TPTF: taşıyıcı dönüştürücü ağlarıyla görsel robotik manipülasyon için küresel algı alanları ve spektral filtrelerin kullanılması
TPTF: leveraging global receptive fields and spectral filters for visual robotic manipulation with transporting transformer networks
  1. Tez No: 983131
  2. Yazar: BARIŞ BİLGİN ŞENOL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SALİH ÖZGÜR ÖĞÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Evrişimli sinir ağları, Işbirlikçi robot, Otonom robotlar, Robot manipülatörleri, Yapay sinir ağları, Convolutional neural networks, Collaborative robot, Autonomous robots, Robot manipulators, Artificial neural networks
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Dönüştürücü ağlar, uzun mesafeli özellikler arasındaki karmaşık etkileşimleri yakalayabilen güçlü ve çok yönlü bir araç olarak son zamanlarda ortaya çıkmış ve robotik manipülasyon görevleri için görsel temsil öğrenimine son derece uygun hâle gelmiştir. Bununla birlikte, Taşıyıcı ağları [1] gibi mevcut yoğunluk tahmin modelleri, öncelikle yerel bilgiyi işleyen konvolüsyonel omurga yapılarına dayanmakta ve görev-özel politikaları öğrenmek için birden çok konvolüsyonel gövde gerektirmektedir. Bu çalışmada, Dönüştürücü ağlarının ve alternatif token karıştırma mekanizmalarının kategorik yoğunluk tahmini üzerindeki potansiyelini inceleyerek karmaşık robotik tut-ve-yerleştir görevleri için Taşıyıcı Dönüştürücü ağlarını önermekteyiz. Yaklaşımımız, hem tut hem de tut-bağımlı yerleştir politikalarını öğrenmek amacıyla küresel özelliklerden yararlanmak üzere tek bir kodlayıcı gövdesi kullanır. Artırılmış kapasitesine dayanarak, Ravens veri kümesi üzerinde çok-görevli öğrenme için yeni bir eğitim şeması da tanıtmaktayız. Taşıyıcı Dönüştürücü ağları, nesne-seviyesi varsayımlara ihtiyaç duymadan görsel gözlemlerden doğrudan manipülasyon politikalarını öğrenir ve uzun menzilli uzaysal ilişkilerin etkili modellenmesi sayesinde performansı artırır. Örnek verimliliğini mevcut yöntemlerle karşılaştırılabilir düzeyde tutarken, tek-görevli ve çok-görevli öğrenme ortamlarında üstün performans sergiler.
Özet (Çeviri)
Transformers have recently emerged as a powerful and versatile tool capable of capturing complex interactions among long-distance features, making them highly suitable for learning visual representations for robotic manipulation tasks. However, existing density estimation models, such as Transporter networks [1], rely on convolutional backbones that primarily process local information, requiring multiple convolutional stems to learn task-specific policies. We explore the potential of Transformer networks and alternative token mixing mechanisms for categorical density estimation and propose the Transporting Transformer networks for complex robotic pick-and-place tasks. Our approach employs a single encoder stem to leverage global features for learning both pick and pick-conditioned place policies. Building upon its enhanced capacity, we also introduce a novel training scheme for multi-task learning on the Ravens benchmark. The Transporting Transformer learns manipulation policies directly from visual observations without object-level assumptions, achieving improved performance through effective modeling of long-range spatial relationships. It maintains sample efficiency comparable to existing methods while demonstrating superior performance in both single-task and multi-task learning settings.