Dizartri tanılı hastalarda geleneksel terapi ve geleneksel terapi artı kineziyo bantın kullanımının konuşma anlaşılırlığına etkisi
The effect of conventional therapy and the use of conventional therapy plus kinesio tape on speech comprehensibility in patients diagnosed with dysarthria
- Tez No: 983094
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜGE MÜZEYYEN ÇİYİLTEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Kinezyo bantlama, Konuşmanın anlaşılabilirliği, Oral motor terapi, Kinesio taping, Speech intelligibility, Oral motor therapy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstinye Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
Özet
Sinir sisteminde meydana gelen hasar sonrası kaslarda oluşan zayıflık, konuşma sistemini etkilemektedir. Bu durum konuşma bozukluğu olarak ortaya çıkan bir motor konuşma bozukluğudur. Bu bozukluk kişilerde konuşmanın anlaşılırlığını düşürmektedir. Bu yüzden bu bozukluktan etkilenen kişi, etrafındaki kişilere kendini ifade etmekte zorluk çekmektedir. Bu çalışmanın amacı 20 dizartri tanılı hastaya farklı terapi programları oluşturarak anlaşılırlık düzeylerini karşılaştırmaktır. İlk gruba geleneksel terapi, diğer gruba geleneksel terapinin yanında kineziyo bant uygulaması yapılmıştır. Uygulama sonrası hastalardan“Audacity Ses Kayıt Programı”ndan ilgili ses kayıtları alınmıştır. İlgili formanta aktarıldıktan sonra Praat programı ile akustik ölçümleri yapılarak gerekli karşılaştırılmalar yapılmıştır. Spontan konuşma kaydı olarak okuma bilenler için“Rüzgar ve Güneş Metni”, okuma bilmeyenler için ise“Sesbilgisel Analiz Alt Testi (SAT-3)”ne ait pazarcı resmi kullanılmıştır. Çalışmanın yapılacağı durumunu ilgili hekimlerimizin bilgisi dâhilinde hasta yönlendirilmesi yapılmış olup, alınan kayıtlar sessiz ve sakin ortamlarda yapılmıştır. Çalışma dışı olarak hastanın bilişsel fonksiyonları yeterli düzeyde olmaması durumunu elemek için“Montreal Bilişsel Değerlendirme Testi”uygulanmıştır. Bunun yanı sıra oral motor becerilerine bakılmıştır ve dizartri semptomu olan hastaları, kendi tanıları içinde sınıflandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The weakness that occurs in the muscles after damage to the nervous system affects the speech system. This condition is a motor speech disorder that manifests as a speech disorder. This disorder reduces the intelligibility of speech in people. Therefore, the person affected by this disorder has difficulty expressing himself to the people around him. The aim of this study is to compare the intelligibility levels by creating different therapy programs for 20 patients diagnosed with dysarthria. Traditional therapy was applied to the first group, and kinesio taping was applied to the other group in addition to traditional therapy. After the application, relevant voice recordings were taken from the patients using the“Audacity Voice Recording Program”. After transferring to the relevant format, acoustic measurements were made with the Praat program and necessary comparisons were made. As a spontaneous speech recording,“Wind and Sun Text”was used for those who could read, and the market seller's picture belonging to the“ Phonological Analysis Subtest (PAS-3)”was used for those who could not read. Patient guidance was made within the knowledge of our relevant physicians regarding the situation in which the study would be conducted, and the recordings were made in quiet and calm environments.“Montreal Cognitive Assessment Test”was applied outside the study to rule out the patient's insufficient cognitive functions. In addition, oral motor skills were examined and patients with dysarthria symptoms were classified within their own diagnoses.