İnvolüsyonel entropion ve ektropion cerrahisi sonrası kısa süreli kornea parametre değişikliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of short-term cornea parameter changes after involutional entropion and ectropion surgery
  1. Tez No: 982833
  2. Yazar: MELEK ÇAPAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALPER GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: entropion, ektropion, kornea topografisi, speküler mikroskopi, entropion, ectropion, corneal topography, specular microscopy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada involüsyonel entropion ve ektropion cerrahisi uygulanan hastalarda, cerrahi öncesi ve sonrası refraksiyon değerleri, kornea kalınlığı, speküler mikroskopi ile endotel hücre parametreleri ve Pentacam topografi cihazı ile elde edilen kornea ölçümlerinin değişiminin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Şubat 2025–Temmuz 2025 tarihleri arasında Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Göz Hastalıkları Kliniğinde involüsyonel entropion veya involüsyonel ektropion tanısıyla cerrahi uygulanan 25 hastanın 31 gözü prospektif olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Tüm olgulara ameliyat öncesi, postoperatif 1. hafta, 1. ay ve 2. ayda otorefraktometre, speküler mikroskopi ve Pentacam kornea topografisi ölçümleri yapılmıştır. Entropion (Grup 1) ve ektropion (Grup 2) hastalarının grup içi ve gruplar arası ölçüm sonuçları karşılaştırılmıştır. Entropion cerrahilerinde Jones prosedürü, everting sütür ve gerekli olgularda lateral tarsal strip; ektropion cerrahilerinde wedge rezeksiyon, lateral tarsal strip, medial ektropion düzeltme ve punktoplasti uygulanmıştır. Çalışmaya dahil edilen 18 erkek ve 7 kadın hastanın yaş ortalaması 74,26±6,37 yıldır. Gruplar arasında yaş açısından anlamlı fark bulunmazken, kadın olgularda yaş ortalaması anlamlı olarak daha yüksektir (p < 0.05). Her iki grupta da keratometrik ve astigmatik parametrelerde (K1, K2, Kmax, astigmatizma miktarı ve aks) cerrahi öncesi ve sonrası dönemler arasında anlamlı değişiklik saptanmamıştır (p > 0.05). RminFront değerlerinde genel olarak preoperatif döneme kıyasla anlamlı fark bulunmamakla birlikte postoperatif 1. hafta–1. ay ve 1. hafta–2. ay karşılaştırmalarında artış izlenmiştir (p < 0.05). PAKI parametrelerinde yalnızca entropion grubunda PAKI Pupil Center ölçümünde cerrahi sonrası 2. ayda anlamlı azalma görülmüştür (p < 0.05). Ön kamera açısı ve derinliği değerlerinde anlamlı değişiklik saptanmamıştır. Kornea yüzey düzensizliği indekslerinden ISV'de postoperatif 1. hafta–2. ay arasında anlamlı düşüş saptanmıştır (p < 0.05). IVA, KI, CKI, IHA ve IHD parametrelerinde anlamlı değişiklik izlenmemiş; IHD değerleri tüm dönemlerde normal sınırın üzerinde bulunmuştur. PPI Avg, Belin–Ambrosio D değeri, ön ve arka elevasyon kalınlığı parametreleri cerrahi öncesi ve sonrası anlamlı değişim göstermemiştir. Speküler mikroskopi sonuçlarında CCT, ECD ve CV değerleri cerrahi sonrası stabil kalmıştır (p > 0.05). Entropion grubunda HEX değerinde preoperatif döneme göre postoperatif dönemde anlamlı artış gözlenmiştir. (p < 0.05) Entropion ve ektropion cerrahisinin korneal keratometrik parametreler üzerinde belirgin bir değişikliğe neden olmadığı, ancak kornea ön yüzeyinde hafif düzleşme eğilimi ile yüzey düzenliliğinde mikrodüzeyde bir iyileşme sağlayabildiği görülmüştür. Alt kapak cerrahisi sonrasında mekanik stresin ortadan kalkması, özellikle entropion olgularında endotel hücre morfolojisi üzerinde olumlu etkiler oluşturabilecek bir faktör olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effects of entropion and ectropion surgery on refractive values, corneal thickness, endothelial cell morphology assessed by specular microscopy, and corneal parameters obtained with Pentacam topography, comparing preoperative and postoperative measurements. A total of 31 eyes from 25 patients aged 65–93 years who underwent lower eyelid surgery for entropion or ectropion at Tokat Gaziosmanpaşa University between February and July 2025 were prospectively included. Autorefractometry, specular microscopy, and Pentacam measurements were performed preoperatively and at postoperative week 1, month 1, and month 2. Patients who underwent entropion surgery (Group 1) and those who underwent ectropion surgery (Group 2) were evaluated both within and between groups. Surgical techniques included the Jones procedure, everting sutures, and lateral tarsal strip for entropion cases, and wedge resection, lateral tarsal strip, medial ectropion correction, and punctoplasty for ectropion cases when indicated. The study included 18 males and 7 females with a mean age of 74.26 ± 6.37 years. No significant age difference was found between the two diagnostic groups; however, female patients were significantly older than male patients (p < 0.05). Keratometric parameters (K1, K2, Kmax), astigmatism magnitude, and aks showed no significant pre- to postoperative changes in either group (p > 0.05). Although with-the-rule astigmatism increased postoperatively, aks shifts were not significant. RminFront values showed no significant overall pre/post difference, but a significant increase was observed between postoperative week 1 and months 1 and 2 (p < 0.05). In the entropion group, PAKI Pupil Center thickness significantly decreased at postoperative month 2 (p < 0.05). No significant change was detected in other PAKI parameters or anterior chamber angle/depth measurements. Surface irregularity indices revealed no significant change in ISV across all time points; however, a significant decrease was observed between postoperative week 1 and month 2 (p < 0.05). IVA, KI, CKI, IHA, and IHD did not show significant changes, however, IHD values remained above the normal range at all time points. Pachymetric progression indices, Belin–Ambrosio ectasia risk index, and anterior/posterior elevation thicknesses did not show significant postoperative change. Specular microscopy showed stable CCT, ECD, and CV values postoperatively (p > 0.05). In the entropion subgroup, the HEX value increased significantly at postoperative week 1 (p < 0.01) and remained elevated—though not significantly—at later visits. It has been observed that entropion and ectropion surgery do not cause significant changes in corneal keratometric parameters; however, they may result in a slight flattening tendency on the anterior corneal surface and a micro-level improvement in surface regularity. The elimination of mechanical stress following lower eyelid surgery is considered to be a factor that may exert beneficial effects on endothelial cell morphology, particularly in cases of entropion.