukuku'nda bu hususta atılacak adımların somutlaştırılması gerekmektedir. Çalışma kapsamında çocukların kişisel verilerinin işlenmesine açık rıza konusu irdelenmeye çalışılmıştır. Öncelikle çocuk kavramı, çocuğun kişisel verilerinin korunması ve işlenmesi hakkında bilgi verilmiştir. Açık rıza kavramı ve unsurları açıklanmış, bu unsurlar ışığında çocukların kişisel verilerinin işlenmesinde açık rıza alınırken dikkat edilmesi gereken hususlar değerlendirilmiştir. Ardından rızaya ehliyet kavramı açıklanmıştır. Kişisel Verileri Koruma Kanunu'nda çocukların kişisel verilerinin işlenmesine rıza verebileceği bir yaş düzenlenmediğinden Türk Medeni Kanunu'nun ayırt etme gücüne, ehliyete ve velayete dair hükümleri incelenerek çocuğun kişisel verilerinin işlenmesine rıza verip veremeyeceği, yasal temsilciden çocuk adına rıza alınıp a,lınamayacağı değerlendirilmiştir. Ardından çocukların kişisel verilerinin işlenmesinde açık rızaya ilişkin uluslararası mevzuat karşılaştırılarak incelenmiştir. Çocukların kişisel verilerinin işlenmesinde sıkça gündeme gelen faaliyetler hakkında bilgi verilip rıza ekseninde değerlendirilmiş, açık rızaya gelen eleştirilere değinilmiş son olarak Türk Hukuku'nda açık rızaya dair atılabilecek adımlar ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the impact of evolving and changing technology on data processing activities is that children's personal data is intensively processed with explicit consent. The child is sensitive and fragile and may be harmed as a result of data processing therefore their position in this process should be emphasized and protected. While international regulations specify the age which children can consent to data processing, Turkish law lacks such a provision. This raises the need to examine whether children can provide explicit consent and to explore the necessary legal steps in Turkish Law. This study examines the issue of explicit consent for processing children's personal data. It begins by defining the concepts of child and the protection of children's personal data. The study explains the concept of explicit consent, its elements, and evaluates issues to consider when obtaining consent in children's data processing. It then addresses the concept of capacity to consent. Since Turkish Personal Data Protection Law does not specify the age for children's consent, the study examines the Turkish Civil Code regarding discernment, capacity, and custody, to determine whether children can consent independently or if parental consent is required. Subsequently, international legislation regarding explicit consent in the processing of children's personal data has been examined through a comparative analysis. Common activities in the processing of children's data were explained and evaluated based on perspective of consent, addresses criticisms of explicit consent, finally steps that can be taken regarding explicit consent within Turkish Law, along with recommendations, were provided.