Akademik amaçlı İngilizce öğretiminde, alan bazlı özel kelime listesi ve çalışma materyallerinin derlem odaklı belirlenmesi ve geliştirilmesi: Metalürji ve malzeme mühendisliği örneği
The development of corpus-based genre-specific word list and the self-study materials for eap teaching: The case of metallurgical and materials engineering
- Tez No: 983201
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ŞÜKRÜ ÖZBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Akademik amaçlı İngilizce, Derlem dil bilim, Teknik terim, Yapay zeka, English for academic purposes, Corpus linguistics, Technical term, Artificial intelligence
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Dil Bilimi Bilim Dalı
Özet
Akademik Amaçlı İngilizce (EAP) araştırmalarının önemli ve karmaşık bir yönü kelime öğretimidir. EAP kelime dağarcığının öğretimi ve edinimi, öğrencilerin ihtiyaçları, akademik bağlamda kullanılan kelimeler ve teknik terminoloji açısından geniş bir inceleme alanına sahiptir. EAP kelime dağarcığının bir alt boyutu olan Metalurji ve Malzeme Bilimi Mühendisliği İngilizcesi de bu kapsamda değerlendirilmekte olup, ilgili disiplinlerde eğitim gören ve çalışan bireyler için kritik bir öneme sahiptir. Bu bağlamda, bu tezin temel amacı, Metalurji ve Malzeme Bilimi Mühendisliği öğrencilerine yönelik alana özgü teknik kelime listeleri geliştirmek, Üretken Yapay Zekâ (GenAI) kullanarak sınıf içi etkinlikler tasarlamak ve bu etkinliklerin etkililiğini değerlendirmektir. Bu amaç doğrultusunda, SCI indeksli dergilerde yayımlanmış araştırma makalelerinden oluşan 1.788.459 kelimelik bir derlem (corpus) oluşturulmuştur. Derlem analiz edilerek Metalurji ve Malzeme Bilimi Mühendisliğinin dört alt alanına yönelik alana özgü teknik kelime listeleri geliştirilmiştir. En sık kullanılan kelimeleri belirlemek için derlem AntWordProfiler yazılımı ile analiz edilmiş ve ortaya çıkan kelimeler Akademik Kelime Listesi (AWL) ile Genel Hizmet Listesi (GSL1 ve GSL2) ile karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma sonucunda en yaygın 800 terim seçilmiş, üç farklı teknik sözlükle birlikte GenAI“Gemini”ye yüklenmiş ve ilgili sözlüklerde yer alan kelimeler tespit edilmiştir. Araştırmacı tarafından yapılan manuel inceleme ve iki uzman doğrulaması sonucunda CMWL, MSWL, MWL ve PSTWL olmak üzere dört adet, her biri 200 kelimeden oluşan teknik kelime listesi oluşturulmuştur. Rastgele örnekleme yoluyla MWL sınıf içi etkinlik geliştirme süreci için seçilmiştir. MWL'den seçilen kelimelerle 9 katılımcıya ön test uygulanmış, ardından GenAI tarafından üretilen etkinlikler üç hafta boyunca uygulanmış ve son test gerçekleştirilmiştir. Bulgular, kelime öğreniminde %5,5 ile %20,5 arasında gelişim olduğunu ve son testin ortalama 10,44 puan daha yüksek olduğunu göstermektedir. Elde edilen sonuçlar, bu alanda türe özgü kelime öğretiminin gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
A significant and complex aspect of English for Academic Purposes (EAP) research is vocabulary instruction. The instruction and acquisition of EAP vocabulary, learners' needs, the lexical demands of academia, and the teaching of technical terminology have been the focus of extensive scholarly investigation. Metallurgical and Materials Science Engineering English, as a subfield-specific component of EAP vocabulary, is no exception and holds critical importance for students and professionals in the discipline. Therefore, the primary aim of this thesis is to develop discipline-specific technical word lists for students studying Metallurgical and Materials Science Engineering, to design classroom activities generated through Generative Artificial Intelligence (GenAI), and to evaluate the effectiveness of these GenAI-based instructional materials. To achieve this aim, a corpus of 1,788,459 words was compiled from research articles published in SCI-indexed journals, representing four subfields of Metallurgical and Materials Science Engineering. The corpus was analyzed to identify the most frequently occurring words, and AntWordProfiler software was employed to compare the corpus with three widely recognized word lists: the Academic Word List (AWL), the General Service List 1 (GSL1), and the General Service List 2 (GSL2). Following this comparison, the 800 most frequent terms were selected and uploaded to GenAI“Gemini”along with three technical dictionaries. GenAI was instructed to compare the word lists with the discipline-specific dictionaries in order to identify terms referenced in them. The researcher then manually reviewed the output and removed words that did not appear in at least one of the dictionaries. The refined lists were subsequently validated by two experts, resulting in four discipline-specific technical vocabulary lists of 200 words each, labeled CMWL, MSWL, MWL, and PSTWL. Random sampling was used to determine which list would form the basis of the classroom activities, and MWL was selected. A pre-test containing MWL items was administered to nine participants, followed by three weeks of GenAI-generated classroom instruction, after which the same test was administered as a post-test. Results showed improvements ranging from 5.5% to 20.5%, with the post-test scores averaging 10.44 points higher. These findings highlight the necessity for more genre-specific vocabulary instruction in this field.