MgO çimentosu kullanılarak elde edilen yapay agregaların beton özelliklerine etkisi
Effect of artificial aggregates obtained using MgO cement on concrete properties
  1. Tez No: 983107
  2. Yazar: ENİS COŞKUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH HUZEYFE AKCA, DR. ONUR ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: MgO çimentosu, Yapay agrega, CO₂, Karbonatlaşma, MgO cement, Artificial aggregate, CO₂, Carbonation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Malzemeleri Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada MgO çimentosu ile elde edilen yapay agregaların fiziksel ve mekanik özellikleri ve bu agregalar ile üretilen betonların özellikleri araştırılmıştır. Çalışmada öncelikle farklı karışım oranları ve MgO çimentosuna ilave malzemeler kullanılarak hazırlanan agregalar CO₂ kabininde 3 ve 14 gün süreyle kür edilmiştir. Agregaların özgül ağırlık, su emme yüzdeleri tespit edilmiş ve bu bilgiler doğrultusunda beton karışım oranları belirlenmiştir. Yapılan deneysel çalışma sonuçları, CO₂ kürüne maruz kalan agregaların fiziksel ve mekanik özelliklerinde iyileşmeler olduğunu ortaya koymuştur. Yapay agregalar ile üretilen betonlarda da CO₂ kabinindeki kür süresinin beton dayanım sonuçlarında etkili olduğu görülmüştür. Sonuç olarak agrega kür süresinin ve beton içerisinde kullanılan yapay agrega miktarının beton dayanım değerlerini belirlemede önemli bir etken olduğu ve ayrıca MgO çimentosu ile kullanılan malzemelerin özelliklerinin de sonuçlarda etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study investigated the physical and mechanical properties of synthetic aggregates produced with MgO cement and the properties of concretes produced with these aggregates. Aggregates prepared using different mixing ratios and additives to MgO cement were first cured in a CO₂ chamber for 3 and 14 days. The specific gravity and water absorption percentages of the aggregates were determined, and concrete mixture ratios were determined based on this information. The experimental study results revealed improvements in the physical and mechanical properties of aggregates subjected to CO₂ curing. It was also observed that the curing time in the CO₂ chamber affected the concrete strength results in concrete produced with synthetic aggregates. Consequently, it was observed that the aggregate curing time and the amount of synthetic aggregate used in the concrete are important factors in determining concrete strength values, and the properties of the materials used with MgO cement also affect the results.