Geleneksel ve yeni medya bağlamında Türkiye'de haberden kaçınma davranışı
News avoidance behavior in the context of traditional and new media in Türkiye
  1. Tez No: 982798
  2. Yazar: BURAK ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK GERAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Gazetecilik, Communication Sciences, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Gazetecilik, Haberlerden kaçınma, Türk basını, Yerel medya, Journalism, News avoidance, Turkish press, Local media
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
Özet
Küresel ölçekte tecrübe edilen sayısallaşma süreci ve çok seçenekli medya ortamı ile habere her an her yerde ulaşmak mümkün hâle gelmiştir. Habere ulaşmak tarih boyunca hiç olmadığı kadar zahmetsiz bir noktadadır. Bu yenileşme sürecine karşın haberden kaçınanların sayısı hiç olmadığı kadar artmaktadır. Türkiye çeşitli saha araştırmalarında haberden nüfusuna oranla haberden en sık kaçınan ülkeler arasındadır. Bu yüksek lisans tezi kapsamında geleneksel medya ve yeni medya bağlamında Türkiye'de haberden kaçınma davranışı incelenmiştir. Çalışma kapsamında 23'ü yarı yapılandırılmış görüşme 1605'i yoklamaya katılan olmak üzere 1628 kişinin yanıtlarının analiz edildiği bir saha araştırması gerçekleştirilmiştir. Temsilci olmayan örneklem ile gerçekleştirilmiş olmasına karşın gerçekleştirilen saha araştırması, insanların neo-liberalizm ve post-endüstriyel toplum ile gelen yeni gazetecilik ortamından rahatsız olduğunu göstermektedir. Buna karşın yeni gazetecilik ortamından rahatsız olan herkesin haberden kaçındığını belirtmek mümkün değildir. Araştırma kapsamında geleneksel medya kullanıcılarının haber ile kurdukları ilişki daha normatif bir anlayış etrafında şekillenirken yeni medya kullanıcılarının daha güçlü bir ilgisizliğe sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu durum 2025 yılında hâlâ geleneksel medya kullananların haberden daha az kaçınmasına sebep olmaktadır. Buna karşın geleneksel medya kullananların da yeni medya kullanıcıları ile pek çok konuda benzer rahatsızlıkları dile getirdikleri görülmektedir. Her iki medya türünü kullanan katılımcılar da olumsuz ve rahatsız edici haberlerden, magazinleşmeden, taraflı habercilikten ve ekonomik temeli sarsılan haber kuruluşlarının gelir elde etmek adına uyguladığı agresif politikalardan rahatsızdır. Daha derinlikli ve mukayeseli araştırmaların önemli bir toplumsal soruna yol açabilecek haberden kaçınma davranışını anlamlandırmak adına önemli katkı sunacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In a digitized and multi-channel media environment, it has become possible to consume news at any time and place. Accessing news has never been easier. Despite the process of modernization, the number of people who avoid the news has never been higher. Türkiye ranks among the countries where people avoid the news most. This master's thesis examines news avoidance in Türkiye in the context of traditional media and new media. The study conducted a field research in which the responses of 1628 individuals were analyzed, including 23 semi-structured interviews and 1605 survey participants. Although the field research was conducted with a non-representative sample, the research indicates that people are not happy of the news journalism environment which is a result of neo-liberalism and post-industrial society. Nevertheless, it is hard to claim that everyone who is not happy of the new journalism environment avoid the news. While the traditional media users have a more normative based relation with the news, new media users have a stronger disinterest. This results in those still using traditional media in 2025 avoiding news less. On the other hand, it is seen that traditional media users also express similar concerns with new media users on many issues. Both traditional and new media users are not happy of negative and disturbing news, sensationalism, biased reporting, and the aggressive policies implemented by news organizations with unstable economic foundations in order to generate revenue. It is evaluated that more in-depth and comparative research will make an important contribution to understanding news avoidance, which could lead to a significant problem.