Aydın'da kadın pazarcılar ve toplumsal pratikleri
Women market vendors and their social practices in Aydın
- Tez No: 982876
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN SOFUOĞLU KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Bourdieu, Toplumsal cinsiyet, Kadın emeği, Pazarcılar, Sembolik şiddet, Eril tahakküm, Semt pazarı, Aydın, Kadın pazarcılar, Bourdieu, Pierre, Ekonomik sermaye, Kadın iş gücü, Kadınlar, Kültürel sermaye, Semt pazarları, Sosyal sermaye, Bourdieu, Gender, Women's labor, Market vendors, Symbolic violence, Male domination, Neighborhood market, Aydın, Women vendors, Bourdieu, Pierre, Economic capital, Women labour force, Women, Cultural capital, Periodic markets, Social capital
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
“Aydın'da Kadın Pazarcılar ve Toplumsal Pratikleri”başlıklı bu yüksek lisans tezi, Aydın kent merkezindeki semt pazarlarında çalışan kadın pazarcıların gündelik pratiklerini ve başa çıkma stratejilerini Bourdieu'nun alan, habitus, sermaye çerçevesi ile toplumsal cinsiyet kuramları ışığında incelemektedir. Araştırma, Aydın şehir merkezinde hafta içi her gün kurulan semt pazarlarında çalışan 48 kadın pazarcıyla gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış ve yüz yüze derinlemesine görüşmelere dayanmaktadır. Araştırma kapsamında gerçekleştirilen görüşmelerin analizinde MAXQDA programı kullanılmıştır. Nitel araştırma yaklaşımı izlenerek veriler Bourdieu'nun alan, habitus ve sermaye kavramları çerçevesinde ve toplumsal cinsiyet kuramları ışığında kodlanarak analiz edilmiştir. Bu araştırmanın amacı, kadın pazarcıların semt pazarlarında çalışırken başa çıkma stratejilerini ve toplumsal pratiklerini analiz ederek açığa çıkarmaktır. Bu araştırma kapsamında, cinsiyetlenmiş bir mekân ve erkek egemen bir alan olan semt pazarlarında emek veren kadın pazarcıların geliştirdikleri toplumsal pratikler mercek altına alınmıştır. Yapılan analiz sürecinde Bourdieu'nun sosyolojiye kazandırdığı teorik çerçeveden yararlanılmış; özellikle kültürel, sosyal ve ekonomik sermaye kavramları temel alınarak kadınların bu alandaki konumları ve varoluş stratejileri incelenmiştir. Bununla birlikte, tüm kadın pazarcılar için ortak bir sorun alanı olarak eğitime erişimde yaşanan güçlükler, örgütlü kadın dayanışmasının ve sendikal ağların yokluğu ile yüksek düzeyde seyreden ekonomik kırılganlık tespit edilmiştir. Alan araştırması bulguları;“aileye yardımcı”statüsüne indirgenme, pazaryeri içinde kendini görünür kılmada karşılaşılan engeller gibi sembolik şiddet biçimlerinin yaygınlığını ortaya koymaktadır. Kadın pazarcıların, semt pazarlarında yer edinebilmeyi ve sermaye dönüşümlerinin kırılgan koşullarına rağmen çalışmayı sürdürebilmeyi sağlayan görünmez mikro stratejileri de görünür kılınmıştır. Bu stratejiler, pazaryerinin doxası ve illusiosu içinde“doğal”ve“makul”addedilen normlara yaslanarak normalleşmektedir. Bu yüksek lisans tezi, kadın pazarcıların sermaye bileşimlerinin mekânsal, kurumsal ve toplumsal cinsiyetli sınırlar tarafından nasıl şekillendiğini analiz etmektedir. Çalışma; alan içinde kalıcı yer edinebilmeyi destekleyecek tezgâh tahsis süreçlerinin iyileştirilmesi, güvenlik ve çalışma koşullarının güçlendirilmesine yönelik altyapısal düzenlemeler, bakım/kreş desteği ve kooperatifleşme pratiklerinin teşviki gibi politika önerileri geliştirmektedir. Böylece pazaryerinin bir“alan”olarak yeniden düzenlenmesinin, kadın pazarcıların ekonomik ve sembolik konumlarını güçlendireceği ileri sürülmektedir.
Özet (Çeviri)
“Women Market Vendors and their Social Practices in Aydın”is a master's thesis that examines the everyday practices and coping strategies of women market vendors working in neighborhood markets in the city center of Aydın, through the lens of Bourdieu's concepts of field, habitus, and capital, alongside gender theories. The research is based on semi-structured, face-to-face, in-depth interviews conducted with 48 women vendors who work in weekday neighborhood markets in the city center of Aydın. MAXQDA software was utilized in the analysis of the interview data. Following a qualitative research design, the data were coded and analyzed in accordance with Bourdieu's conceptual framework of field, habitus, and capital, and interpreted through gender theory. The study focuses on the social practices developed by women vendors who labor in neighborhood markets—gendered spaces functioning as male-dominated fields. Throughout the analysis, Bourdieu's theoretical contributions to sociology were employed; in particular, the concepts of cultural, social, and economic capital were used to analyze women's positionalities in the field and their strategies of existence. The study identifies common challenges experienced by women vendors, including limited access to education, the absence of organized women's solidarity and unionization, and high levels of economic precarity. The findings reveal the prevalence of symbolic violence manifested through practices such as categorizing women as merely“assisting the family”and the difficulties they face in being recognized and legitimized within the market field. The research also highlights invisible micro-strategies that enable women to sustain their work and secure a place within the markets despite fragile conditions of capital conversion. These strategies are normalized by relying on the patterns considered“natural”or“reasonable”within the doxa and illusio of the marketplace. This thesis analyzes how women vendors' capital compositions are shaped by spatial, institutional, and gendered boundaries. It proposes policy recommendations aimed at strengthening women's economic and symbolic positions in the marketplace, such as improving stall allocation procedures, enhancing safety and working conditions through infrastructural arrangements, and providing childcare support and incentives for cooperativization. Accordingly, it argues that reorganizing the marketplace as a“field”has the potential to reinforce women vendors' positions and visibility.