Non-alkolik yağlı karaciğer hastalığı olan hastalarda karotis intima media ve aortik intima media kalınlığı ile serum Elabela düzeyi arasındaki ilişki
Relationship between serum Elabela levels, carotid and aortic intima media thickness in patients with non-alcoholic fatty liver disease
- Tez No: 983112
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLMİ ERDEM SÜMBÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: NAFLD, Elabela, Karotis İntima Media Kalınlığı, Aortik İntima Media Kalınlığı, Fibrozis, Elastografi, NAFLD, Elabela, Carotid Intima–Media Thickness, Aortic Intima–Media Thickness, Fibrosis, Elastography
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, non-alkolik yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD) olan bireylerde serum Elabela düzeyleri, karotis intima media kalınlığı ve aortik intima media kalınlığı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi ve bu parametrelerin ileri evre karaciğer fibrozisini öngörmedeki değerinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Prospektif ve tek merkezli olarak planlanan bu çalışmaya, 15 Ekim 2024 – 15 Ekim 2025 tarihleri arasında NAFLD tanısıyla izlenen 132 hasta ile 44 sağlıklı kontrol olmak üzere toplam 176 kişi dahil edildi. NAFLD hastaları NAS-CRN skorlama sistemine göre üç gruba ayrıldı: Non-NASH (Grup 2), Fibrozis Evre 0–1 (Grup 3) ve Fibrozis Evre 2–3 (Grup 4). Kontrol grubu Grup 1 olarak tanımlandı. Tüm katılımcıların demografik, klinik ve biyokimyasal verileri kaydedildi. Serum Elabela düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçüldü. Karaciğer fibrozisi FibroScan® (kPa) ile değerlendirildi. Karotis intima media kalınlığı ve aortik intima media kalınlığı ultrasonografi ile ölçüldü. Gruplar karşılaştırıldı; ileri fibrozisi öngören faktörler lojistik regresyon analizi ile belirlendi ve ROC eğrileri kullanılarak cut-off değerleri hesaplandı. Bulgular: Gruplar arasında yaş ve cinsiyet açısından farklılık izlenmedi. Fibrozis ilerledikçe beden kitle indeksi, bel çevresi, C-Reaktif protein, alanin aminotransferaz, aspartat aminotransferaz düzeyleri ve KPA değerlerinde anlamlı artış görüldü (p<0,001). Serum Elabela düzeyleri Grup 1 ve Grup 2'de düşük olup, Grup 3 ve Grup 4'te anlamlı yükselme gösterdi (p<0,001). Aortik intima media kalınlığı, fibrozis ilerledikçe kademeli olarak artış gösterdi (p<0,001). Buna karşın karotis intima media kalınlığı değerleri gruplar arasında anlamlı farklılık göstermedi (p>0,05). Çok değişkenli analizde kPa (OR: 2,87; p<0,001), serum Elabela (OR: 1,44; p<0,001) ve aortik intima media (OR: 5,68; p=0,04) ileri fibrozisin bağımsız prediktörleri olarak belirlendi. ROC analizine göre ileri fibrozisi saptamada en güçlü parametre karaciğer elastografisi (AUC: 0,852), ardından serum Elabela (AUC: 0,847) ve AİMK (AUC: 0,756) olarak bulundu.Sonuç: Bu çalışma, NAFLD hastalarında serum Elabela düzeyinin fibrozis evresi ile güçlü şekilde ilişkili olduğunu, aortik intima media kalınlığının fibrozis ilerledikçe belirgin arttığını ve karaciğer elastografisi ile birlikte ileri fibrozisi öngörmede değerli bir biyobelirteç olabileceğini göstermektedir. Elabela ve aortik intima media kalınlığının, NAFLD'da hem hepatik hem de vasküler hasarın erken dönemde değerlendirilmesinde kullanılabilecek tamamlayıcı parametreler olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the relationship between serum Elabela levels, carotid intima–media thickness, and aortic intima–media thickness in individuals with non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD), and to investigate the value of these parameters in predicting advanced liver fibrosis. Materials and Methods: This prospective, single-center study included a total of 176 participants—132 patients diagnosed with NAFLD and 44 healthy controls—between 15 October 2024 and 15 October 2025. NAFLD patients were classified into three groups according to the NAS-CRN scoring system: non-NASH (Group 2), fibrosis stage 0–1 (Group 3), and fibrosis stage 2–3 (Group 4). Healthy individuals constituted Group 1. Demographic, clinical, and biochemical data were recorded for all participants. Serum Elabela levels were measured using ELISA. Liver fibrosis was assessed by FibroScan® (kPa). Carotid and aortic intima–media thicknesses were measured by ultrasonography. Groups were compared, predictors of advanced fibrosis were determined via logistic regression, and cut-off values were calculated using ROC curve analysis. Results: No significant differences were observed between groups regarding age or sex. As fibrosis progressed, body mass index, waist circumference, C-reactive protein, alanine aminotransferase, aspartate aminotransferase levels, and kPa values increased significantly (p<0.001). Serum Elabela levels were low in Groups 1 and 2, but significantly higher in Groups 3 and 4 (p<0.001). Aortic intima–media thickness increased progressively with advancing fibrosis (p<0.001). In contrast, carotid intima–media thickness did not differ significantly between groups (p>0.05). In multivariable analysis, kPa (OR: 2.87; p<0.001), serum Elabela (OR: 1.44; p<0.001), and aortic intima–media thickness (OR: 5.68; p=0.04) were identified as independent predictors of advanced fibrosis. Based on ROC analysis, liver elastography was the strongest parameter for predicting advanced fibrosis (AUC: 0.852), followed by serum Elabela (AUC: 0.847) and aortic intima–media thickness (AUC: 0.756). Conclusion: This study demonstrates that serum Elabela levels are strongly associated with fibrosis stage in patients with NAFLD, that aortic intima–media thickness increases markedly with fibrosis progression, and that both may serve as valuable biomarkers—together with liver elastography—for predicting advanced fibrosis. Elabela and aortic intima–media thickness appear to be complementary parameters for the early assessment of hepatic and vascular injury in NAFLD.