The impact of intraoperative neuromonitoring use on treatment outcomes in differentiated thyroid cancer surgery
- Tez No: 983106
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERVET KOCAÖZ, DR. FURKAN SAVAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Tiroid kanseri, intraoperatif nöromonitörizasyon, tiroidektomi, rekürren laringeal sinir, hipoparatiroidi, tiroglobulin, sinir hasarı, Thyroid cancer, intraoperative neuromonitorization, thyroidectomy, recurrent laryngeal nerve, hypoparathyroidism, thyroglobulin, nerve injury
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Diferansiye tiroid kanserleri, tiroidin en sık görülen maligniteleri arasında yer almakta olup cerrahi tedavi, bu hastalıklarda birincil tedavi yöntemidir. Cerrahi sırasında rekürren laringeal sinir (RLS) hasarı gibi komplikasyonlar, hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilir. Bu çalışmanın amacı, diferansiye tiroid kanseri nedeniyle opere edilen hastalarda intraoperatif nöromonitörizasyon (İONM) kullanımının postoperatif komplikasyonlar ve cerrahi başarı üzerine etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif kohort çalışmaya, 2020–2024 yılları arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde diferansiye tiroid kanseri tanısıyla tiroidektomi uygulanan toplam 165 hasta dahil edildi. Hastaların 80'inde intraoperatif nöromonitörizasyon kullanılmış, 85'inde ise kullanılmamıştır. İki grup; demografik veriler (yaş, cinsiyet), rekürren sinir hasarı insidansı, postoperatif serum tiroglobulin (Tg) ve anti-Tg düzeyleri, hipoparatiroidi gelişimi, çıkarılan lenf nodu sayısı ve insidental paratiroidektomi açısından karşılaştırılmıştır. İstatistiksel analizler için uygun parametrik ve non-parametrik testler kullanılmıştır. Bulgular: İONM kullanılan grup ile kullanılmayan grup arasında yaş ve cinsiyet açısından anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Rekürren laringeal sinir hasarı, postoperatif Tg ve anti-Tg düzeyleri, kalıcı ve geçici hipoparatiroidi oranları, çıkarılan lenf nodu sayısı ve insidental paratiroidektomi oranları karşılaştırıldığında, her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Bu bulgular, İONM kullanımının değerlendirilen klinik parametreler üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığını göstermektedir. Sonuç: İONM kullanımı, diferansiye tiroid kanseri cerrahisinde değerlendirdiğimiz postoperatif komplikasyonlar ve onkolojik yeterlilik açısından istatistiksel anlamda belirgin bir fayda sağlamamıştır. Bununla birlikte İONM, cerrahi sırasında rekürren sinirin tanımlanmasını kolaylaştırarak, cerrahın karar sürecine katkıda bulunabilir ve güvenli cerrahi pratiği destekleyebilir. Bu nedenle, İONM kullanımının cerrahın tecrübesi ve vakaya özgü risk faktörleri doğrultusunda bireyselleştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Differentiated thyroid cancers are among the most common malignancies of the thyroid, and surgical intervention remains the primary treatment modality. Intraoperative complications such as recurrent laryngeal nerve (RLN) injury can significantly impact patients' postoperative quality of life. This study aimed to evaluate the effect of intraoperative neuromonitorization (IONM) on postoperative complications and surgical outcomes in patients undergoing surgery for differentiated thyroid cancer. Materials and Methods: This retrospective cohort study included 165 patients who underwent total thyroidectomy for differentiated thyroid cancer between 2020 and 2024 at Ankara Bilkent City Hospital. IONM was used in 80 patients, while it was not used in 85 patients. The two groups were compared in terms of demographic data (age, sex), incidence of RLN injury, postoperative serum thyroglobulin (Tg) and anti-Tg levels, development of hypoparathyroidism, number of lymph nodes removed, and incidence of incidental parathyroidectomy. Appropriate parametric and non-parametric statistical tests were used for analysis. Results: There was no significant difference between the IONM and non-IONM groups in terms of age and sex distribution (p>0.05). The two groups did not show statistically significant differences in RLN injury rates, postoperative Tg and anti-Tg levels, temporary or permanent hypoparathyroidism, number of lymph nodes removed, or incidental parathyroidectomy rates (p>0.05). These findings suggest that IONM does not have a statistically significant impact on the evaluated clinical outcomes. Conclusion: While IONM did not demonstrate a significant benefit in terms of postoperative complications or oncological adequacy in differentiated thyroid cancer surgery, it may assist surgeons by facilitating RLN identification and supporting safer dissection. Therefore, the use of IONM should be considered on a case-by-case basis, depending on surgeon experience and patient-specific risk factors.