Turizm amaçlı Arapça öğretimi
Teaching language for tourism
- Tez No: 547335
- Danışmanlar: PROF. DR. ADİL BEBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: özel amaç – turizm amaçlı – öğrencinin motivasyonu – öğretim yöntemi, special purpose – tourist purpose – motivated learner – approach
- Yıl: 2019
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Özel ihtiyaçlar öğrencilerin Arapça öğrenimini gerekli kılmıştır. Bu araştırmamızda özel ihtiyaçların ortaya çıkmasına sebep olan etkenlerin araştırılmasına yönelik bir çalışma yaparak, araştırmamızı özellikle turizm amaçlı Arapça öğrenimine tahsis ettik. Çalışmamızda bir yönüyle turizm amaçlı Arapça öğrenimiyle ilgili müfredatların planlanması konusuna ışık tutmayı hedeflerken bir yönüyle de turizm amacıyla Arapça öğreniminden beklenenleri karşılayan ve dil yeteneklerinin tamamını ihtiva eden bir müfredat için örnek bir eğitim modeli oluşturmayı hedefledik. Böylece araştırmamızı turizm amaçlı Arapça öğrenen öğrencilerin motivasyonları çerçevesine özel kılmaya çalıştık. Araştırmamızda özel amaçlı yabancı dil öğretiminin teorik yönünü ele aldık. Bu teorik alandan yola çıkarak özel amaçlı dil öğretimiyle bağlantılı alt dallara ulaştık. Bunlardan bazıları, anadili Arapça olmayan öğrencilerin sorunları ve bu sorunların çeşitleridir. Bir diğer kısmında ise“aracı dille”ilgili olup konunun bazı uzmanlarının“aracı dilin”kullanılıp kullanılmamasına dair görüşlerini toplayarak sunduk. Ardından Türk Üniversitelerinden birinde uygulanan iletişim amaçlı yabancı dil eğitim programlarından bir örneğin sunumu yaptık. Sonrasında ayrıntılı bir şekilde özel amacın tarifini yaparak, iletişim amacıyla dil öğretiminin, özel amaçlı dil öğretimiyle arasındaki farkı ele aldık. Daha sonra özel amaçlı dil öğretimine örnek olarak Türk kurumlarından birinde gerçekleştirilmiş olan Tıbbi amaçlı dil eğitim programından elde edilen eğitimsel tecrübelerin desteğiyle öğrencilerin ihtiyaçlarını değerlendirerek analiz ettik. Genel olarak tezimizde özel amaçlı dil öğretiminden turizm amaçlı dil öğretimine geçiş yaparak, alanla ilintili tanımlar, kullanılan yöntemler ve alanın ihtiva ettiği özel ihtiyaçları zikrettik. İngilizce'den Arapça'ya tercüme edilmiş turizm amaçlı dil öğretiminin gereklerini ele alan bir örnek takip etmek suretiyle alanın gerektirdikleri söyledik. Araştırmamızın bilimsel yönü, başarısının ispatlanması durumunda referans değeri olup kendisine göre bir kıyaslama yapılabilecek örnek bir“Turizm amaçlı dil öğretiminde örnek bir eğitim ünitesi tasarımı”olmuştur. Çalışmamızı, alanla ilgilenen kişilerin görüşlerini toplamak için tasarlanmış bir anketin ardından yaptık. Bu yöntemle, turizm sektöründe çalışanların dilsel ve kültürel ihtiyaçlarına ulaştık. Bu ise önerilen müfredatın temelini meydana getirdi. Çalışmamız neticede önemli sonuçlara ulaştı; bu sonuçlar aşağıdaki soruların cevaplarıdır: Turizm amaçlı eğitim nasıl akademik bir çalışma olabilir? Öğrencilerin hedeflerini gerçekleştirmeye yardımcı olan Turizm amaçlı uygun bir eğitim içeriğinin oluşturulması mümkün müdür? Bu içeriğin konuları nelerdir? Önerilen fikirler nelerdir? Öğretim nasıl gerçekleştirilecektir? Eğitim esnasında aracı dil kullanımının bir yeri olması mümkün müdür? Bütün bu konular bir kısım ayrıntılarıyla gelecek sayfalarda ele alınacaktır. Çalışmamızi turizm amaçlı yabancı dil öğretimi konusuyla ilgili bir takım öneriler ve tavsiyelerle sonlandırdık.
Özet (Çeviri)
Special needs necessitated the Arabic learning of the students. This study aims to investigate the factors that cause the emergence of special needs. In particular, it was devoted to learning Arabic for tourism purposes. In a way, this study aims to shed light on the planning of curricula related to learning Arabic for tourism purposes, and in an aspect it aims to create an exemplary education model for a curriculum that meets the expectations of Arabic learning for tourism and includes all the language skills. Thus, the research has been tried to be made specific to the motivation of the students who learn Arabic for tourism purposes. The research dealt with the theoretical aspect of foreign language teaching for special purposes, and based on this theoretical field, sub-branches related to special-purpose language teaching have emerged. Some of these are the problems and types of non-Arabic students. Another part is related to the tool language and some opinions about whether or not to use some experts are presented. Subsequently, a sample of the foreign language education programs for communication in one of the Turkish universities was presented. Afterwards, a detailed description of the specific purpose was made and the difference between language teaching and special purpose language teaching was discussed. Afterwards, the needs of the students were evaluated and analyzed with the support of the educational experiences obtained from the medical language education program conducted in one of the Turkish institutions as an example for special purpose language teaching. In general, special-purpose language teaching has been transformed into language teaching for tourism purposes, field-related definitions, methods used and the specific needs of the field are mentioned. An example of the language teaching requirements for tourism purposes, which was translated into English from Arabic, was followed and the requirements of the area were discussed. The scientific aspect of the research has been the reference value in the case of success of the sample and an exemplary kendis design of a training unit in tourism language teaching ıla. The study was conducted after a questionnaire designed to collect the opinions of people interested in the field. With this method, the linguistic and cultural needs of the employees in the tourism sector have been reached. This is the basis of the proposed curriculum. The study eventually achieved significant results; these results are the answers to the following questions: How can an academic study be an academic study? Is it possible to create a suitable educational content for tourism purposes that helps students achieve their goals? What are the topics of this content? What are the suggested ideas? How will teaching be realized? Is it possible to use a tool language during training? All these issues will be discussed in the next pages with some details. The study ended with a number of recommendations and recommendations on foreign language teaching for tourism purposes.