Tarihsel süreçten günümüze doğa-insan-tasarım ve mimarlık sanatı ekseninde bir inceleme
A study on the axis of nature- human- design and architecture from the historical process to the present day
  1. Tez No: 982957
  2. Yazar: BAHAR ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLFERAH ÇORAPÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Doğa, Mimarlık, Sanat, Tasarım, İnsan, Nature, Architecture, Art, Design, Human
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
Özet
Tezde tarihsel süreçten günümüze doğa-insan-tasarım ve mimarlık sanatı ekseninde literatüre dayalı bir araştırma yapılarak, doğa temalı tasarım yaklaşımlarına ışık tutulması hedeflenmiştir. Çalışma, doğanın insan sağlığı ve refahındaki önemi doğrultusunda çağımızda, doğa temelli tasarım yaklaşımlarının toplumsal düzeyde bir kültür haline dönüşmesine katkı sunmayı amaçlamaktadır. Bu amaca yönelik olarak çalışmanın birinci bölümünde problemin tanımı ve konunun önemi açıklanmıştır. İkinci bölümde öncelikle kavramsal açıklamalar verilmiş, ardından tarih öncesi dönemden itibaren sırasıyla antik, orta çağ, rönesans, barok ve neo-klasik dönemler ile ilgili uygulamalardan seçilen örnekler üzerinden doğa ile ilişkili formların kökenleri, kullanım biçimleri ve mimarideki etkileri ortaya konmuştur. Üçüncü bölümde, erken modernizm, modernizm ve modernizm sonrasını kapsayan tasarım süreçleri ele alınmıştır. Bu kapsamda; art nouveau, futurizm, ekspresyonizm, bauhaus, pürizm, brütalizm, ekoloji ve organik mimari tasarım akımları incelenmiştir. Dördüncü bölümde 21. yüzyılda doğa temelli tasarım ve mimarlık ana başlığı altında; biyofilia kavramı açıklanarak, biyofilik tasarımın kökenleri ve biyofilik tasarım uygulamalarından seçilen örneklere ilişkin görseller bölüm içerisinde ele alınarak tartışılmıştır. Beşinci bölümde, tarihsel süreçte doğa-insan ve mimarlık ilişkisinin göstermiş olduğu değişim ve gelişimler eleştirel bir biçimde ele alınarak tez çalışması sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the relationship between nature, humanity, design, and the art of architecture from historical processes to the present day and aims to shed light on nature-themed design approaches. In light of the importance of nature to human health and well-being, the study aims to contribute to the transformation of nature-based design approaches into a social culture in our time. To this end, the first section of the study explains the definition of the problem and the significance of the topic. The second section provides conceptual explanations, followed by a discussion of the origins, usage patterns, and architectural influences of nature-related forms through examples selected from the prehistoric, antiquity, medieval, renaissance, baroque, and neoclassical periods. The third section explores design processes encompassing early modernism, modernism, and the post-modern era. Within this scope, art nouveau, futurism, expressionism, bauhaus, purism, brutalism, ecological, and organic architectural design movements are examined. The fourth section, under the main heading of nature-based design and architecture in the 21st century, explains the concept of biophilia, and discusses the origins of biophilic design and visuals of selected examples of design applications. The fifth section concludes the thesis by critically examining the changes and developments in the relationship between nature, humanity, and architecture throughout history.