Balıkesir ilinde sığır, koyun ve keçilerde akabane virus (AKAV) enfeksiyonunun serolojik olarak araştırılması
Serological investigation of akabane virus (AKAV) infection in cattle, sheep, and goats in the balikesir province
  1. Tez No: 983151
  2. Yazar: SABİHA SENA ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP KARAPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Antikorlar-viral, ELISA, RNA-viral, Antibodies-viral, RNA-viral
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Mikrobiyolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Akabane virüsü, ruminantlarda ciddi konjenital anomalilere neden olan, Culicoides türü tatarcıklarla taşınan önemli bir arbovirustur. Viral etken, Bunyavirales takımında, Peribunyaviridae familyasında sınıflandırılmaktadır. Genetik açıdan Orthobunyavirus genusu ve Simbu serogrubunun bir üyesidir. Türkiye'de virüsün varlığı çeşitli yıllarda ortaya konmuş olup dönemsel vektör aktivitesiyle bağlantılı olarak enfeksiyon riskinin arttığı bilinmektedir. Balıkesir ili, uygun coğrafyası ve ılıman iklim koşullarına sahip olması nedeniyle vektör popülasyonlarının gelişimi için oldukça elverişlidir. Bu çalışma kapsamında il genelinde sığır, koyun ve keçilerde Akabane virüsüne yönelik serolojik taramalar yapılmış ve virüsün bölgedeki dolaşım düzeyi değerlendirilmiştir. Analizler sonucunda sığırların %8.93'ünde (15/168), koyunların %10.14'ünde (15/148) ve keçilerin %5.77'sinde (3/52) antikor pozitifliği belirlenmiştir. Akabane enfeksiyonu erişkin hayvanlarda subklinik seyretmekle birlikte, gebelik döneminde enfeksiyonun meydana gelmesi fetusta arthrogripozis-hidranensefali ve düşük yaşama gücü gibi ağır anomalilerle sonuçlanabilmektedir. Enfeksiyonun gebeliğin erken dönemlerinde ortaya çıkması ise çoğunlukla abort ile neticelenmektedir. Elde edilen bulgular, Balıkesir'in ekolojik özellikleri göz önünde bulundurulduğunda Akabane virüsünün bölgede dolaşımını sürdürebileceğini ortaya koymaktadır. Bu durum düzenli serolojik takip çalışmalarının devam ettirilmesini, vektör kontrol stratejilerinin güçlendirilmesini ve riskli dönemlerde aşılama programlarının değerlendirilmesini gerektirmektedir. Seroprevalansın izlenmesi, olası konjenital enfeksiyonların önlenmesi ve ekonomik kayıpların azaltılması açısından büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Akabane virus is an important arbovirus transmitted by Culicoides sandflies that causes serious congenital anomalies in ruminants. The viral agent is classified in the Bunyavirales order, Peribunyaviridae family. Genetically, it is a member of the Orthobunyavirus genus and the Simbu serogroup. The virus has been detected in Turkey in various years, and the risk of infection is known to increase in association with seasonal vector activity. Balıkesir province, with its favorable geography and temperate climate, is highly suitable for the development of vector populations. This study conducted serological screenings for Akabane virus in cattle, sheep, and goats throughout the province, and assessed the level of virus circulation in the region. Analysis revealed antibody positivity in 8.93% (15/168) of cattle, 10.14% (15/148) of sheep, and 5.77% (3/52) of goats. Although Akabane infection is subclinical in adult animals, infection during pregnancy can result in severe anomalies in the fetus, such as arthrogryposis-hydranencephaly and reduced viability. Infection in early pregnancy often results in abortion. Considering Balıkesir's ecological characteristics, the findings suggest that Akabane virus may continue to circulate in the region. This necessitates continued regular serological surveillance, strengthening of vector control strategies, and evaluation of vaccination programs during risk periods. Monitoring seroprevalence is crucial for preventing potential congenital infections and reducing economic losses.