4-boyutlu öklid uzayında bir çatılandırılmış eğriden elde edilmiş özel vektörler ve özel eğriler
Special vector fields and special planes of framed curves in 4-dimensional euclidean space
  1. Tez No: 983038
  2. Yazar: FATMA BALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER GÖKMEN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Çatılandırılmış Eğri, Singüler Nokta, Darboux Vektörü, Özel Eğriler, Framed Curves, Singular Points, Darboux Vector, Special Curves
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma üç bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde giriş kısmına yer verilmiştir. İkinci bölümde Öklid uzayı ve çatılandırılmış eğriler ile ilgili temel kavramlara yer verilmiştir. Üçüncü bölüm bu çalışmanın orijinal kısmını oluşturmaktadır. Üçüncü bölümde 4-boyutlu Öklid uzayında çatılandırılmış bir eğriden hareketle bazı özel vektörler tanımlanmıştır. Daha sonra bu özel vektörler yardımıyla elde edilen düzlemlerde yatan özel eğrilerin karekterizasyonlarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study consists of three chapters. The first chapter includes the introduction. The second chapter presents the fundamental concepts related to Euclidean space and framed curves. The third chapter constitutes the original contribution of this study. In this chapter, starting from a framed curve in 4-dimensional Euclidean space, certain special vectors are defined. Then, the characterizations of special curves lying in the planes obtained with the help of these special vectors are provided.