Fen bilimleri öğretmenlerinin bilimsel sorgulamaya ilişkin görüşleri
In-service science teachers' views of scientific inquiry
  1. Tez No: 982902
  2. Yazar: YILMAZ IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABUZER AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilimin doğası, Bilimsel sorgulama, Fen bilimleri öğretmenleri, Nature of science, Scientific inquiry, Science teachers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı fen bilimleri öğretmenlerinin bilimsel sorgulamaya ilişkin görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırmaya 130 fen bilimleri öğretmeni katılmıştır. Araştırma betimsel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada fen bilimleri öğretmenlerine“Bilimin Doğası Görüşleri Ölçeği'' ve Karışan vd. (2014) tarafından Türkçeye uyarlanan ”Bilimsel Sorgulama Görüş Formu“ (VASI) uygulanmıştır. Bilimin doğası görüşleri ölçeğinden elde edilen yanıtlar analiz edilerek fen bilimleri öğretmenlerinin bilimin doğası görüşleri iyi, orta ve düşük düzey olarak belirlenmiştir. Bilimsel sorgulamaya ilişkin görüşler ise bilgili, karmaşık, yetersiz ve net olmayan/boş düzey olarak kodlanmıştır. Araştırma sonucunda, bilimin doğası görüşleri iyi olan fen bilimleri öğretmenlerinin bilimsel sorgulama bileşenlerinde bilgili görüşe sahip oldukları belirlenmiştir. Fen bilimleri öğretmenlerinin bilimin doğası görüşleri ve bilimsel sorgulama bileşenlerindeki görüşleri genel olarak orta düzeyde olduğu görülmüştür. Fen bilimleri öğretmenlerinin bilimsel sorgulama bileşenlerinden ”Araştırma sonuçları toplanan verilerle tutarlı olmak zorundadır“ bileşeninde ”yetersiz“ düzeyde, ”bilimsel veri ile bilimsel kanıt aynı şey değildir“ bileşeninde ”karmaşık“ düzeyde ve diğer bileşenlerde ”bilgili" düzeyde daha yüksek yüzdelik başarıya sahip oldukları belirlenmiştir. Sonuçlar doğrultusunda çeşitli önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine science teachers' views on scientific inquiry. 130 science teachers participated in the research. The research is a descriptive survey model. In the research, science teachers were asked about the“Nature of Science Views Scale”and“Scientific Inquiry Opinion Form”(VASI) adapted to Turkish by Karışan et al. (2014) was applied. The answers given on the nature of science views scale were analyzed and the level of science teachers' views on the nature of science was determined as informed, transitory and naive. Views of scientific inquiry were coded as informed, transitory, naive, and unclear. In conclusion, science teachers who have informed nature of science views have informed views on scientific inquiry components. Also, science teachers' nature of science views and scientific inquiry views are generally at a moderate level. It was determined that the participants had higher percentages of“naive”level in the component of“research results must be consistent with the collected data”,“transitory”level in the component“scientific data and scientific evidence are not the same thing”, and“informed”level in other components, among the scientific inquiry components.