Güç istenci ve hakikat: Nietzsche felsefesinde ontolojik yaratım
The will to power and truth: Ontological creation in Nietzsche's philosophy
- Tez No: 982880
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ KILIÇ, DOÇ. DR. FEYSEL TAŞÇIER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Mutlak hakikat, İçsel yaşam, Absolute truth, Inner life
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
Özet
Tüm yaşam sürecimiz kim olduğumuzla alakalıdır. İnsanın kim olduğunu aradığı yolda uğruna eyleme geçtiği her seçim kendini inşa ettiği bir yolculuğa dönüşür. Bu yolculukta kişinin seçimlerine ve nasıl davranması gerektiğine karar veren bütün sistemleri yıkan isim Nietzsche'dir. Nietzsche'nin insanlığa dair en büyük eleştirisi, sürü zihni ile yaşayan, kendi potansiyelini hiçbir zaman gerçekleştirememiş, başkasının düşünce dünyasının kurbanı olmuş insanlaradır. Zira Nietzsche hiçbir otoriteye, dine, toplumsal norma ya da felsefi geleneğe boyun eğmemiştir. Öyle ki, zihninin özgürlüğe olan istemi; mevcut değer sistemlerini yerle bir eden bir düşünür olmasına sebep olmuştur. Fakat Nietzsche amaçsız bir yıkımın değil, yaratıcı bir yıkımın peşindedir. Nietzsche'nin en yıkıcı darbesi tanrıyadır. Tanrının ölümü var olan bütün değerlerin, anlamların ve sistemlerin yıkımıdır. Dolayısıyla artık tanrıyla birlikte yok olan mutlak hakikat kavramı yerini kişinin kendi hakikatini yaratma mecburiyetine bırakacaktır. Bu yaratım yalnızca kendi hakikatini yaratma gücüne sahip olanların ellerindedir. Hakikati yaratma kudreti kişinin güç istenciyle var olacaktır. Kim olduğumuzu belirleyen her seçim güç istencine dayanmaktadır. Hakikatin nesnel bir gerçeklikten, belli bir güç düzeni içinde oluşturuluş bir değer haline gelmesi felsefe tarihinde kırılma noktası taşır. Çünkü Nietzsche'ye göre hakikate dair yapılan her bir tanım aslında birer yorumdur. Bu bağlamda hakikat, tanımlandığı anlamı taşıyan bir değer haline gelmektedir. Hakikati taşıyan değerleri yaratmak ise ancak güç istenciyle mümkündür. Kendinin efendisi olmak kendi hakikatini yaratmak ve kendi yaşam yolunu belirlemektir. Dolayısıyla hakikate atfedilen anlamlar kişinin yaşamında görünür olacaktır. Çünkü kişinin kendi yaşamının kalbinde, gerçeğin ya/ya da hakikatin ne olduğuna yönelik yorumları bulunur. Bütün yaşam bu yorumlardan tezahür edecektir. Tezdeki amacımız; yaşamı anlamlandırmada hakikat kavramının ne denli önemli bir yere sahip olduğunu incelemek ve yaşamın hakikate ilişkin inşa edilen anlamlar ile var olmasını güç istenci ile ilişkilendirmektir. Dolayısıyla güç istencinin insan zihninden yaşamın kendisine nasıl sirayet ettiği ve yaşamdan evrene nasıl yansıdığı detaylandırılacaktır. Tezin birinci bölümünde öncelikle Nietzsche'nin hakikate yönelik radikal eleştirisi ve onun mutlaklık iddiasını yıkan yaklaşımı ele alınmıştır. Bu perspektiften hareketle hakikatin yorumsal niteliği ve insan yaşamına etkisi tartışılmıştır. Bu bağlamda yaşamın, insanın zihninde kurduğu hakikatler tarafından şekillendiği belirlenmiştir. Bu bölümde her hakikatin bir yorum olduğu kabulünden hareketle, hakikatin çoğulluğu, göreliliği ve sistem kuruculuğu incelenmiştir. Sonuç olarak birinci bölümde hakikatin güç istencinin tezahür ettiği bir yaratım alanı olduğu sonucuna varılmıştır. Birinci bölümde hakikatin yeniden yorumlanmasının insanın kimliğini ve yaşamını belirleyen en temel unsur olduğu gösterilmiştir. İkinci Bölümde ise güç istenci hakikati yaratan itki bağlamında incelenmiştir. Aynı zamanda güç istenci hakikati yaratan yalnızca psikolojik bir eğilim olarak değil aynı zamanda ontolojik ve kozmolojik bir yasa olarak yorumlanmıştır. Bu bağlamda güç istencinin yalnızca insana özgü bir istenç değil, yaşamın ve evrenin kendisini sürekli bir oluş halinde var eden temel bir ilke/yasa olduğu sonucuna varılmıştır. Güç istencinin; evrenin ve yaşamın kendini var etme mantığıyla özdeş bir temel ilke olduğu iddiası detaylandırılmıştır. Birey ya/ya da özne bu varoluşun kurucu öznesi olarak konumlandırılmıştır. Böylelikle hem Nietzsche'nin yorumsal hakikat anlayışı genişletilmiş, hem de güç istenci evrenin ve yaşamın ontolojik bir varlık ilkesi olarak yeniden konumlandırılmıştır. Dolayısıyla güç istenci, başta yaşamın olmak üzere varlığın, hakikatin ve evrenin bizzat yaratım mantığını belirleyen bir temel ilke olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yaşamın ve evrenin en temelde güç istencinden tezahür ettiğine ilişkin yapılan incelemeler sonucunda; yaşamın insan zihninde başlayan ontolojik bir yaratımla meydana geldiği ve insan zihninin evrenin mikro karşılığı olarak ele alındığında güç istencinin evrenin kurucu ilkesi olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our entire life process is bound up with the question of who we are. Every choice a person makes on the path of seeking the self turns into a journey through which one constructs oneself. Nietzsche is the thinker who dismantles all systems that dictate how a person should choose and how one ought to act along this journey. His central critique of humanity targets those who live with a herd mentality, who have never realized their potential, and who have become victims of another's intellectual world. Nietzsche refuses to submit to any authority, religion, social norm, or philosophical tradition. His uncompromising demand for the freedom of thought makes him a thinker who demolishes existing value systems. Yet Nietzsche does not pursue destruction for its own sake, but rather a creative destruction. Nietzsche's most radical blow is directed at God. The death of God signifies the collapse of all existing values, meanings, and systems. Consequently, with the disappearance of God, the notion of absolute truth also ceases to exist, giving way to the necessity for the individual to create their own truth. This creation belongs only to those who possess the power to generate truth. The capacity to create truth emerges through the will to power. Every choice that determines who we are rests upon this will. The transformation of truth from an objective reality into a value constructed within a particular order of power marks a turning point in the history of philosophy. According to Nietzsche, every definition of truth is in fact an interpretation. Therefore, truth becomes a value that carries the meaning attributed to it. Creating the values that sustain truth is possible only through the will to power. To be master of oneself is to create one's own truth and determine one's own course of life. Consequently, the meanings attributed to truth become visible within a person's lived experience, for at the heart of one's existence lie the interpretations of what is real or true. The entirety of life unfolds from these interpretations. The aim of this thesis is to examine the extent to which the concept of truth plays a decisive role in making life meaningful and to relate the existence of life—through the meanings constructed about truth—to the will to power. Accordingly, it will be detailed how the will to power permeates the human mind, how it spreads into life, and how it is reflected back into the universe. In the first chapter, Nietzsche's radical critique of truth and his approach that dismantles claims to absoluteness are discussed. From this perspective, the interpretative nature of truth and its effect on human life are examined. It is demonstrated that life is shaped by the truths constructed within the human mind. Based on the premise that every truth is an interpretation, the plurality, relativity, and system-constituting nature of truth are analyzed. The first chapter concludes that truth is a creative domain in which the will to power manifests itself. It is shown that the reinterpretation of truth constitutes the fundamental element determining human identity and human life. In the second chapter, the will to power is examined as the driving force behind the creation of truth. The will to power is interpreted not merely as a psychological inclination but also as an ontological and cosmological law. In this context, it is concluded that the will to power is not a uniquely human impulse, but rather a fundamental principle/law that sustains life and the universe in a continual state of becoming. The claim that the will to power is identical with the logic through which life and the cosmos generate themselves is elaborated. The individual or subject is positioned as the constitutive agent of this existence. Thus, Nietzsche's interpretative account of truth is expanded, and the will to power is re-situated as an ontological principle of being underlying the universe and life. Consequently, the will to power emerges as the foundational principle that determines the creative logic of being, truth, and the universe. Finally, the analyses concerning the emergence of life and the universe from the will to power lead to the conclusion that life arises through an ontological creation beginning within the human mind. When the human mind is conceived as the micro-reflection of the universe, the will to power appears as the constitutive principle of the cosmos.