Deprem felaketi sonrası Hatay ilinde görev yapan öğretmenlerinkaygı düzeylerinin incelenmesi
An examination of the anxiety levels of teachers working in Hatay province in the aftermath of the earthquake disaster
  1. Tez No: 983067
  2. Yazar: YAĞMUR AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hatay, Öğretmenler, Hatay, Teachers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, 6 Şubat 2023 depremleri sonrasında Hatay ilinde görev yapan öğretmenlerin depremle ilişkili kaygı düzeylerini belirlemek ve bu düzeylerin seçilmiş demografik (cinsiyet, medeni durum, branş, mesleki kıdem) ve durumsal (depremin Hatay'da yaşanması, okulun hasar durumu, deprem sonrası eğitim-öğretime devam edilen okul, mevcut barınma/ikamet durumu) değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. Tarama deseni kullanılan çalışmada, Deprem Kaygı Ölçeği ve demografik bilgi formu ile Hatay'da görev yapan 314 öğretmenden veri toplanmıştır. Toplam puanların dağılımı normallik varsayımını karşılamadığından iki düzeyli değişkenlerde Mann–Whitney U, üç ve üzeri düzeyli değişkenlerde Kruskal–Wallis testleri kullanılarak veri analizi gerçekleştirilmiştir. Bulgular, öğretmenlerin deprem kaygısının genel olarak yüksek düzeyde seyrettiğini göstermiştir. Cinsiyete göre deprem kaygısında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmış; kadın öğretmenlerin medyan puanlarının daha yüksek olduğu ve etki büyüklüğünün küçük–orta aralığında seyrettiği görülmüştür. Benzer biçimde, 6 Şubat depremini Hatay'da yaşayan öğretmenlerin kaygı puanları, Hatay dışında yaşayanlara kıyasla anlamlı ölçüde daha yüksek bulunmuştur. Buna karşılık medeni durum, mesleki kıdem, branş, okulun hasar durumu, deprem sonrası devam edilen okul ve ikamet/barınma değişkenlerine göre kaygı düzeylerinde anlamlı farklılıklar gözlenmemiştir. Bulguların afet sonrası okul-temelli psikososyal hizmetlerin özellikle kadın öğretmenler ve depreme doğrudan maruz kalan gruplar için önceliklendirilmesi gerektiğine işaret ettiği düşünülmektedir. Bu kapsamda deprem kaygısına ilişkin II kurum içi tarama-yönlendirme mekanizmaları, kısa süreli kanıta dayalı müdahaleler ve öğretmen iyilik hâlini destekleyen düzenlemelerin sürdürülmesi önerilmektedir. Ayrıca, deprem kaygısını yordayan değişkenlerin boylamsal ve karma yöntemli çalışmalarla tespit edilmesi ve sınanması da önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to determine the levels of earthquake-related anxiety among teachers working in Hatay following the earthquakes of 6 February 2023 and to examine whether these levels differ across selected demographic (gender, marital status, field/branch, years of teaching experience) and situational variables (experiencing the earthquake in Hatay, damage status of the school, the school where education continued after the earthquake, and current housing/accommodation status). Employing a cross-sectional survey design, data were collected from 314 teachers in Hatay using the Earthquake Anxiety Scale and a demographic information form. As the distribution of total scores did not meet the normality assumption, data analyses were conducted using the Mann–Whitney U test for twolevel variables and the Kruskal–Wallis test for variables with three or more levels. The findings indicated that teachers' earthquake anxiety was generally high. A statistically significant difference by gender was observed; female teachers had higher median scores, and the effect size fell within the small-to-moderate range. Similarly, teachers who experienced the 6 February earthquake in Hatay had significantly higher anxiety scores than those who experienced it outside Hatay. In contrast, no significant differences were found by marital status, teaching experience, field/branch, school damage status, the school attended after the earthquake, or housing/accommodation status. The findings suggest that school-based psychosocial services should be prioritized particularly for female teachers and for groups directly exposed to the earthquake. In this regard, it is recommended to sustain institutional screening–referral mechanisms for earthquake anxiety, implement brief evidence- IV based interventions, and maintain organizational measures that support teacher wellbeing. Additionally, it is recommended that longitudinal and mixed-methods studies be conducted to identify and test the predictors of earthquake anxiety.