Duygu düzenlemeye yönelik beceri geliştirme programının onkoloji hemşirelerinin duygu düzenleme, yaşantısal kaçınma ve eş duyum yorgunluğu üzerine etkisi
The effect of the emotion regulation skill development program on emotion regulation, experiential avoidance, and compassion fatigue in oncology nurses
  1. Tez No: 983093
  2. Yazar: AYCAN KAYALAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU HİÇDURMAZ ASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikiyatri, Onkoloji, Hemşirelik, Psychiatry, Oncology, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel duygu düzenleme, Duygu, Onkolojik hemşirelik, Psikiyatrik hemşirelik, Yaşantısal kaçınma, Cognitive emotion regulation, Emotion, Oncologic nursing, Psychiatric nursing, Experiential avoidance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET: Bu araştırma, onkoloji hemşirelerinde duygu düzenlemeye yönelik beceri geliştirme programının duygu düzenleme, yaşantısal kaçınma ve eşduyum yorgunluğu üzerindeki etkisini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Ön test–son test–izlem desenine sahip randomize kontrollü deneysel çalışma, Nisan-Ekim 2025 tarihleri arasında Gazi Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Gazi Hastanesi ile Etlik Şehir Hastanesi Onkoloji Hastanesi'nde yürütülmüştür. Çalışma yılına göre randomize edilen 66 onkoloji hemşiresi araştırmaya dâhil edilmiş; ancak çeşitli nedenlerle dört katılımcının çekilmesi nedeniyle 62 hemşire ile tamamlanmıştır. Müdahale grubuna altı oturumdan oluşan grupla Duygu Düzenlemeye Yönelik Beceri Geliştirme Programı uygulanmış, kontrol grubuna herhangi bir müdahale yapılmamıştır. Veriler Katılımcı Bilgi Formu, Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği, Duygu Düzenleme Becerileri Ölçeği, Çok Boyutlu Yaşantısal Kaçınma Ölçeği ve Merhamet Yorgunluğu Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin analizinde temel varsayımlar test edildikten sonra iki aşamalı analiz planı izlenmiştir: İlk aşamada karma desenli varyans analizi ve post-hoc testler uygulanmış; ikinci aşamada randomizasyonun etkisini korumak amacıyla intention-to-treat analizleri yapılmıştır. Bulgulara göre, müdahale grubundaki hemşirelerde son testte duygu düzenleme beceri puanları, ön teste ve kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde artmıştır. Buna karşılık, duygu düzenleme güçlüğü ve yaşantısal kaçınma puanlarında anlamlı azalmalar gözlenmiş ve bu iyileşmeler izlem ölçümlerinde de korunmuştur. Eş duyum yorgunluğu puanları ise son testte anlamlı bir azalma göstermemekle birlikte, izlem döneminde istatistiksel olarak anlamlı biçimde azalmıştır. Bu sonuçlara dayalı olarak, duygu düzenlemeye yönelik beceri geliştirme programının onkoloji hemşirelerinde kullanımının yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT: This study was conducted to examine the effect of an emotion regulation skills development program on emotion regulation, experiential avoidance, and compassion fatigue among oncology nurses. The randomized controlled experimental design employed a pre-test–post-test–follow-up structure and was carried out between April and October 2025 at Gazi University Health Research and Application Center Gazi Hospital and Etlik City Hospital Oncology Center. A total of 66 oncology nurses were randomized according to study year; however, due to various reasons, four participants withdrew, and the study was completed with 62 nurses. The intervention group received a six-session, group-based Emotion Regulation Skills Development Program, whereas no intervention was provided to the control group. Data were collected using the Participant Information Form, the Difficulties in Emotion Regulation Scale, the Emotion Regulation Skills Scale, the Multidimensional Experiential Avoidance Questionnaire, and the Compassion Fatigue Scale. After testing statistical assumptions, a two-stage analysis plan was followed: in the first stage, mixed-design analysis of variance and post-hoc tests were performed; in the second stage, intention-to-treat analyses were conducted to preserve the effect of randomization. Findings indicated that nurses in the intervention group showed significantly increased emotion regulation skill scores at post-test compared with both pre-test and the control group. In contrast, significant reductions were observed in difficulties in emotion regulation and experiential avoidance scores, and these improvements were sustained at follow-up. Compassion fatigue scores did not show a significant decrease at post-test; however, a statistically significant reduction emerged during the follow-up period. Based on these results, it is recommended that the Emotion Regulation Skills Development Program be disseminated and integrated into routine practice for oncology nurses.